ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Καθημερινές επιθέσεις

Ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν μετέδωσε το «Αλ Τζαζίρα»

Μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Μετά την επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΠΑΛΑΝΤ.--

Για πολλοστή μέρα, χτες, τα αμερικανικά στρατεύματα έγιναν στόχος επιθέσεων σε διάφορα σημεία του Ιράκ, μια ημέρα μετά την επικήρυξη, εκ μέρους των ΗΠΑ, του Σαντάμ και των δύο γιων του για 25 και 15 εκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως. Αυτήν τη χρονική στιγμή επέλεξαν και οι άγνωστοι που απέστειλαν, χτες, στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, «Αλ Τζαζίρα», ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο αποδίδουν στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος φέρεται να καλεί τον ιρακινό λαό, από κάπου εντός της χώρας, σε αντίσταση και σε αιματοκύλισμα των «άπιστων κατακτητών». Στην Ουάσιγκτον, πάντως, εν μέσω της εθνικής εορτής, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε, επικαλούμενη αξιωματούχους της CIA, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δε διέθεταν καμία νέα πληροφορία για το ιρακινό οπλοστάσιο μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών από το Ιράκ, το 1998.

Ούτε μια μέρα δε φαίνεται να κυλά ήρεμα για τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε Αμερικανό στρατιώτη που φρουρούσε το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης. Λίγες ώρες αργότερα, σε δυτική συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας, εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας Αμερικανός και τρεις Ιρακινοί περαστικοί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όλμοι έπληξαν αμερικανική στρατιωτική βάση στο Μπάλαντ, 90 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 19 στρατιώτες, αρκετοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην ίδια περιοχή, το ξημέρωμα, αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε ενέδρα και ακολούθησε σκληρή και πολύωρη μάχη. Σύμφωνα με τις επίσημες αμερικανικές ανακοινώσεις, δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες, αλλά σκοτώθηκαν 11 Ιρακινοί ένοπλοι. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αμερικανοί επιτελείς από την 1η Μάη, οπότε ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος του πολέμου, έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις 27 Αμερικανοί, ενώ υπολογίστηκε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δέχονται, κατά μέσο όρο, 13 επιθέσεις τη μέρα!

ψάχνοντας για στοιχεία σε ένα από τα σημεία που δέχτηκαν επίθεση

Associated Press

ψάχνοντας για στοιχεία σε ένα από τα σημεία που δέχτηκαν επίθεση
Την ίδια στιγμή, το «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε ηχογραφημένο μήνυμα που απέστειλαν άγνωστοι στο δίκτυο ανήμερα της εθνικής επετείου των ΗΠΑ, στο οποίο μια φωνή που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν απευθύνεται στον ιρακινό λαό καλώντας τον να στραφεί ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις και να μη βοηθήσει τους «απίστους κατακτητές». Στο μήνυμα υποστηρίζεται ότι «έχουν ήδη στηθεί πυρήνες τζιχάντ -ιερού πολέμου - σε όλο το Ιράκ και οι επιθέσεις τους θα κλιμακωθούν. Κάθε μέρα που περνά οι κατακτητές θα έχουν ολοένα και περισσότερες απώλειες». Επίσης, αναφέρεται ότι ο ομιλών, που φέρεται να είναι ο Σαντάμ, βρίσκεται κάπου στο Ιράκ «μαζί με ένα σύντροφό του».

Ειδικοί ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η φωνή έμοιαζε πολύ στον Σαντάμ Χουσεΐν, όπως και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε, με πολλούς ιδιωματισμούς και παρομοιώσεις. Αμερικανοί και Βρετανοί δήλωναν ότι θα εξετάσουν την αυθεντικότητα του μηνύματος.

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στρατιωτική επίθεση ενάντια στην Κούβα

ΜΟΝΤΕΓΚΟ ΜΠΕΪ - ΑΒΑΝΑ.--

Η σχεδιαζόμενη Κοινή Αγορά της Καραϊβικής-(CSME) είναι το κύριο ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου των ηγετών των χωρών της Καραϊβικής -(CARICOM), που λαμβάνει χώρα στο Μοντέγκο Μπέι της Τζαμάικα, ως κύριο όπλο αντίστασης των μικρών και αδύναμων χωρών της περιοχής έναντι της λαίλαπας και της επιθετικότητας της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, που απειλούνται είτε με απορρόφηση μέχρι εξαφάνισης είτε με καταστροφή, σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina.

Οι διαφωνίες και οι ενστάσεις πολλές, από όλες τις πλευρές και άγνωστο ποιες οι αποφάσεις που θα παρθούν, αφού εκτός της CSME είναι προς το παρόν μεγάλες χώρες όπως η Κούβα, ο Αγιος Δομήνικος, η Αϊτή. Εντούτοις, το μήνυμα του Φιντέλ Κάστρο, ηγέτη της Κούβας προς τους ομολόγους του στο πλαίσιο της Συνόδου της CARICOM, αποτελεί βαρόμετρο, για πάρα πολλούς λόγους. Εξάλλου, ο λόγος της απουσίας του, όπως επισήμανε και ο ίδιος στο μήνυμα που τους απέστειλε, είναι «οι δύσκολοι και επικίνδυνοι καιροί» που καταστούν ανέφικτο αυτή τη φορά ο Φιντέλ Κάστρο να παραστεί στη Σύνοδο που συμπίπτει και με την επέτειο ίδρυσης της CARICOM. Ο Φιντέλ Κάστρο προτρέπει, λοιπόν, τους άλλους ηγέτες να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους τα «επιτεύγματα των τελευταίων τριών ετών» της Κοινότητας της Καραϊβικής και να επικεντρώσουν σε αυτό που πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον. «Θα προτιμούσαμε να σας συγχαρούμε για τα επιτεύγματα αναφορικά με τη διαδικασία της ενσωμάτωσης και ενότητας της Καραϊβικής, αφού μέχρι στιγμής καμία άλλη περιοχή του ημισφαιρίου δε χαίρει του επιπέδου της συνεργασίας, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής όπως η CARICOM». Υπενθυμίζοντας λοιπόν ότι από την τελευταία Σύνοδο που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου του 2002 στην Αβάνα, η συνεργασία στους τομείς της Παιδείας, Υγείας, και άλλους κοινωνικούς τομείς έχει προχωρήσει με πολύ θετικά αποτελέσματα, όλες οι αποφάσεις και οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα «την ενωμένη θέση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης με τη δημιουργία συμμαχιών που εκπροσωπούν εξωτερικά ηγεμονικά συμφέροντα».

Ο Φιντέλ Κάστρο προσθέτει ότι στη Σύνοδο της Αβάνας είχε τονίσει το γεγονός πως οι χώρες της Καραϊβικής «απειλούνται όχι μόνο όσον αφορά στο δικαίωμα της ανεξάρτητης ανάπτυξής τους, αλλά και όσον αφορά στην πολυπολιτισμικότητα και την ταυτότητά τους». «Πραγματικά αυτή τη φορά, υπήρχε μια άριστη ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις ειδικά υπό το πρίσμα των επιθετικών ενεργειών και απειλών εκ μέρους των ΗΠΑ έναντι της Κούβας. Οι παραδοσιακοί εχθροί της Κουβανικής Επανάστασης τελευταία προσπαθούν εντόνως να κατασκευάσουν τις προφάσεις που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να νομιμοποιήσει μια στρατιωτική επίθεση ενάντια στην Κούβα. Φυσικά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, προκειμένου να επιβάλλουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις τους δε χρειάζονται ούτε καν μία νομιμοφανή πρόφαση για να επιτεθούν σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Η οδυνηρή περίπτωση του Ιράκ είναι το πιο εύλογο παράδειγμα.

Είναι η ισχύς μας και η αξία των σοσιαλιστικών αρχών μας, η ενότητα του λαού μας και η ακλόνητη θέλησή μας να αντισταθούμε σε αυτές τις επιθέσεις αλλά και η διεθνιστική αλληλεγγύη που αποτρέπει αυτή την επίθεση να εκδηλωθεί».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βήματα ζητά από το Ισραήλ ο Αμπάς

Η πλειοψηφία των Ισραηλινών εκτιμά ότι το Ισραήλ έχασε τη μάχη της Ιντιφάντα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Συνάντηση με τις ηγεσίες των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων που συμμετέχουν στην εκεχειρία είχε το βράδυ της Πέμπτης και χθες το πρωί ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να πίεσε τους εκπροσώπους των οργανώσεων να τηρήσουν την εκεχειρία. Ταυτόχρονα, κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να προχωρήσει τάχιστα στην απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων και σε στρατιωτική αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, προειδοποιώντας, για άλλη μια φορά, ότι αν δε γίνει αυτό η εκεχειρία θα καταρρεύσει.

Με εκπροσώπους της «Φατάχ» και της «Χαμάς», συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Μαχμούντ Αμπάς. Μετά το πέρας των συνομιλιών, το ακριβές περιεχόμενο των οποίων δεν έγινε γνωστό, οι δύο αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι διεμείφθη μια «θετική και εποικοδομητική» συζήτηση. Χθες το πρωί, ο Αμπάς συναντήθηκε με εκπρόσωπο της «Τζιχάντ». Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Παλαιστινίου πρωθυπουργού, ο Αμπάς κάλεσε τις οργανώσεις για να συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των πρώτων ημερών της εκεχειρίας και για να τους εκμαιεύσει μια ακόμη δέσμευση για την τήρησή της.

«Αγκάθι», πάντως, στις προσπάθειες του Αμπάς είναι το θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, κατά πρώτο λόγο, και η περαιτέρω ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη, πλην της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Βηθλεέμ. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι αναμένει, εντός των ημερών, να απελευθερωθούν «χιλιάδες», όπως χαρακτηριστικά είπε, κρατούμενοι, εκτιμώντας ότι το σύνολο των Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές αγγίζει τις 8.000. Από την πλευρά του, ο, προσφάτως διασωθείς από ισραηλινή δολοφονική απόπειρα, εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, τόνισε ότι «αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, θα θεωρηθεί παραβίαση της εκεχειρίας».

Το Ισραήλ απελευθέρωσε, το βράδυ της Πέμπτης, άλλους 53 κρατουμένους και σύμφωνα με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γκίντεον Εζρα, υπάρχει περίπτωση την Κυριακή να απελευθερωθούν «εκατοντάδες». Εντούτοις, ο Εζρα κατέστησε σαφές ότι δε θα απελευθερωθούν χιλιάδες, ανακοίνωσε άλλες 12 νέες συλλήψεις στη Δ. Οχθη και εκτίμησε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι 5.900. Επανέλαβε, επίσης, ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από άλλες παλαιστινιακές περιοχές, αν δεν αφοπλιστούν οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στις περιοχές που έχουν, ήδη, παραδοθεί στον έλεγχο της Π. Αρχής. Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων, αλλά και η Π. Αρχή έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται να καταθέσουν τα όπλα.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί εντός Ισραήλ είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε, χθες, στον ισραηλινό Τύπο. Σύμφωνα με αυτά, το 73% των Ισραηλινών διαφωνεί με την εκτίμηση του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, και εκτιμά ότι το Ισραήλ δεν κέρδισε τη μάχη της Ιντιφάντα, ενώ το 33% εκτιμά με κατηγορηματικότητα ότι οι Παλαιστίνιοι κέρδισαν τη μάχη. Τέλος, το 62% των Ισραηλινών δηλώνει ότι πιστεύει πως οι Παλαιστίνιοι θα προσπαθήσουν ειλικρινώς να τηρήσουν την εκεχειρία. Η δημοσκόπηση έγινε με αφορμή τη δήλωση του αρχηγού του Ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ο οποίος υποστήριξε πως η εκεχειρία «αποδεικνύει ότι το Ισραήλ κέρδισε κατά κράτος τη μάχη της Ιντιφάντα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Θύμα δολοφονικής ενέδρας έπεσε χτες στο γραφείο της, στο νότιο προάστιο Κογιοακάν της πρωτεύουσας του Μεξικού, η Αλεχάνδρα Ρεγκέρα, υπεύθυνη ανταποκριτών του περιοδικού «Newsweek» στο Μεξικό.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Ισλαμιστές ιερωμένοι στην πρωτεύουσα του Σουδάν αποκήρυξαν χτες, ως «προδότες που αξίζουν το θάνατο, τους κομμουνιστές, τους σοσιαλιστές και όσους άλλους αντιδρούν στην επιβολή του ισλαμικού νόμου» (σαρία)...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Χιλιάδες γονείς εισέβαλαν χτες οργισμένοι σε κυβερνητικά κτίρια της νότιας ινδικής πόλης Μπάγκαλορ, κάνοντάς τα «γυαλιά καρφιά», εξαιτίας της δηλητηρίασης 100 παιδιών από την κατανάλωση τροφής που προσφέρθηκε δωρεάν σε σχολείο της περιοχής.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Υλικές ζημιές σε δεκάδες σπίτια της βορειοανατολικής ιρανικής πόλης Τομπάτ ε τζαμ προκάλεσε χτες σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Σε ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών επιρρίπτουν οι αρχές του υπό ινδικού ελέγχου τομέα του Κασμίρ τη χτεσινή επίθεση αγνώστων με χειροβομβίδες, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο πολιτών και τον τραυματισμό άλλων είκοσι.

ΒΕΡΝΗ.- Τη δημιουργία του πρώτου «γονιδιακού τσιπ», που χρησιμοποιεί τα γενετικά χαρακτηριστικά με στόχο μία αποτελεσματικότερη(;) φαρμακευτική αγωγή, ανακοίνωσε χτες η ελβετική φαρμακοβιομηχανία «ROCHE». Τα πρώτα γονιδιακά τσιπ, υπό την εμπορική επωνυμία «AmpliChip CYP450», θα κυκλοφορήσουν πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στην ΕΕ με κόστος περίπου 390 ευρώ...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό τέμενος

ΚΟΥΕΤΑ.--

Λουτρό αίματος προκάλεσαν άγνωστοι που πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος της πόλης Κουέτα, στο νοτιοδυτικό κρατίδιο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν. Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται ώρα με την ώρα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αργά χθες το βράδυ, να κάνουν λόγο για 44 νεκρούς και τουλάχιστον 65 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, 3 ή 4 άγνωστοι πλησίασαν το τέμενος, χτες το πρωί, την ώρα που μέσα σ' αυτό βρίσκονταν περισσότεροι από 2.500 πιστοί για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Κατά ορισμένες πληροφορίες, οι άγνωστοι εξουδετέρωσαν τους φρουρούς και στη συνέχεια έριξαν χειροβομβίδες και άνοιξαν πυρ κατά των πιστών. Κατά την εκδοχή του υπουργού Πληροφοριών, Σέικ Ρασίντ Αχμέντ, επρόκειτο για 4 καμικάζι αυτοκτονίας, εκ των οποίων οι 2 ανατινάχτηκαν μέσα στο τέμενος, ο ένας σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τους φρουρούς και ο 4ος συνελήφθη από τους πιστούς και παραδόθηκε στην Αστυνομία.

Στην πόλη των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων επικράτησε, για ορισμένες ώρες χάος, καθώς πλήθος οργισμένων Σιιτών ξεχύθηκε στους δρόμους προκαλώντας καταστροφές και δημιουργώντας επεισόδια. Λίγες ώρες αργότερα, χιλιάδες Σιίτες πραγματοποίησαν διαδήλωση στην πόλη Μουλτάν κατηγορώντας τον Πρόεδρο Μουσάραφ ότι διέταξε την επίθεση. Στην πόλη μετέβησαν ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις και επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο Μουσάραφ μίλησε για «σεχταριστική βία που προσβάλλει την πακιστανική πλειοψηφία» και δεσμεύτηκε για «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

Στο Πακιστάν, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σουνίτες και τα τελευταία χρόνια οι αιματηρές επιθέσεις κατά της σιιτικής μειοψηφίας είναι πολυάριθμες. Στην Κουέτα, μέσα στον Ιούνη, σημειώθηκαν 3 δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Σιιτών αστυνομικών.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκρηξη σε πυρηνικό σταθμό

ΤΟΚΙΟ.-- Νέφη καπνού και στάχτης προκάλεσε η υπερθέρμανση αποτεφρωτήρα πυρηνικού συμπλέγματος στην πόλη Τσουρούγκα της Κεντρικής Ιαπωνίας, προκαλώντας έντονες ανησυχίες αφ' ενός για το - υπό διερεύνηση... - ενδεχόμενο πιθανής μικρής διαρροής ραδιενέργειας, αφ' ετέρου για την εκδήλωση ενός ακόμη προβλήματος σε πυρηνικό σταθμό μιας χώρας της οποίας το 30% ηλεκτρενέργειας παράγεται απ' τους σταθμούς ατομικής ενέργειας...

Εως χτες βράδυ, άγνωστη παρέμενε η αιτία που προκάλεσε το ατύχημα στον πειραματικό πυρηνικό σταθμό της πόλης Τσουρούγκα (που απέχει 330 χλμ δυτικά του Τόκιο). Σύμφωνα με εργαζόμενους, αυτόπτες μάρτυρες, πριν τα νέφη καπνού και στάχτης ακούστηκε έκρηξη απ' την περιοχή του αποτεφρωτήρα, πράγμα που σήμανε αυτόματα τον τερματισμό λειτουργίας του. Δεκάδες πυροσβέστες έσπευσαν στον πυρηνικό σταθμό, αλλά δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν τους πυροσβεστικούς σωλήνες, καθώς τα νέφη αιθάλης και στάχτης εξαφανίστηκαν εντός ολίγου χρόνου.

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, έσπευσε να καθησυχάσει αμφισβητώντας το οποιοδήποτε, όπως είπε, ενδεχόμενο διαρροής ραδιενέργειας, γιατί οι γεννήτριες του αντιδραστήρια στον πυρηνικό σταθμό είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες... Ο ίδιος πάντως δεν μπόρεσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ενός ενδεχόμενου μεγάλου μπλακ άουτ ή περί της αποτελεσματικότητας του συνολικού δικτύου πυρηνικών σταθμών στη χώρα. Ιδιαίτερα με δεδομένο το γεγονός πως τον περασμένο Μάρτη η «Εταιρία Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο», που ευθύνεται για ένα δίκτυο λειτουργίας 17 πυρηνικών σταθμών της Ιαπωνίας, έθεσε εκτός λειτουργίας σημαντικό αριθμό σταθμών ατομικής ενέργειας, μετά από αποκαλύψεις για σημαντικά «δομικά προβλήματα» λειτουργίας και ασφάλειας...

Το πιο πρόσφατο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα σε ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό σημειώθηκε το 1999 σε εργοστάσιο ατομικής ενέργειας βόρεια του Τόκιο, με αποτέλεσμα δύο εργαζόμενους βαριά τραυματίες και τη διαρροή ραδιενέργειας που οδήγησε δεκάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μερικά 24ωρα...

ΗΠΑ - ΛΙΒΕΡΙΑ
Μετά τους εμπειρογνώμονες, η επέμβαση;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ομάδα στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στέλνει η Ουάσιγκτον στη Λιβερία, προκειμένου η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους να καθορίσει εάν και πώς θα αποσταλούν μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο πλαίσιο διεθνούς στρατιωτικής αποστολής, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τελική απόφαση δεν αποκλείεται να ληφθεί λίγο πριν ή μετά την έναρξη της επικείμενης περιοδείας του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους σε πέντε αφρικανικές χώρες, διαμηνύοντας εντούτοις πως μία ενδεχόμενη στρατιωτική αποστολή Αμερικανών στη Λιβερία δε θα ληφθεί υπό το βάρος της περιοδείας στη λεγόμενη Μαύρη Ηπειρο... Ο Φλάισερ πρόσθεσε πάντως πως σε κάθε περίπτωση αμερικανικής εμπλοκής, θα πρέπει να τεθεί εκτός νυμφώνος εξουσίας ο «πρόεδρος» της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ...

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, που εδώ και μέρες βρίσκεται σε επαφή με Δυτικοαφρικανούς ηγέτες και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, φάνηκε λιγότερο επιφυλακτικός απέναντι στην πιθανότητα αποστολής Αμερικανών στρατιωτών στη συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα, κάνοντας λόγο για «εξέταση όλων των μορφών επέμβασης στη Λιβερία, όπως διπλωματική, στρατιωτική, πολιτική κ.ά.».

Ο Πρόεδρος της Λιβερίας, και χτες, δεν αντέδρασε στην απαίτηση της Ουάσιγκτον για παραίτησή του απ' την εξουσία, λέγοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν την έλευση διεθνούς «ειρηνευτικής» δύναμης στη χώρα του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ