ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ομόφωνο «όχι» στην απελευθέρωση του ωραρίου...

... ύστερα από πρόταση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων για το ωράριο
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων για το ωράριο
Την πρόταση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) να καταδικαστούν τα σχέδια απελευθέρωσης του ωραρίου στα καταστήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα ευνοήσει την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των πολυεθνικών εις βάρος των μικρών καταστηματαρχών, ενέκρινε ομόφωνα προχτές, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών.

Το θέμα έφεραν στο συμβούλιο οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ, Θανάσης Παφίλης και Ηλίας Νικολόπουλος, μετά από την έκφραση των κυβερνητικών προθέσεων να απελευθερωθεί πλήρως το ωράριο, κάτι που ξεκίνησε με πρόσχημα την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη συνεδρίαση, παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Φέτσης, ο οποίος εξήγησε πως η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, όχι μόνο θα αυξήσει το λειτουργικό κόστος (π.χ. προσωπικό) για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και θα μετακυλήσει τεράστιο κομμάτι του τζίρου από τα μικρά στα μεγάλα καταστήματα. Ενδεικτικά σημείωσε ότι, ήδη, στον τομέα των ηλεκτρικών ειδών, 6 επιχειρήσεις ελέγχουν το 45% της αγοράς! Τέλος, υπογράμμισε πως σε τέτοιες συνθήκες, η προσωπική και κοινωνική δραστηριότητα των μικροεπιχειρηματιών, περιορίζεται.

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, στην τοποθέτησή του τόνισε πως «η ΝΑΣ αντιτίθεται κατηγορηματικά στην απελευθέρωση του ωραρίου, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εντατικοποιηθεί η εργασία». Πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως, η ΝΑΣ ήταν η μόνη παράταξη, που με σαφήνεια επισήμανε πως, η περίοδος των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση. Αλλωστε, η ΝΑΣ, έχει τονίσει επανειλημμένα σε ανακοινώσεις της πως «με την απελευθέρωση του ωραρίου, επιδιώκεται με κάθε τρόπο η αύξηση των κερδών, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αγοράς, και εν τέλει, η μονοπώληση της αγοράς».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διαιωνίζεται το καθεστώς ομηρίας

Η μη εξασφάλιση του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της Νομαρχίας, είναι αντισυνταγματική, επισήμανε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Ηλίας Νικολόπουλος. Οπως εξήγησε προηγουμένως, το Σύνταγμα υποχρεώνει την κυβέρνηση, από τη στιγμή που αναθέτει αρμοδιότητες σε ένα φορέα, να του εξασφαλίζει μόνιμους πόρους και μόνιμους υπαλλήλους, για την εύρυθμη και αποτελεσματική για τους πολίτες λειτουργία των υπηρεσιών.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) και στα κέντρα υποδοχής αλλοδαπών της νομαρχίας. Σύμφωνα με εγκύκλιο που ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης απέστειλε στη Νομαρχία, απαγορεύεται η ανανέωση συμβάσεων εργασίας, για τα ίδια πρόσωπα και με το ίδιο έργο.

Αναφερόμενος στην εγκύκλιο, ο Ηλ. Νικολόπουλος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση πάσχει από στρουθοκαμηλισμό», καθώς ενεργεί σα να μη βλέπει το πρόβλημα της τεράστιας ανεπάρκειας του προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Νομαρχίας και αντί να δρομολογεί την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων, διαιωνίζει το καθεστώς των συμβασιούχων. Για τους υπαλλήλους της ΝΕΛΕ, ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός δήλωσε πως θα έρθει σε επαφή με το νέο υφυπουργό Οικονομικών, ώστε μέχρι τις 30 Ιούλη να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. «Ουδεμία ευθύνη φέρουμε μετά», διευκρίνισε, αποποιούμενος έτσι τις ευθύνες που βαρύνουν τη νομαρχία για τη συνέχιση της ομηρίας των συμβασιούχων εργαζομένων, αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, και όχι μόνο, που αντιμετωπίζει. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα στοιχεία έκθεσης, που ο ίδιος ο νομάρχης παρουσίασε για τη σημερινή κατάσταση των υπηρεσιών της νομαρχίας, προκύπτει το συμπέρασμα ότι υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών.

Στο σκοτάδι το κόστος της Ολυμπιάδας

Στο σκοτάδι συνεχίζει να κρατά η κυβέρνηση τα περιβόητα στοιχεία που έδωσε η τριμελής επιτροπή αρμόδια για τον έλεγχο των οικονομικών των Ολυμπιακών Αγώνων, στον πρωθυπουργό, ο οποίος απλά αρκείται στο να κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο» και «εξαιρετική δουλιά» στο συγκεκριμένο θέμα.

Ακριβώς αυτό έγινε και χτες, αφού ενώ είχε αναγγελθεί ότι η συζήτηση θα γινόταν για τα οικονομικά, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε! Παρά τις δηλώσεις Βενιζέλου όμως, ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των οικονομικών και μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη δουλιά που έχει κάνει η τριμελής επιτροπή...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «μαγειρεύει» εδώ και αρκετό καιρό τα οικονομικά στοιχεία δεδομένου ότι το Ολυμπιακό κόστος έχει εκτοξευτεί στα ύψη και δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Σημειώνεται ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πολλοί κάνουν λόγο για τεράστιο έλλειμμα και εκτιμούν ότι το τελικό κόστος των αγώνων θα ξεπεράσει τα 3,5 τρισ. δρχ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διυπουργικής έγινε συζήτηση και για το τραμ, το έργο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, τη μαραθώνια διαδρομή και τις εργασίες που γίνονται και ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της πόλης όπως η υπαίθρια διαφήμιση. Γι' αυτό το θέμα ο Τηλ. Χυτήρης ανέφερε ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους δοκιμαστικούς αγώνες του Αυγούστου, λέγοντας ότι σε αυτούς θα φανεί η ετοιμότητα της Αθήνας ενόψει των αγώνων.

Στις 15 του Ιούλη οι αιτήσεις των ετεροδημοτών

Από τις 15 Ιούλη οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, θα μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο δήμο όπου κατοικούν ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Οι ετεροδημότες θα εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, που θα φέρουν την ένδειξη «Ε» δίπλα από το όνομά τους. Οπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία ψηφοφορίας των ετεροδημοτών στον τόπο κατοικίας τους ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δημόσιους γενικά πολιτικούς υπαλλήλους, όχι όμως και για τους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, ναυτικούς και φυλακισμένους.

Θυμίζουμε πως οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους για τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Για παράδειγμα, ο δημότης - ψηφοφόρος του Δήμου Πατρών του νομού Αχαϊας που διαμένει στο Δήμο Αθηναίων, θα μπορεί να ψηφίσει στην Αθήνα τους υποψήφιους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας του νομού Αχαΐας. Στην Αθήνα θα μπορεί να ψηφίσει και για τις ευρωεκλογές, όχι όμως για τις δημοτικές, κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Οι εκλογείς ψηφίζουν σε ειδικά, αμιγή ή μεικτά, εκλογικά τμήματα, που συνιστώνται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θεωρούνται ενιαίες αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι ο δημότης - εκλογέας του Δήμου Πειραιά που διαμένει στο Δήμο Αθηναίων, δε θεωρείται ετεροδημότης, δηλαδή πρέπει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Δήμο Πειραιά. Εννοείται ότι ο δημότης - εκλογέας του Δήμου Πειραιά που κατοικεί για παράδειγμα στο Δήμο Λάρισας, θεωρείται ετεροδημότης και μπορεί να ψηφίσει στη Λάρισα.

Στα αμιγή εκλογικά τμήματα ψηφίζουν ετεροδημότες από μία βασική εκλογική περιφέρεια, ενώ στα μεικτά από περισσότερες.

Πανελλαδική σύσκεψη για την κατάσταση και τις προοπτικές των συνεταιρισμών συγκαλεί σήμερα, Σάββατο, στις 11.30 το πρωί, στο ΒΕΑ (Ακαδημίας 18), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδας, με τη συμμετοχή όλων των ομοσπονδιών - μελών της και όλων των Αστικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ