Σάββατο 28 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Πρόωρη» προεκλογική πόλωση
  • Σε προεκλογική ετοιμότητα κρατά το κόμμα του ο Κ. Καραμανλής με το αίτημα για πρόωρες εκλογές
  • Ολοφάνερη η αδυναμία να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης

Αγριεύει η δικομματική διαμάχη για την εξουσία και η προεκλογική πόλωση μετά την εντυπωσιοθηρική κίνηση χτες του Κ. Καραμανλή να θέσει αίτημα πρόωρων εκλογών.

Επιχειρώντας να προλάβει και να «ακυρώσει» τις προαναγγελθείσες πρωτοβουλίες Σημίτη, αλλά και για κρατήσει το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ταυτόχρονα με τη χτεσινή κίνησή του ο Κ. Καραμανλής παρεμβαίνει έμμεσα και στην κρίση στο κυβερνών κόμμα υπέρ του Κ. Σημίτη, προκαλώντας συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ υπό τον σημερινό του πρόεδρο και παρεμποδίζοντας τις διεργασίες για αλλαγή ηγεσίας.

«Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές τώρα», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Επιχειρώντας να το εξειδικεύσει, επικαλέστηκε ότι ο τόπος και η «οικονομία» δεν αντέχουν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και μια «κουρασμένη» κυβέρνηση.

«Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν να τελειώσει μια προεκλογική περίοδος εννέα μηνών. Η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση και επιβαρύνει την πορεία του τόπου, μπορεί να δοθεί μόνον από τους ίδιους τους πολίτες. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα έριξε το μπαλάκι στον Κ. Σημίτη: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κρίσης, προανήγγειλε πρωτοβουλίες. Η μόνη αποτελεσματική πρωτοβουλία που μπορεί να αναλάβει, στο χρονικό διάστημα που ο ίδιος προσδιόρισε, είναι οι εκλογές. Αυτή είναι η υποχρέωσή του», είπε. Δεν παρέλειψε βέβαια να εκφράσει τις «ανησυχίες» της ηγεσίας του ΣΕΒ, μήπως δηλαδή η «προεκλογική ατμόσφαιρα» ενισχύσει την «αίσθηση της αβεβαιότητας και της αστάθειας και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την οικονομία. Την οικονομία που βρίσκεται ήδη σε ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση».

Το σύνολο σχεδόν της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ αποσκοπούσε να καταδείξει, μέσα από την απαρίθμηση πλήθους πασίγνωστων στοιχείων και μελανών περιγραφών, ότι η κυβέρνηση απέτυχε ως διαχειριστής και ταυτόχρονα να χρεώσει στη διαχείριση και όχι στην εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα.

Ελλείψει «άλλης» διαφορετικής πολιτικής, ο Κ. Καραμανλής πρόβαλε αφ' ενός τη διαφορά ήθους από τους κυβερνώντες και από την άλλη ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι συνεπείς εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού σε αντίθεση με τη γνωστή «πορεία» του ΠΑΣΟΚ. «Η πορεία της άρχουσας ομάδας είναι γνωστή. Από τη στείρα αντίδραση στις διεθνείς σχέσεις της χώρας έγιναν υποτακτικοί. Από τις κοινωνικοποιήσεις έφτασαν στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας, για τη συντήρηση του κατεστημένου. Από τα συνθήματα "ενάντια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο", πέρασαν στο συνεταιρισμό με οργανωμένα συμφέροντα», ανέφερε. Παράλληλα, επιχειρώντας να πείσει ότι η δική του διακυβέρνηση θα είναι διαφορετική, επιδόθηκε σε φραστικές διαβεβαιώσεις, όπως ότι στην κυβέρνησή του «τάσεις έπαρσης και αλαζονείας θα αποκρουστούν πριν προλάβουν να εκδηλωθούν», ενώ επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι τα σημερινά πόστα των στελεχών (συντονιστές) «δεν προδικάζουν τίποτα και δε μοιράζουν καρέκλες».

Την ολοφάνερη αδυναμία να διαφοροποιηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη προσπάθησε να διασκεδάσει με παραπομπές σε ένα θολό και κατ' εξοχήν δημαγωγικό «νέο ελληνικό όραμα για την Ελλάδα του 2010». Παρουσιάζοντας τους άξονες, πάντα, αναφέρθηκε σε μια Ελλάδα του Πολιτισμού και της Παιδείας, επαναλαμβάνοντας την αόριστη υπόσχεσή του για αύξηση δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ (ίσως το 2050...), φιλοδοξώντας να μετατρέψει τη χώρα «σε κέντρο εκπαίδευσης για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και Αν. Μεσόγειο». Περισσότερο σαφής ήταν σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής: «Ελλάδα 2010 σημαίνει επιθετική οικονομική πολιτική, με δημοσιονομική εξυγίανση, περιορισμό της κρατικής σπατάλης, μείωση των φόρων, απελευθέρωση των αγορών», επισήμανε, κρατώντας σε γενικόλογο επίπεδο την αντιλαϊκή πολιτική του. Παρ' όλα αυτά δε δίστασε να ισχυριστεί ότι αυτή η πολιτική «σημαίνει δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, καλύτερων θέσεων εργασίας, σταθερών, βιώσιμων και καλά αμειβόμενων. Να υπάρχουν δουλιές για όλους». Εκεί όμως που ο εμπαιγμός ξεπέρασε κάθε όριο ήταν απέναντι στους αγρότες, όταν σχολίασε τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Διαπίστωσε ότι επιφέρει «σημαντικές περικοπές στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων στους αγρότες», γιατί το όριο των 5.000 ευρώ, μέχρι το οποίο δε θα γίνονται περικοπές, εξαιρεί χιλιάδες αγρότες που θα χάσουν αύριο σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις. Επίσης σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν εξειδικευμένα μέτρα για τα μεσογειακά προϊόντα (το λάδι, το βαμβάκι, τον καπνό, τα οπωροκηπευτικά) και τον τρόπο στήριξής τους» καθώς και ότι «η εξάρτηση των επιδοτήσεων από την τήρηση άκαμπτων προϋποθέσεων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους απώλειας κοινοτικών πόρων». Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ; Ο Κ. Καραμανλής ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής: «Για μια ακόμη φορά θέλω να υπογραμμίσω ότι στεκόμαστε δίπλα στον αγροτικό κόσμο». Σκέτη κοροϊδία και δημαγωγία...

Η κυβέρνηση

«Πυροτέχνημα» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τις δηλώσεις Καραμανλή για πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τη χτεσινή απάντηση του Χρ. Πρωτόπαππα, ο αρχηγός της ΝΔ «προκειμένου να ικανοποιήσει μερίδα του εσωκομματικού ακροατηρίου του», «αλλάζει τη θέση του και επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, εκτοξεύοντας πολιτικά πυροτεχνήματα». Οι εκλογές, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα γίνουν «κανονικά την άνοιξη του 2004». Μέχρι τότε - κατέληξε - ο Χρ. Πρωτόπαππας η κυβέρνηση «προχωρά σε νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και φυσικά στη συνέχιση και ολοκλήρωση του συνόλου των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ