ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Σε δανεισμό προτρέπει τους δήμους η κυβέρνηση

Στο δανεισμό προτρέπει τους δήμους η κυβέρνηση προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τρίτους, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει και όχι βέβαια να λύσει το τραγικό οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Με τροπολογία που αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση ρυθμίζονται ευνοϊκοί, υποτίθεται, όροι λήψης δανείου από τους δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τις δημοτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), με επιτόκιο ίσο με αυτό της εκάστοτε προηγούμενης έκδοσης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και χρόνο αποπληρωμής τα 15 χρόνια. Η εξόφληση των δανείων θα γίνεται με την παρακράτηση των εσόδων των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δηλαδή την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν κάθε χρόνο.

Το θέμα συζητήθηκε στο χτεσινό Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και αποφασίστηκε να ζητηθεί να υπάρξει μία περίοδος χάριτος ενός χρόνου, για την έναρξη της αποπληρωμής των δανείων. Επίσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι σε πανομοιότυπη ρύθμιση χρεών των δήμων είχε προχωρήσει η κυβέρνηση και το 1999 με το νόμο 2744 και χαρακτηρίστηκε προκλητική η μη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Είναι προφανές ότι τα νέα δάνεια δε λύνουν το πρόβλημα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων είναι χρεωμένοι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής να κρατά καθηλωμένη την κρατική επιχορήγηση προς την ΤΑ, την ίδια ώρα που της μεταφέρει αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ απασχόλησε επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται οι εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων και των συνδυασμών κατά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το Σώμα συμφωνεί στην ουσία του νομοσχεδίου για έλεγχο των δαπανών, ωστόσο οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θεωρήθηκαν μια κακή αντιγραφή του αντίστοιχου νόμου που ισχύει για τις δαπάνες των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών. Οι διατάξεις του κρίθηκαν κενές περιεχομένου και ότι δε λύνουν κανένα πρόβλημα διαφάνειας. Κατόπιν τούτου το ΔΣ αποφάσισε να αναθέσει στην Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΚΕ τη διαμόρφωση μιας ξεχωριστής πρότασης - αντί παρατηρήσεων επί του νομοσχεδίου - την οποία θα καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, την αντίθεσή του εξέφρασε το Σώμα στον προληπτικό έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης των δήμων, ο οποίος αναμένεται επίσης να εισαχθεί στο νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση και να ψηφιστεί. Επίσης, επισημάνθηκε η ακύρωση ουσιαστικά του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς άρθρα του - όπως αυτό που αφορά στον προληπτικό έλεγχο - εισάγονται ως τροπολογίες σε νομοσχέδια και ψηφίζονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα για την προστασία των λουόμενων

Eurokinissi

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία των λουόμενων ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Παιδείας, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αγγελος Τζέκης και Νίκος Γκατζής.

Οπως επισημαίνουν οι τρεις βουλευτές, στη χώρα μας κάθε χρόνο θρηνούμε δεκάδες θύματα από πνιγμό στις θάλασσές μας. «Είναι τραγικό σε μια χώρα, που η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων της, να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές από την έλλειψη σχετικής παιδείας και εκπαίδευσης, αλλά και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των λουόμενων», σημειώνουν.

Τονίζουν δε ότι ο απολογισμός του Σαββατοκύριακου που πέρασε δυστυχώς είναι τραγικός. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες μόνο στην παραλία των Νέων Πόρων Πιερίας πνίγηκαν δύο νέοι άνθρωποι και κινδύνεψαν πολλοί άλλοι. Στη συγκεκριμένη παραλία παρότι κάθε χρόνο υπάρχουν θύματα δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες και μάλιστα σε ικανό αριθμό ώστε να καλύψουν τη μεγάλη σε έκταση παραλία.

«Προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα, επιβάλλεται να παρθούν κάποια ελάχιστα μέτρα, όπως είναι: Η συστηματική φροντίδα από το κράτος για την εκπαίδευση - εκμάθηση κολύμβησης των παιδιών, αλλά και γενικότερα των κατοίκων της χώρας μας. Η πιο ενεργός βοήθεια και συμμετοχή του λιμενικού σώματος στην πρόληψη και προστασία του λουόμενων, καθώς και η χορήγηση των αναγκαίων κονδυλίων για την πρόσληψη μεγάλου αριθμού ναυαγοσωστών και πολλά άλλα», καταλήγουν.

Ετσι, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την πρόληψη και προστασία των λουόμενων.

  • Στο μεταξύ, ποινική δικογραφία εναντίον του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου για τη μη έγκαιρη πρόσληψη ναυαγοσωστών στην παραλία των Νέων Πόρων, συνέταξε το Λιμεναρχείο Πλαταμώνα Πιερίας και σύμφωνα με πληροφορίες θα την υποβάλει σήμερα στον εισαγγελέα. Σημειώνεται ότι από χτες στην παραλία περιπολούν εθελοντές ναυαγοσώστες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των μεταναστών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 17 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα, και πορεία προς τη Βουλή διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Οργανώσεων Ελλάδας. Σε κάλεσμά της, επισημαίνει ότι οι μετανάστες αποτελούν το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας και κάθε πλήγμα στα δικαιώματά τους (εργασιακά, ατομικά, κοινωνικά) θα αποτελέσει στη συνέχεια χτύπημα στα δικαιώματα και των Ελλήνων εργαζομένων.

Οι μετανάστες απαιτούν η άδεια εργασίας να αποτελεί και άδεια παραμονής, η άδεια παραμονής να ισχύει για 3 χρόνια τουλάχιστον, κατάργηση του παράβολου, αφού είναι φορολογούμενοι, ανοιχτή διαδικασία νομιμοποίησης χωρίς αποκλειστικές προθεσμίες, να μην αποτελούν τα ένσημα προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, νομιμοποίηση των μεταναστών που ανήκουν στην τρίτη ηλικία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απ' την αρχή του χρόνου περιμένουν το επίδομα

Εχουν περάσει παραπάνω από έξι μήνες από τότε που οι συνταξιούχοι ανάπηροι των ΟΤΑ θα 'πρεπε να έχουν λάβει το επίδομα παρατετραπληγίας που δικαιούνται, κι όμως εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μένουν απλήρωτοι!

Το θέμα αυτό έφεραν, με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, Αντ. Σκυλλάκος και Αγγ. Τζέκης. Στην Ερώτησή τους επισημαίνουν ότι αιτία αυτής της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι η καταβολή του επιδόματος συνδέεται με την υπογραφή της Κοινής Απόφασης των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, αναφορικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) τους έτους 2003 στους ΟΤΑ, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΚΕ. «Ομως η χορήγηση αυτού του επιδόματος καλύπτει πάγιες υγειονομικές ανάγκες των παρατετραπληγικών και είναι ανεξάρτητο από τα εισοδήματα των δικαιούχων και η καθυστερημένη καταβολή του δημιουργεί ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για τους παρατετραπληγικούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι τρεις βουλευτές στην Ερώτησή τους ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη, πότε, επιτέλους, θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση των επιδομάτων και τι μέτρα θα παρθούν για να αποδεσμευτεί το κονδύλι του εξωιδρυματικού επιδόματος παρατετραπληγίας, έτσι ώστε να αποδίδεται έγκαιρα στους δικαιούχους και να μη δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣτΕ
ΟΧΙ στον Ολυμπιακό για το γήπεδο στου Ρέντη

Φραγμό στα σχέδια της ανώνυμης εταιρίας «Ολυμπιακός» για κατασκευή βοηθητικού γηπέδου και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Από τον Ολυμπιακό προβλέπονταν η κατασκευή βοηθητικού γηπέδου 81.506 τ.μ. και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις (κλειστό γυμναστήριο 8.100 θέσεων, κέντρο κολύμβησης 1.800 έως 3.000 θέσεων κλπ.), στις οποίες ανέφεραν ότι θα διεξάγονταν και Ολυμπιακά αθλήματα το 2004.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο με απόφασή του στον μεν Ολυμπιακό ανάβει το «κόκκινο φως» για το βοηθητικό γήπεδο, ενώ αντίθετα στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) ανάβει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση κατασκευής των εγκαταστάσεων όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ είχε κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του Ελαιώνα, μεταξύ των Δήμων Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Ταύρου, προκειμένου να κατασκευαστούν δύο συνεχόμενοι πόλοι, ένας «αθλητικός» (σ.σ. βοηθητικό γήπεδο Ολυμπιακού) και ένας «πολιτιστικός» (σ.σ. εγκαταστάσεις ΙΜΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ