Σάββατο 12 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις 15 του Ιούλη οι αιτήσεις των ετεροδημοτών

Από τις 15 Ιούλη οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, θα μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο δήμο όπου κατοικούν ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Οι ετεροδημότες θα εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, που θα φέρουν την ένδειξη «Ε» δίπλα από το όνομά τους. Οπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία ψηφοφορίας των ετεροδημοτών στον τόπο κατοικίας τους ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δημόσιους γενικά πολιτικούς υπαλλήλους, όχι όμως και για τους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, ναυτικούς και φυλακισμένους.

Θυμίζουμε πως οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους για τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Για παράδειγμα, ο δημότης - ψηφοφόρος του Δήμου Πατρών του νομού Αχαϊας που διαμένει στο Δήμο Αθηναίων, θα μπορεί να ψηφίσει στην Αθήνα τους υποψήφιους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας του νομού Αχαΐας. Στην Αθήνα θα μπορεί να ψηφίσει και για τις ευρωεκλογές, όχι όμως για τις δημοτικές, κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Οι εκλογείς ψηφίζουν σε ειδικά, αμιγή ή μεικτά, εκλογικά τμήματα, που συνιστώνται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, με εξαίρεση τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θεωρούνται ενιαίες αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι ο δημότης - εκλογέας του Δήμου Πειραιά που διαμένει στο Δήμο Αθηναίων, δε θεωρείται ετεροδημότης, δηλαδή πρέπει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Δήμο Πειραιά. Εννοείται ότι ο δημότης - εκλογέας του Δήμου Πειραιά που κατοικεί για παράδειγμα στο Δήμο Λάρισας, θεωρείται ετεροδημότης και μπορεί να ψηφίσει στη Λάρισα.

Στα αμιγή εκλογικά τμήματα ψηφίζουν ετεροδημότες από μία βασική εκλογική περιφέρεια, ενώ στα μεικτά από περισσότερες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ