ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να δυναμώσουμε το ΚΚΕ

Για την ειρήνη, για τη δουλιά, για δωρεάν Υγεία και δωρεάν Παιδεία μόνον ένας δρόμος είναι μπροστά μας και μόνο ένα κόμμα δείχνει αυτό το δρόμο, το ΚΚΕ. Με τους καθημερινούς αγώνες του τους ταξικούς, ο δρόμος της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και, γενικότερα, του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού μπορεί να γίνει με το δυνάμωμα - και εκλογικά - του ΚΚΕ.

Για να δυναμώσει το ΚΚΕ πρέπει να φύγουμε απ' τα άλλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να σταματήσουμε να τα ψηφίζουμε. Να σταματήσουν να τα στηρίζουν εργατικές - λαϊκές δυνάμεις όπως και συνδικαλιστικά και συνεταιριστικά στελέχη.

Εμείς, ο Λαός, είμαστε η δύναμη που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική. Μην περιμένουμε με τους ανασχηματισμούς ν' αλλάξουν τα πράγματα και με τα παχιά λόγια που λένε όλοι αυτοί. Αυτοί όλοι στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτοί, ο καθένας με τον τρόπο του, βάναν την υπογραφή τους κάτω από κάθε αντιλαϊκή επιλογή και απόφαση, είτε λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε τρομοσύμφωνο ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κλπ. Ο μόνος δρόμος είναι η πάλη και η πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ. Σ' αυτόν τον αγώνα να μη λείψει κανένας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σωματεμπορία με επίσημη "βούλα"!

Είναι γνωστό ότι η σωματεμπορία διώκεται και τιμωρείται βάσει της νομοθεσίας μας. Οταν όμως επίσημα σωματέμπορας είναι το κράτος ή ο δήμος, δεν πρέπει να διωχτούν με την ίδια νομοθεσία; Γιατί ο μικροσωματέμπορας να τιμωρείται και ο κρατικο-χοντρο-σωματέμπορας να μένει ασύδοτος;

Δέκα χιλιάδες πόρνες εισήγαγε, επίσημα, η Αυστραλία κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που τελέστηκαν εκεί. Ηταν για την τέρψη των επισκεπτών και το κέρδος φυσικά. Δε χρειαζόταν εκεί το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος που το έκαναν ορισμένες τράπεζες με υπερτοκισμό. Εδώ ο έμπορας λευκής σάρκας ήταν το κράτος με την κυβέρνησή του.

Ισως μέσα στις 10.000 να ήταν και Ελληνίδες, κορίτσια δικά μας, που θέλανε να φύγουν από τη μιζέρια και να κάνουν μια ζωή όπως τη βλέπουν στις TV. Βίλες με πισίνες, μαγευτικά σαλόνια, ρούχα της τελευταίας μόδας και ξένοιαστη ζωή. Δυστυχώς, οι ΤV και γενικά τα ΜΜΕ συντείνουν στον εκμαυλισμό της άπειρης νεότητας. Ποτέ δεν έδειξαν την εργαζόμενη σαν σκλάβα γυναίκα. Πώς ζει και μοχθεί για να αναθρέψει και τα τυχόν κουτσούβελα. Επίσης την αντίστασή της στο κρατούν σύστημα. Γι' αυτό οι ΤV έχουν τεράστια ευθύνη για την παραπλάνηση που κάνουν.

Ομως, στην Ημέρα της Γυναίκας άφθονα τα κροκοδείλια δάκρυα και ανέξοδες ρητορείες για τους αγώνες της γυναίκας και την εξίσωσή της. Ομως, τελικά, καταλήγουν να επισημοποιούν τη σωματεμπορία. Δεν μπορεί ο καπιταλισμός να προσποιείται, πλέον. Δείχνει αυτό που πραγματικά είναι, πως είναι αυτός που ευθύνεται για την καταδυνάστευση της ανθρωπότητας. Αυτός ευθύνεται για την πορνεία, τα ναρκωτικά, την ανεργία, τους πολέμους και την υποβάθμιση του εργαζόμενου λαού.

Και η εκκλησία; Δεν έμαθε, δε διάβασε τίποτα η εκκλησία; Πού είσαι, κ. Χριστόδουλε; Σου έμεινε απαρατήρητο αυτό το αίσχος, η κρατικοεκπόρνευση της γυναίκας; Επρεπε να είσαι μπροστάρης μαζί με όλη την Ιερά Σύνοδο. Να έχετε βγει διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους, όπως αυτός ο λεβεντόπαπας στις πρόσφατες απεργίες... Να καταγγείλετε ανοιχτά και βροντερά αυτή την κρατικο-πορνοποίηση της γυναίκας... Οχι μερικά ψελλίσματα μέσα στην εκκλησία και μετά λούφα! Δυστυχώς, απουσιάζει από τις διαμαρτυρίες και κάθε οικογενειάρχης που έχει ανήλικα παιδιά. Κινδυνεύουν από τα ναρκωτικά, μια και η κυβέρνησή μας, όπως ο κ. Παπανδρέου, τάχτηκε υπέρ της νομιμοποίησης των μαλακών ναρκωτικών. Αλλά κινδυνεύουν και από το σωματέμπορα που ελλοχεύει έξω από το σχολείο.

Και δυο λόγια για την κ. δήμαρχο Αθήνας. Θέλω να τη συγχαρώ για τη φαεινή της σκέψη να μιμηθεί τον κυβερνήτη της Αυστραλίας, που είναι και στυλοβάτης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για την εισαγωγή 10.000 πορνών. Επίσης να συγχαρώ και αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας που υπερψήφισε την πρόταση της κ. δημάρχου, πλην του κ. Χαλβατζή του ΚΚΕ. Με αυτή την πρότασή της η κ. Δήμαρχος νομιμοποιεί τη σωματεμπορία της λευκής σάρκας. Γιατί πώς αλλιώς θα βρεθούν οι αναγκαίες παλλακίδες; Μόνο μέσω των σωματεμπόρων; Παζάρια που να πουλάνε γυναίκες δεν υπάρχουν. Γεια σου, κυρία δήμαρχε της Αθήνας, γνήσιο τέκνο της Νέας Δημοκρατίας.


ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ
Βελανίδα Ραφήνας

Είμαστε πολλοί και δυνατοί

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, από την αρχή, δύο πράγματα: Πρώτο, ότι η λέξη Αριστερά είναι ο αντίποδας της φράσης: Οικονομική ολιγαρχία. Και, δεύτερο, όταν λέμε, σήμερα, αμερικάνικη πολιτική ή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μια σειρά άλλων κρατών, λαών, και ομάδων που βαδίζουν στην κατεύθυνση του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, είναι στα πλαίσια της παγκόσμιας πλουτοκρατίας.

Επί κατοχής των Γερμανών ήμουν ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ. Στη συνέχεια έζησα με την οικογένεια μου όλες τις δύσκολες συνθήκες (Χίτες, δεξιό και «δημοκρατικό» κράτος και παρακράτος), όλη την πορεία στην ΕΔΑ, δικτατορία των συνταγματαρχών και, στη συνέχεια, μέσα στο Κόμμα μας το ΚΚΕ.

Αριστερός, σύντροφοι είναι αυτός που κινείται ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία, στον καπιταλισμό, στον ιμπεριαλισμό. Καθαρά, ξεκάθαρα. Κάθε άλλη ερμηνεία είναι μπάσταρδη. Οδηγεί αλλού. Οσοι κρυφοερωτοτροπούν με το λεγόμενο «σύστημα» δε δικαιούνται να βαφτίζουν τους εαυτούς τους αριστερούς. Μπορούν να εξαπατούν λίγους, ελάχιστους, και να παρουσιάζονται με διάφορα κόμματα (ΑΚΟΑ, ΣΥΝ, ΚΕΔΑ κλπ. ρεύματα).

Ας πούμε δικαίωμά τους. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να σπιλώνουν το ΚΚΕ (συκοφαντώντας το: Δογματικό - Σεχταριστικό). Το ΚΚΕ είναι η ουσία, το άρωμα της Αριστεράς. Και δεν το μπορούν οι κάθε λογής οπορτουνιστές και σοσιαλαπατεώνες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έπαιξαν διάφορους ρόλους, πολλές φορές βρώμικους ενάντια στο λαϊκό κίνημα και στο κόμμα του, το ΚΚΕ. Δεν μπορούν, σήμερα, να βγαίνουν και να παρουσιάζονται σαν αγωνιστές της Αριστεράς.

Ποια είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη γνωρίζουμε. Τι είναι αυτοί που τη στηρίζουν και θέλουν να λέγονται αριστεροί; Οσο για την ποθούμενη ήττα που περιμένουν κάποιοι κύριοι, τους πληροφορώ εγώ ένας απλός, αλλά γνήσιος αριστερός, αίμα - θρέμμα της Αριστεράς και του ΚΚΕ, ότι θα τους μείνει όνειρο. Καλώ όλους τους γνωστούς πατριώτες να στηρίζουν το ΚΚΕ ως μόνο κόμμα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της φτωχολογιάς. Είμαστε και πολλοί και ΔΥΝΑΤΟΙ....

ΘΟΔΩΡΟΣ Α. ΚΑΤΣΙΝΑΣ


Θεόδωρος Α. ΚΑΤΣΙΝΑΣ
Καομ. Μέλος

Για τη συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Το θέμα της πολυδιάσπασης στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα θέτει με επιστολή του ο Γ. ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ, αντιστασιακός από το Μόντρεαλ Καναδά. Γράφει, ανάμεσα στα άλλα:

Κατ' αρχήν, διαβάζοντας στο «Ριζοσπάστη» για τη συνάντηση των, περίπου, εβδομήντα Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα με σκοπό την αλληλοενημέρωση για πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως η παγκοσμιοποίηση και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι για την απάντηση του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος των λαών, χάρηκα, όπως κάθε αγωνιστής. Γιατί, αυτές οι συναντήσεις βοηθάνε να βρουν τρόπους να συνεργαστούν οι κομμουνιστικές δυνάμεις σ' όλο τον κόσμο για κοινούς στόχους και τα κομμουνιστικά ιδανικά.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, φυσικά, είναι σωστές και προσδίδουν μεγαλύτερο κύρος στο ΚΚΕ παγκόσμια, γιατί συμβάλλουν στη δραστηριοποίηση των κομμουνιστών, των εργαζομένων και το συντονισμό των λαϊκών αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση κλπ.

Ομως, εκείνο που παρατήρησα και με λυπεί, είναι ότι στις ίδιες χώρες, σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν περισσότερα από ένα κομμουνιστικό - εργατικό κόμμα, υπάρχει μια διάσπαση. Είναι μεγάλη αδυναμία. Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα με τη διάλυση της 3ης Διεθνούς και με αγεφύρωτα ιδεολογικά προβλήματα, ζημιώθηκε ανεπανόρθωτα. Και κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ιδιαίτερα τότε που το κίνημα θα έπρεπε να είναι πιο συσπειρωμένο, ενάντια στο μοναδικό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό -καπιταλισμό. Αυτή η διάσπαση, κατά τη γνώμη μου, ήταν μια από τις βασικές αιτίες για τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Σήμερα το πάθημα ας γίνει μάθημα. Βέβαια το θέμα αυτό είναι σοβαρό, θεωρητικό - ιδεολογικό που πρέπει να λυθεί στη βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού. θα βοηθούσε, κατά τη γνώμη μου, να γίνουν ξεχωριστές επιτροπές που θα ασχοληθούν με τέτοια σοβαρά ιδεολογικά - θεωρητικά ζητήματα. Κι αυτό για να ξεπεραστούν διαφωνίες και ορισμένες παρανοήσεις που, τυχόν, υπάρχουν γενικότερα και μέσα στις ξεχωριστές χώρες, όπως π.χ. στη Ρωσία με 4 ΚΚ καθώς, έτσι, άθελά τους βοηθούν την αντεπανάσταση.

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρ»

«Ξύλινη γλώσσα»

Μπάμπης Αθανασόπουλος, Υμηττός. Οταν, από ανάγκη, ζει κανείς σε χώρο με αστούς, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ή και «πόλεμος» να μη αλλοτριωθεί και γίνει οπαδός του αστικού κατεστημένου. Για παράδειγμα φέρνω την «ξύλινη» γλώσσα, που κατά κόρον κατηγορούν τους κομμουνιστές ότι χρησιμοποιούν. Θεωρούν «ξύλινη γλώσσα» και τους ενοχλούν οι λέξεις: καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός, κομμουνισμός, πάλη των τάξεων, προλετάριος, χαφιεδισμός, φασισμός, εκμετάλλευση, πισωγύρισμα, ανεργία και πολλές άλλες. Ενώ, «βγάζουν σπυράκια» όταν ακούνε φράσεις ή λέξεις όπως: πρώην σοσιαλιστικές χώρες, δικτατορία του προλεταριάτου, Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν, ισότητα, σφυροδρέπανο και άλλες ακόμα.

Κατά τους αστούς, οι παραπάνω λέξεις θεωρούνται «ξύλινες» και πρέπει να απαγορεύονται διά ροπάλου. Ο λόγος είναι ότι φοβούνται και στο άκουσμά τους! Γι' αυτό και δεν ενοχλούνται όταν τους όρους αυτούς χρησιμοποιεί, για να διαστρεβλώσει το πραγματικό νόημά τους, κάποιος αστός ή ανανήψας. Για παράδειγμα, ο Γκορμπατσόφ, που είπε σε φοιτητές στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο στην Αγκυρα της Τουρκίας: «Εγώ και η Ράισα, είχαμε τάξει σκοπό της ζωής μας την ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ»!!!

Αντίθετα, οι αστοί αρέσκονται να χρησιμοποιούν τις λέξεις: «Παιδομάζωμα», «επανάσταση» (για τη χούντα του '67), «σιδηρούν παραπέτασμα», «ελεύθερος κόσμος», «τοίχος του αίσχους», «παράπλευρες απώλειες» (το σκότωμα αμάχων) κλπ.

Δεν είμαι ειδικός στις αναλύσεις των λέξεων, αλλά είναι πολύ απλό για τον καθένα, ν' ανοίξει ένα ερμηνευτικό λεξικό ή εγκυκλοπαίδεια για να βρει τη σημασία τους. Ας αντισταθούμε στην αλλοτρίωση λέξεων, φράσεων και συμβόλων μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ