ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
Επαναβεβαίωσαν πως δεν έχουν καμιά σχέση με την εργατική τάξη
  • Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας, αφού παίνεψαν αλλήλους για τους αγώνες που δεν έγιναν, έδωσαν ραντεβού για το Σεπτέμβρη στους νέους διαλόγους με την κυβέρνηση και τους εργοδότες
  • Με ταξικά διακριτές θέσεις, στελέχη του ΠΑΜΕ αναφέρθηκαν σε προβλήματα εργαζομένων που ζητούν άμεση, διαρκή πάλη

Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, χτες. Θα επανεμφανιστούν τον Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, χτες. Θα επανεμφανιστούν τον Σεπτέμβρη
Την προκήρυξη του 32ου τακτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ για το δεύτερο 15ήμερο του Μάρτη του 2004, αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της διοίκησής της. Αυτή είναι και η μόνη συγκεκριμένη απόφαση που πάρθηκε σε μια συνεδρίαση, στην οποία εκφράστηκε σ' όλο του το μεγαλείο ο απόλυτος εκφυλισμός που επικρατεί στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα. Μια οργάνωση, στην οποία οι πλειοψηφούσες δυνάμεις κάνουν όλο και πιο καθαρό πως δε δίνουν κανένα λογαριασμό σε κανένα επίπεδο στην εργατική τάξη, πως υπάρχουν εκεί μέσα μόνο και μόνο για να έχουν ένα άλλοθι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της κυβέρνησης πως συνομιλούν με «εκπροσώπους εργατών».

Είναι αυτήν την πραγματικότητα που καυτηρίασε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, λέγοντας από το ξεκίνημα ακόμα της παρέμβασής του πως «για τα προβλήματα της εργατικής τάξης δεν έχουν ευθύνη μόνο η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Εχετε ευθύνη και εσείς. Που με τους χειρισμούς σας, με τις θέσεις σας διευκολύνετε την κυβέρνηση και τους εργοδότες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εντελώς απογειωμένος από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, έκανε έναν απολογισμό του 6μήνου που πέρασε μέσα από τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ εμφάνισε μια μαγική εικόνα κάποιας ΓΣΕΕ που υποτίθεται πως πρωτοστατούσε σε αγώνες. Και δίνοντας ένα στίγμα για αυτού του είδους την αγωνιστική συνέχεια, έκανε καθαρό πως μέχρι τον Σεπτέμβρη δε θα κουνηθεί φύλλο. Για τον Σεπτέμβρη ανακοίνωσε πως το ΙΝΕ θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεσή του στη ΔΕΘ, η διοίκηση της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και «θα πιέσει» τη διοίκηση του ΙΚΑ για την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου ως προς το ΕΤΕΑΜ. Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, εντάσσεται η πρόσκληση σε ειδικούς από τις βόρειες χώρες «να μας ενημερώσουν για τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα» και η συμμετοχή στις επιτροπές απασχόλησης και κοινωνικών ζητημάτων. Την προετοιμασία του συνεδρίου αναλαμβάνει το ΙΝΕ με τη διοργάνωση σεμιναρίων.

Μετά από έναν τέτοιο πλούσιο απολογισμό και το αντίστοιχο πρόγραμμα ήρθαν σαν αυτονόητα συμπληρώματα οι κενού περιεχομένου «δεκάρικοι», με τους οποίους κάλυψαν το χρόνο τους οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ και η συνεδρίαση θα έληγε συντόμως, αν δε χάλαγαν, ως συνήθως, τη σούπα τα στελέχη του ΠΑΜΕ που πήραν το λόγο.

Ο Γ. Μαυρίκος κάνοντας μια εκτενή αναφορά σε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αφού αναφέρθηκε και στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις αυτής της περιόδου, επισήμανε τις ευθύνες όσων, όντας θιασώτες της απελευθερωμένης αγοράς εργασίας και της ΕΕ, δε λένε κουβέντα για την αιτία των προβλημάτων. Κατήγγειλε τις διώξεις συνδικαλιστών, αλλά και το κύμα απολύσεων από τους δήμους, απολύσεις - αντανάκλαση της πολιτικής που εφαρμόζεται. Τόνισε πως σ' ό,τι αφορά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις του θα κινηθούν στην κατεύθυνση να ενώσουν τον κόσμο της δουλιάς ενάντια σ' όλους όσοι προωθούν αυτή την πολιτική. Θα προβάλουν την ανάγκη μπροστά και στις εκλογές οι εργαζόμενοι να αντισταθούν στην παροχολογία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του δικομματισμού. Μιλώντας για το εξάμηνο που πέρασε, σημείωσε την αντιπαράθεση που έγινε σ' όλα τα μέτωπα, ανάμεσα στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που λειτουργούν σαν βαλβίδες εκτόνωσης και τις ταξικές δυνάμεις που επέμεναν να τονίζουν πως αυτό το σύστημα δεν παίρνει γιατρειά, μόνο ανατροπή. Κατήγγειλε την παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ, όπου μέσα και από το υπό κατάρτιση Σύνταγμά της ενισχύεται - θεσμοθετείται ως καθεστώς ο καπιταλισμός. Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που έγιναν, υπενθύμισε, ότι από το Ναύπλιο ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα πορεία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η παρουσία του ταξικού πόλου ήταν σπουδαία, εξέφρασε την πλειοψηφία των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν. Θα συνεχίσουμε πιο δυνατά για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, κατέληξε.

Σήμα κινδύνου για την προστασία των μεταναστών ως τμήματος της εργατικής τάξης, έστειλε μέσα από την παρέμβασή του ο Θοδωρής Κούτρας, τονίζοντας πως οι εξελίξεις και στις αποφάσεις της ΕΕ και στη χώρα μας προαναγγέλλουν συλλήψεις και απελάσεις. Στην καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσώλης, χαρακτηρίζοντας επαίσχυντη τη συμφωνία για την έκδοση κρατουμένων στις ΗΠΑ και αναρωτήθηκε πού βρήκε το θετικό απολογισμό στη δράση της ΓΣΕΕ ο πρόεδρός της, αφού η κατάσταση της εργατικής τάξης διαρκώς χειροτερεύει. Στη μάστιγα του σύγχρονου δουλεμπορίου αναφέρθηκε ο Χρήστος Κατσιώτης, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία για το γεγονός ότι έχει εγκρίνει το καθεστώς της ενοικίασης των εργαζομένων. Τόνισε πως οι ταξικές συνδικαλιστές δυνάμεις θα κάνουν τα πάντα, για να κλείσουν τα σκλαβοπάζαρα. Εντόπισε, επίσης, τις τεράστιες ευθύνες όσων βάζουν πλάτη για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Σοβαρά προβλήματα σε νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας

Τα προβλήματα της υγείας στο νομό Μαγνησίας φέρουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας με Ερωτήσεις τους για τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή.

Στην πρώτη Ερώτηση οι βουλευτές αναφέρονται στην έλλειψη παιδοχειρουργικής κλινικής στο νοσοκομείο Βόλου, με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά να στέλνονται στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καλείται από το νοσοκομείο ιδιώτης γιατρός (παιδοχειρουργός) για επεμβάσεις. Εκτός από την έλλειψη, σημειώνουν, παιδοχειρουργού είναι κενές δεκάδες θέσεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.

Με άλλη ερώτησή τους οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι στα Κέντρα Υγείας του νομού η κατάσταση είναι άθλια εξαιτίας της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, λόγω των μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, σε υποδομή και σε ιατρικά μηχανήματα έχει απαξιώσει σχεδόν πλήρως το Κέντρο Υγείας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον Κ. Στεφανή εάν είναι στις προθέσεις του να δημιουργήσει παιδοχειρουργική κλινική στο νοσοκομείο Βόλου και τι μέτρα θα πάρει για τη λύση των προβλημάτων του Κέντρου Υγείας της Ζαγοράς.

IBM
Οι πολυεθνικές «ψάχνουν» για σκλάβους

Τα πρότυπα του αμερικάνικου μοντέλου εργασίας επιχειρεί να εφαρμόσει η πολυεθνική IBM και στην Ελλάδα. Δεν της φτάνει που ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων τους απασχολεί με μακροχρόνιο δανεισμό μέσω τρίτης εταιρίας, αρνούμενη να τους εντάξει στο δυναμικό της εταιρίας, τώρα απαιτεί δυσμενέστερη σύμβαση επινοικίασης.

Στις 30 Ιούνη η διοίκηση της IBM, με τη στήριξη του Συμβουλίου Εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και την επιστράτευση συνδικαλιστών «αστέρων», όπως μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας Πετρελαιοειδών και τον επικεφαλής του κλαδικού σωματείου, απαίτησαν από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν «οικειοθελώς» από τη σύμβαση του μακροχρόνιου δανεισμού και να υπογράψουν δυσμενέστερη, ως εργαζόμενοι μέσω ιδιωτικού γραφείου προσωρινής απασχόλησης. Γραφείου, δηλαδή, που λειτουργούν ως κοινοί δουλέμποροι, και τα οποία νομιμοποιήθηκαν με τα νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να καλούν ιδιαιτέρως όλους τους δανειζόμενους εργαζόμενους και ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις, υπό την αυστηρή επίβλεψη υπαλλήλου της διεύθυνσης προσωπικού τούς ζήτησαν να αυτοακρωτηριαστούν, να μετατραπούν σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα.

Καθώς οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποκύψουν το Σώμα Επιθεώρησης Ν.Ιωνίας όρισε εργατική διαφορά για τις 8 Ιούλη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ
Σύμβαση στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής

Μια διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (2003-2004), που όχι μόνο δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά είναι ενταγμένη στους στόχους της κυβέρνησης και στις επιλογές της διοίκησης των ΕΛΤΑ, για την κατεδάφιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπέγραψε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ. Τη συμφωνία αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ».

Συγκεκριμένα, η παράταξη καταγγέλλει ότι «οι αυξήσεις για τα δυο χρόνια υπολείπονται κατά πολύ από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τις απώλειες του εισοδήματος και δεν αναπληρώνουν τη συμπίεση που δέχονται οι μισθοί από διάφορους παράγοντες (ακρίβεια, ευρώ κτλ.). Υπολείπονται ακόμα και από τις διακηρύξεις και το διεκδικητικό πλαίσιο της ίδιας της πλειοψηφίας της ΠΟΣΤ!».

Υπογραμμίζει επίσης: «Με τους όρους 4 και 5 σπεύδουν να υλοποιήσουν την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη συμφωνία για δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης και την ασφάλιση των εργαζομένων σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία».

Η «Δημοκρατική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους «να αντισταθούν στην ανατροπή εργασιακών-κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να μπουν εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ και της δημόσιας ασφάλισης. Να συστρατευθούν στους αγωνιστικούς στόχους του ΠΑΜΕ για ανατροπή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ