Σάββατο 28 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το εμπόριο ναρκωτικών... και οι τράπεζες

«Κατάματα κοιταζόμαστε / πριν το αδελφικό ή το θανάσιμο / αγκάλιασμα / ν' αποφασίσουμε».

Γιάννης Πανούσης

«

Το τραπεζικό σύστημα είναι απ' την εποχή της Αναγέννησης ο ομφαλός της καπιταλιστικής οικονομίας», είχε πει ο Φερνάν Μπροντέλ (Γάλλος ιστορικός, 1902-1985). Σε κάθε ιστορική περίοδο, ανάλογα με τα τραπεζικά τους συμφέροντα, χρηματοδότησαν αιματηρούς αποικιακούς πολέμους, την αγοραπωλησία-δουλεία των μαύρων, τις πιο αιματηρές, αδελφοκτόνες συγκρούσεις, για την εισροή «μαύρου» εύκολου χρήματος: Απ' τα πετροδολάρια, τα καζίνο, τις συγχωνεύσεις εταιριών. Κύρια σημασία για τις τράπεζες έχουν τα χωρίς κανένα έλεος κέρδη, αδιαφορώντας μπροστά στην ένταση της δυστυχίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σ' όλον τον πλανήτη. Η μεγάλου βεληνεκούς καπιταλιστική κερδοσκοπία, εκτός των άλλων, βρήκε γόνιμο έδαφος στο εμπόριο ναρκωτικών. Ενας κύκλος εργασιών σε παγκόσμια κλίμακα που τον υπολογίζουν μεταξύ 300-650 δισ. δολαρίων ετησίως. Εδώ και 35 χρόνια επενδύεται σε «νόμιμες» καπιταλιστικές επενδύσεις, οπότε το συνολικό κεφάλαιο, που στηρίζεται στη διακίνηση των ναρκωτικών, μπορεί να αγγίζει τα 2.200 δισ. δολάρια!!! (στοιχεία απ' τον ΟΗΕ). Μία οικονομική «δραστηριότητα» που αγγίζει όλους τους τομείς της καπιταλιστικής οικονομίας.

Με το ξέπλυμα, την ανακύκλωση των ναρκωτικών, το πολυεθνικό τραπεζικό πιστωτικό σύστημα έχει την τεχνογνωσία ώριμη, ώστε να επεξεργαστεί το μαύρο χρήμα των ναρκωτικών. Ολο το παραγόμενο χρήμα απ' την πώληση συγκεντρώνεται σ' ανοιχτούς λογαριασμούς εταιριών-μαϊμού (γιατί όχι και σε κανονικές). Κινείται σε «ιδρύματα», που προστατεύονται πολλαπλώς από άλλους «νόμιμους» καπιταλιστές του συστήματος. Προστατεύονται από τα συστήματα εργασίας, computers, telex, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέχρι να συγκεντρωθεί εκ νέου (το κεφάλαιο), μετά απ' το «πλυντήριο» και στεγνώσει, οριστικά, σε ονόματα εταιριών. Θα το επενδύσουν σε «νόμιμες» δραστηριότητες, μέχρι τα «πορνεία του καπιταλισμού», τα χρηματιστήρια.

Το «απόρρητο» των τραπεζών τούς διευκολύνει. Το τραπεζικό σύστημα είναι ασύδοτο, καθώς δε λογοδοτεί όταν μεταφέρει κεφάλαια, όταν συμμετέχει στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία. Ελέγχει, δεν ελέγχεται. Σ' αυτό το «οργανωμένο έγκλημα» με εκατομμύρια θανάτους απ' τα ναρκωτικά. Η εκπληκτική καπιταλιστική ανάπτυξη, κυρίως μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, έδωσε έδαφος στις τράπεζες κάθε εθνικότητας, απ' το Παλέρμο, την Κατάνη, το Μαϊάμι της «αστυνομίας», το Λος Αντζελες και σε υποκαταστήματα πολυεθνικών τραπεζών, ακόμη σε μικρά χωριά, στις ζώνες παραγωγής ναρκωτικών (κοκαΐνης) σε Βολιβία, Περού, Κολομβία κτλ., να σχεδιάσουν το ναρκωτικό πλέγμα. Στην Ελβετία, ανάμεσά τους οι γνωστές τράπεζες Τζέιζ Μανχάταν, Αμέρικαν Εξπρές, Μέριλ Λιντς, σε Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Μονακό, Γιβραλτάρ, Ανδόρα, Βατικανό, ΗΠΑ, Βερμούδες, Μπαχάμες (τι εξωτικοί παράδεισοι!), Τζαμάικα, Παναμά, Ολλανδικές Αντίλλες, Ασία, Ειρηνικό Ωκεανό, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, ελέγχουν τη μετατροπή, τη μεταφορά, το χονδρεμπόριο. Με αυστηρή ιεραρχία, δομές εταιριών, ο άγριος καπιταλιστικός κόσμος των ναρκωτικών επιτελεί τις εγκληματικές πράξεις, το ξέπλυμα. Υπό την «ευλογία» χωρών, πολυεθνικών τραπεζών. Ακόμη η τράπεζα του «Αγίου Πνεύματος» συμμετέχει σε δραστηριότητες «σιωπηλές», επιχειρήσεις κατασκευής όπλων-προφυλακτικών! (Παναμάς).

Ολο το πολυεθνικό κεφάλαιο, τα πλοκάμια του, είναι συνεταίροι, συνένοχοι, στο κάθε είδους επικερδές και βρώμικο εμπόριο του θανάτου, των ναρκωτικών.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ