ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ
«Πρωτοβουλίες» αποπροσανατολισμού

H επιχείρηση «λίφτινγκ» του πολιτικού συστήματος και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης «άνοιξε» χτες τις εργασίες της, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει να εμφανιστεί σαν ο εγγυητής της «κάθαρσης» και της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, στο πλαίσιο του «τρίτου πακέτου» των «πρωτοβουλιών» του. Παράλληλα, δόθηκε το σύνθημα για να επανέλθουν στο προσκήνιο τα «παιχνίδια» με τον εκλογικό νόμο, που, όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις ο δικομματισμός, βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση σαν «προσπάθεια για βελτίωση της δημοκρατίας»...

Ο Κ. Σημίτης

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις στοχεύουν να δώσουν απάντηση στην «παθογένεια του πολιτικού συστήματός» και να προασπίσουν τον πολιτικό κόσμο ώστε να μην «αφήνεται έρμαιο στο διασυρμό, στη συκοφαντία». Για το λόγο αυτό, είπε αναφερόμενος στο «πόθεν έσχες», ο συγκεκριμένος έλεγχος «θέλουμε να γίνει από τώρα και στο εξής πιο αποτελεσματικός, πιο γρήγορος»... «Πιστεύω - συμπλήρωσε - ότι εάν αποκαταστήσουμε μια αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας του "πόθεν έσχες" σε όλες τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, θα επιτύχουμε σημαντικό περιορισμό της διαφθοράς και της διαπλοκής».

«Δήλωση» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην απόφασή του όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν σε δήλωση στον πρόεδρο της Βουλής των κεφαλαίων που επένδυσαν αυτοί ή οι σύζυγοί τους τα έτη 1998, 1999 και 2000, καθώς και τα κέρδη ή τις ζημίες που προέκυψαν στο τέλος κάθε χρόνου, στο Χρηματιστήριο.

Οι δηλώσεις αυτές, πρόσθεσε, θα προσκομιστούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την επαλήθευσή τους και «σε τυχόν περιπτώσεις συναλλαγών ιδιαίτερα μεγάλου μεριδίου συγκεκριμένων μετοχών στο σύνολο των διακινουμένων μετοχών της κάθε επιχείρησης», ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε περαιτέρω διερεύνηση, «για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, όσον αφορά τον επηρεασμό της τιμής των μετοχών». Κάλεσε, δε, και τα υπόλοιπα κόμματα «να παροτρύνουν τους βουλευτές τους» σε ανάλογη δήλωση και έλεγχο.

«Πολιτικές κυρώσεις»...

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ο έλεγχος για τη Σοφοκλέους να μη γίνει με νόμο, αλλά να πάρει μορφή απόφασης του Κ. Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που θα αφορά μόνον τους βουλευτές του κόμματός του, γιατί ένας τέτοιος νόμος θα δημιουργούσε «αρνητικό κλίμα στην κεφαλαιαγορά»...

Επίσης, ούτε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού υπήρξε κάποια αναφορά σε «κυρώσεις» σε περίπτωση μεμπτών συμπεριφορών βουλευτών, αλλά ούτε στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε κάποια απόφαση, και τα μέλη του αρκέστηκαν να συμφωνήσουν στην επιβολή «πολιτικών κυρώσεων», χωρίς να προσδιοριστούν, αν και ακούστηκαν και θέσεις υπέρ της «δήμευσης περιουσιών»...

Την ερχόμενη Πέμπτη οι θέσεις για τον εκλογικό νόμο

Κατόπιν ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «για την αντιμετώπιση της παθογένειας του πολιτικού συστήματος» χρειάζεται «άμεση μεταρρύθμιση στον τρόπο εκλογής των βουλευτών».

Αναφέρθηκε στις «μεγάλες δαπάνες δημοσιότητας» από υποψηφίους στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, που «εκτρέφουν τις διαδικασίες διαπλοκής». Χωρίς, όμως, να γίνει συγκεκριμένος, μίλησε για «αναζήτηση ενός εκλογικού συστήματος» που «θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα της δημοκρατίας (...) και να εξαλειφθεί ο επηρεασμός της από τα κάθε λογής συμφέροντα».

Φρόντισε, όμως, να ξεκαθαρίσει πως η θέση του ΠΑΣΟΚ (θα προσδιοριστεί την επόμενη Πέμπτη στην Κυβερνητική Επιτροπή) είναι ότι το εκλογικό σύστημα «πρέπει να εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα» και εξέφρασε «ελπίδα για θετική ανταπόκριση των κομμάτων σε έναν υπεύθυνο διάλογο» για το θέμα...

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αργότερα ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Σκανδαλίδης, μίλησε για «εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει τη σταθερή κυβέρνηση με την υψηλότερη αναλογικότητα της ψήφου, σαφώς υψηλότερη του 70%, το οποίο ισχύει σήμερα, και βεβαίως τη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα των πολιτικών δυνάμεων»...

Επιχειρώντας, δε, να κάνει παιχνίδι εντυπώσεων, απευθύνθηκε στην Αριστερά, λέγοντας ότι «ζητά την ενίσχυση της αναλογικότητας της ψήφου» και «θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή θα γίνει»...

Απευθυνόμενος, δε, στη ΝΔ, είπε ότι την καλεί σε διάλογο, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει και το χρόνο εφαρμογής των αλλαγών (αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ακόμα κι αν ψηφιστούν από τη ΝΔ, οι αλλαγές να μην ισχύσουν για τις εκλογές του 2004), για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δε θα επιτρέψει οι αλλαγές να μετατεθούν για το 2012.

«Θέλουμε συναίνεση»

«Εμείς θέλουμε συμφωνία και συναίνεση στο πολιτικό μας σύστημα», είπε και απευθυνόμενος στη ΝΔ την κάλεσε «ας έρθει να το συζητήσουμε και να βρούμε τις νομικές επιλογές, αν αυτό την απασχολεί. Αν αυτό είναι το θέμα της να καταθέσει την πρότασή της στο διάλογο και να είναι βέβαιη ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας, κατηγορώντας όσους λένε ότι το ΠΑΣΟΚ αποβλέπει σε ένα ευνοϊκότερο εκλογικό σύστημα ώστε να έχει πιθανότητα επικράτησης εφόσον γίνουν εκλογές το 2005 λόγω εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε: «Εμείς σεβόμαστε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα επιδιώξουμε να εκλεγεί Πρόεδρος το 2005»...

Για Καραμανλή

Απαντώντας στις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «είναι κατανοητό το ότι ο κ. Καραμανλής διακατέχεται από το άγχος της απώλειας και των επόμενων εκλογών», προσθέτει πως «θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κ. Καραμανλής θ' αναθεωρήσει τη στείρα και αρνητική στάση του και θα συμμετάσχει» στο διάλογο και καταλήγει καλώντας τη ΝΔ να υποχρεώσει τους βουλευτές της να δηλώσουν τις δοσοληψίες τους στο Χρηματιστήριο.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις

Σύμφωνα με τις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για το «πόθεν έσχες», προβλέπεται:

α) «Αναμόρφωση» μέσω τροποποίησης και συμπλήρωσης της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να μπορεί να διαπιστώνεται η πηγή προέλευσης των πόρων των βουλευτών που διατέθηκαν για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του κάθε ελεγχόμενου.

β) «Επανασχεδιασμός» του εντύπου - δήλωση της περιουσιακής κατάστασης προκειμένου να υπάρχει «καθαρότερη εικόνα» για την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου. Οταν αυτή μεταβάλλεται, να υπάρχει «ακριβέστερη γνώση» του ποσού και της πηγής προέλευσής τους, για να αποκτηθούν τα νέα περιουσιακά στοιχεία.

γ) Τα όργανα ελέγχου θα μπορούν να ζητούν από το Δικαστικό Συμβούλιο την άρση του απορρήτου των λογαριασμών ή συναλλαγών. Με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, θα οργανωθεί βάση δεδομένων, όπου θα διαπιστώνεται κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των υποχρέων.

Από το 1990

δ) Οι δηλώσεις προηγουμένων ετών των πολιτικών θα τηρούνται στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής. Θα ελεγχθούν οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» από το 1990 και μετά. Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα ολοκληρώσει τον αναδρομικό έλεγχο «νωρίτερα από τις επόμενες εκλογές».

ε) Συγκρότηση επιτροπής από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως πρόεδρο, έναν πανεπιστημιακό οικονομικού τμήματος και ένα μέλος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών που θα αναλάβει τους ελέγχους των δηλώσεων κρατικών λειτουργών, των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, των προέδρων, διοικητών και γεν. διευθυντών των ΔΕΚΟ, των εμπλεκόμενων με τις κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα.

Δημόσιοι υπάλληλοι

στ) Για τις περίπου 60.000 δηλώσεις υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ., ο εσωτερικός δειγματοληπτικός έλεγχος θα γίνει από ελεγκτές, οριζόμενους από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους ο έλεγχος που θα επεκτείνεται σε προηγούμενα έτη ασκείται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Για το σκοπό αυτό θα προωθηθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, σε εφαρμογή του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή για να ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχου των δηλώσεων του «πόθεν έσχες».

Δήμαρχοι, νομάρχες, διοικητές οργανισμών

ζ) Η ρύθμιση για τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς υπουργείων, που δεν τους επιτρέπει προσωπικές χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά μόνο επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια (ν.2843/2000, άρθρο 32), επεκτείνεται στους βουλευτές, τους δημάρχους, τους νομάρχες και στα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης οργανισμών και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.

Υπεράκτιες εταιρίες

η) Το «ασυμβίβαστο» της ιδιότητας του βουλευτή επεκτείνεται και στη συμμετοχή των βουλευτών και των μελών του υπουργικού συμβουλίου και σε εξωχώριες (off shore) εταιρίες.

Σύμφωνα, δε, με την κυβερνητική ανακοίνωση, «οι παραβάτες της νομοθεσίας του "πόθεν έσχες" θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες ποινές».

Για εκλογικό νόμο

Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη και σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο:

α) Δε θα ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές οι νέες εκλογικές περιφέρειες, εφόσον δε συναινέσουν τα 2/3 των βουλευτών.

β)Το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και γενικότερα της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στο τραπέζι, δηλαδή τις επόμενες βδομάδες.

γ) Οι αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση θα προσδιορίσουν και τον νέο εκλογικό νόμο και αυτός είναι ένας «διάλογος», ο οποίος σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να διεξαχθεί αυτόνομα.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, «η αναλογικότητα δε της ψήφου θα είναι πιο υψηλή από το 70% που ισχύει σήμερα». Οπως είπε το υπουργείο Εσωτερικών, έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό το βασικό πλαίσιο του νέου εκλογικού νόμου, το οποίο συνοδεύεται από αρκετές παραλλαγές, στη βάση του οποίου και θα λάβει ο κ. Σημίτης τις τελικές αποφάσεις.

Ας σημειωθεί ότι σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα θέσει θέμα είτε αλλαγής του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, είτε τρόπου εκλογής βουλευτών (σταυρό - λίστα), είτε προώθησης του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου», κυβερνητικά στελέχη περιορίζονταν να απαντούν ότι για όλα αυτά υπάρχουν πολλές, αλλά αντικρουόμενες προτάσεις και πως η τελική μορφή θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην κυβερνητική επιτροπή.

«Τιμιότητα» να σου πετύχει!

Και μόνο το γεγονός ότι τα μέτρα διαφύλαξης της «τιμής» του πολιτικού συστήματος εξαγγέλλονται έχοντας για προμετωπίδα μια καραμπινάτη πολιτική «ατιμία», ε, τότε τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχομεν και για τη «δημοκρατία» τους και για το «καθαρτήριο» πνεύμα τους...

Εξηγούμαστε: Το να σχεδιάζεις νέο εκλογικό νόμο και να βαφτίζεις ως «αναλογικότερο» ένα εκκολαπτόμενο εκλογικό σύστημα που θα συνεχίσει να είναι καλπονοθευτικό - «θέλουμε σταθερές κυβερνήσεις» είπε χτες ο Κ. Σημίτης - ε, αυτό είναι μια εξαπάτηση πρώτου μεγέθους!

***

Επομένως τι θέλουν να μας πουν; Οτι το σύστημά τους είναι «άτιμο», ότι θα το κάνουν λιγότερο... «άτιμο», και επομένως η «λιγότερη» ατιμία συνιστά... τιμιότητα; Από πού κι ως πού; Από πότε το «ολίγον έγκυος» ισοδυναμεί με πιστοποιητικό «αγνότητας» στην πολιτική; Από πότε ο κλεμμένος - στην προκειμένη το ΚΚΕ - πρέπει να νομιμοποιεί τον «κλέφτη» επειδή ο «κλέφτης» είχε την... «τιμιότητα» (!) να τον κλέψει... λιγότερο; (Πράγμα που ούτε αυτό είναι βέβαιο, καθώς δεν έχουμε δει ακόμα τον εκλογικό νόμο για να ξεκαθαριστεί το «περισσότερο» ή «λιγότερο» της κλοπής)...

***

Το ΠΑΣΟΚ παίζει για μια ακόμα φορά με τον εκλογικό νόμο. Το ίδιο κάνουν κάθε φορά που φοβούνται ότι έρχεται εκλογική ήττα. Οσο για τα «αναλογικότερα» που λέει η κυβέρνηση, είναι τόσο κίβδηλα όσο και εκείνα τα «δημοκρατικότερα» που εκτοξεύει η ΝΔ, σε ανάλογα - δικά της - εκλογομαγειρέματα.

Το ΠΑΣΟΚ εκείνο που επιδιώκει είναι σε περίπτωση ήττας το 2004, να μπορεί να ξαναπαίξει στο κυβερνητικό παιχνίδι, εφόσον το 2005 προκύψουν εκ νέου εκλογές, λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλει έναν εκλογικό νόμο «κομμένο και ραμμένο» σε αυτό το στόχο, ώστε μέσα από αυτή τη νέα καλπονοθεία να εντείνει τις πιέσεις στους αριστερούς ψηφοφόρους, προς δόξαν μιας δικομματικής πόλωσης διαρκείας.

Αυτή είναι η καθαρή και τίμια αλήθεια για τη νέα εκλογική «ατιμία» που σχεδιάζουν.


Ν.Μπ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Οχι» τώρα σε αλλαγή εκλογικού νόμου

Αρνητικός στο διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής, αλλά δεν αντιλέγει στην ανάγκη τροποποίησής του μετεκλογικά, προφανώς «επί το καλπονοθευτικότερον». Ταυτόχρονα, η ηγεσία της συναγωνίζεται την κυβέρνηση στη ρίψη πυροτεχνημάτων «διαφάνειας» και «πόθεν έσχες».

«Οφείλει ο κ. Σημίτης να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη διοικητική διαίρεση της χώρας», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Σημίτη. Επεξηγώντας τη θέση του, είπε ότι «τέτοιες αλλαγές δε γίνονται στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», πολύ περισσότερο, πρόσθεσε, δε γίνονται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, την οποία και επισήμως κήρυξε, πριν από λίγες μέρες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ανέφερε, ακόμα, ότι ο διάλογος προϋποθέτει ένα μίνιμουμ αμοιβαίας εμπιστοσύνης «και εμείς, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, δικαιολογημένα, αυτήν την κυβέρνηση δεν την εμπιστευόμαστε, ούτε στο ελάχιστο». Κατήγγειλε, επίσης, ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, αφού το ΠΑΣΟΚ «παίζει» με το εκλογικό σύστημα «όσες φορές αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εκλογικής ήττας».

Κατά τ' άλλα, δεν παρέλειψε να πλειοδοτήσει σε διακηρύξεις «διαφάνειας», ούτε έχασε την ευκαιρία να σηκώσει το λάβαρο του «αντιδιαπλεκόμενου». Επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του, που περιέχονται σε πρόσφατη πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, όπως συγκρότηση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής (σ.σ. ακόμα μιας...) δημοσίων έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών, αναμόρφωση του σημερινού συστήματος προκήρυξης και ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων, αντικατάσταση του «μαθηματικού τύπου» που «έχει οδηγήσει στη γιγάντωση της διαπλοκής στα δημόσια έργα», κ.ά. Αναφερόμενος στο θέμα του «πόθεν έσχες», υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για να ανατεθεί ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και, περνώντας στην αντεπίθεση, ζήτησε ο έλεγχος του πόθεν έσχες «να γίνει από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, για όλες τις περιόδους και για όλες τις κυβερνήσεις»!.. Επίσης, ζήτησε από τον Κ. Σημίτη να δεχτεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ