ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Απρόβλεπτες συνέπειες για τον άνθρωπο
  • Δόθηκε «βήμα» στις εταιρίες ανάπτυξης και εμπορίας των μεταλλαγμένων
  • Αποκαλυπτική εισήγηση καθηγητή του ΑΠΘ για τους σοβαρούς κινδύνους των μεταλλαγμένων

Η χτεσινή δεύτερη μέρα της διημερίδας που διοργάνωσε το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, με θέμα «συνύπαρξη συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών με καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (ΓΤΟ), χαρακτηρίστηκε από την πρώτη επίσημη εμφάνιση του Ελληνικού Συνδέσμου Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, αλλά και από την αποκαλυπτική τοποθέτηση του καθηγητή του ΑΠΘ Δ. Ρουπακιά, αναφορικά με τις επιδιώξεις των πολυεθνικών, αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν για το περιβάλλον οι ΓΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του ΕΣΑΒ είπε ότι «δεν τίθεται καν θέμα ασφάλειας», αλλά είναι θέμα σωστής διαχείρισης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων οικονομικών επιπτώσεων. Το κύριο επιχείρημα του Συνδέσμου αντλείται από τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Φρ. Φίσλερ, ο οποίος δίνει ιδιαίτερο βάρος στην «αναγκαιότητα διασφάλισης της ελεύθερης επιλογής που δικαιούται και πρέπει να έχει τόσο ο αγρότης όσο και ο καταναλωτής μεταξύ των διαφόρων συστημάτων και προϊόντων της γεωργικής παραγωγής». Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΕΣΑΒ εξέφρασε «την πλήρη εμπιστοσύνη του» στο αυστηρό σύστημα ελέγχου της ΕΕ», το οποίο «εγγυάται ότι οι σχετικές εγκρίσεις χορηγούνται μόνο στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που βάσει επιστημονικών τεκμηριωμένων στοιχείων είναι ασφαλείς, για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον».

Η εκπρόσωπος της «Greenpeace» M. Πισπίνη υπογράμμισε ότι «συνεχώς καταγράφονται περιστατικά απρόβλεπτων επιπτώσεων μεταλλαγμένων φυτών στο περιβάλλον όπως δημιουργία υπερ-ανθεκτικών ζιζανίων, μειωμένη απόδοση των μεταλλαγμένων καλλιεργειών, αύξηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων, μεταφορά γονιδίων σε γειτονικές καλλιέργειες και σε άλλα βιολογικά είδη κ.ο.κ.», προσθέτοντας ότι τα παραπάνω περιστατικά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, αγροτικών ενώσεων, καταναλωτών ότι δε διαθέτουμε ακόμα την επιστημονική γνώση, για να προβλέψουμε με ακρίβεια τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την υγεία.

Παρ' όλα αυτά η εκπρόσωπος της «Greenpeace» αναιρώντας τα προηγούμενα λεγόμενά της, πρότεινε τη λήψη μιας σειράς νομοθετικών μέτρων για την «ορθή εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου για το θέμα της συνύπαρξης», όπως: Εγγυήσεις ότι στην αγορά που διαθέτει πλήρες σύστημα ανιχνευσιμότητας, θα κυκλοφορούν μόνο εγκεκριμένες ποικιλίες μεταλλαγμένων, εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών που θα αποτρέπουν την εξάπλωση των μεταλλαγμένων οργανισμών κ.ά.

Το κατά πόσον η «σήμανση» των μεταλλαγμένων και το οποιοδήποτε άλλο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να εξασφαλίσει τον άνθρωπο και το περιβάλλον το απάντησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Δ. Ρουπακιάς, στην εισήγησή του με τίτλο «ΓΤΟ και βιοηθική». Ο Δ. Ρουπακιάς αναφέρθηκε εκτενώς, στους σοβαρούς κινδύνους που κρύβουν τα μεταλλαγμένα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον γενικότερα, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί από μια σειρά έρευνες επιστημόνων ανά τον κόσμο. Επίσης, μιλώντας σχετικά με το ζήτημα της «σήμανσης», τόνισε ότι «η σήμανση των προϊόντων μπορεί να προστατεύει το δικαίωμα της ελευθερίας του ατόμου στην επιλογή, δεν προστατεύει όμως τη φύση από πιθανή γονιδιακή αναστάτωση και μόλυνση στο βάθος του χρόνου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον». Ακόμη ο Δ. Ρουπακιάς αναφερόμενος στην υποτιθέμενη επίλυση του επισιτιστικού και άλλων προβλημάτων που υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι των μεταλλαγμένων, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα τεχνολογία βοηθάει τις πολυεθνικές εταιρίες στον πληρέστερο έλεγχο την αγοράς των σπόρων. Ενας τέτοιος έλεγχος θα οδηγήσει στην πλήρη εξάρτηση των παραγωγών όλων των χωρών (μικρών και μεγάλων) από αυτές».

ΕΟΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Λάρισας, έθεσε ενώπιον του υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, με επικεφαλής τον Ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Πατάκη.

Η ΕΟΑΣ κάλεσε τον υπουργό Γεωργίας να πάρει άμεσα μέτρα για το καθεστώς αισχροκέρδειας που επιβάλλουν οι μεγαλέμποροι στους κερασοπαραγωγούς, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αγιάς, απειλώντας άμεσα την οικονομική επιβίωσή τους. Οι έμποροι, εκμεταλλευόμενοι την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή, η οποία κατέστρεψε μεγάλες ποσότητες προϊόντος, προσφέρουν τιμές, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συλλογής των παραγωγών. Αντίστοιχα, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι καρπουζοπαραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους στην εξευτελιστική τιμή των 5 και 6 λεπτών το κιλό, όταν τα καρπούζια φτάνουν στον καταναλωτή σε σχεδόν δεκαπλάσιες τιμές. Επίσης, η αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣ κάλεσε τον υπουργό να προωθήσει άμεσα τη χορήγηση αποζημιώσεων στους καλλιεργητές δημητριακών και ψυχανθών, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, εξαιτίας του καύσωνα των αρχών του περασμένου Μάη, αλλά και των βαμβακοκαλλιεργητών που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.

Οπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνάντησης από το υπουργείο Γεωργίας, δόθηκε εντολή στον ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις χαλαζοπτώσεις του Μάη και του Ιούνη. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, ότι ο Γ. Δρυς «ανέθεσε σε συνεργάτη του να παρακολουθήσει, με στόχο την επίσπευση, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που αναφέρονται σε μέτρα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών», όπως εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για τα χαλαζοφόρα σύννεφα κ.ά. στην περιοχή της Αγιάς, χωρίς όμως να θέτει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα επίτευξης του έργου. Επιπλέον, την παραμικρή δέσμευση δεν ανέλαβε ο υπουργός για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών από τις κερδοσκοπικές διαθέσεις των εμπόρων.

ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ
«Εδεσαν» τις βάρκες

Τα αλιευτικά σκάφη τους, γρι - γρι και μηχανότρατες, έδεσαν οι ψαράδες στην παραλία του Βόλου, αντιδρώντας αγωνιστικά στην απόφαση του Οργανισμού Αλιείας Βόλου (ΟΛΒ), για την απομάκρυνση των καϊκιών τους από τα κρηπιδώματα της παραλίας, στην οδό Αργοναυτών.

Οι αλιείς ζητούν τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων στον αγώνα τους, για να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, ενώ στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να συνεχίσουν, ακόμα πιο δυναμικά, την πάλη τους.

Σε υπόμνημα που έστειλαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανάμεσα στα άλλα, σημείωναν: «Οι λιμενικές εγκαταστάσεις προορίζονται για την προσέγγιση των καϊκιών και την εκφόρτωση των αλιευμάτων ανά πάσα ώρα και στιγμή και είναι αδιανόητο και πρακτικώς ανέφικτο να τοποθετηθούν σε μία άκρη, σε ντάνα, τα 15 καΐκια (χωρίς να υπολογίζονται τα ξένα που κατά καιρούς φιλοξενούνται στο λιμάνι μας, μήκους 20-25 μέτρων).

Τα καΐκια μας δεν προστατεύονται από τους ανατολικούς και βορειοανατολικούς ανέμους. Αλλωστε, η απάντηση του λιμενάρχη στην αντίδρασή μας για την επικινδυνότητα της αγκυροβολίας μας στον υποδεικνυόμενο χώρο, ήταν αντιφατική και ουσιαστικά αναγνώρισε ότι δεν είναι αλιευτικό καταφύγιο. Οι νέες εγκαταστάσεις δεν παρέχουν καμία ασφάλεια από κλοπές και λεηλασίες, γιατί πρόκειται για ξέφραγο αμπέλι. Το κάθε καΐκι αξίζει 100-150 εκατ. δρχ. κι έγινε με κόπους και ιδρώτα πολλών χρόνων».

Στο μεταξύ, προωθείται ο περιορισμός των αλιευτικών πεδίων στον Παγασητικό Κόλπο, με στόχο, όπως υποστηρίζεται, την οριοθέτησή τους, ώστε να ελέγχονται και να προστατεύονται. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο περιορισμός αυτός προωθείται, παρά το γεγονός ότι - όπως παραδέχεται και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Αλιείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - στον Παγασητικό τα αποθέματα ψαριών βρίσκονται σε καλά επίπεδα.

Και ηλεκτρονικά η αντικειμενική αξία

Σε ηλεκτρονική μορφή θα είναι διαθέσιμα τα «φύλλα υπολογισμού» για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας στη διεύθυνση www.e-oikonomia.gr (επιλογή e-A. Π.Α.Α). Τα συμπληρωμένα έντυπα μπορούν να εκτυπωθούν και να συνυποβληθούν στις αρμόδιες Εφορίες. Το ηλεκτρονικό έντυπο εκτελεί τους ελέγχους και συμπληρώνει τις σχετικές τιμές, εκτός από αυτές που αφορούν την Τιμή Ζώνης, το Συντελεστή Εμπορικότητας και το συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμα τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα έντυπα για τα εντός σχεδίου ακίνητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ