ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Για την οργάνωση της αντίστασης

Στις 6.30 το απόγευμα σήμερα η σύσκεψη που οργανώνει το ΠΑΜΕ

Σε οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθούν το χτύπημα της πλήρους και σταθερής εργασίας, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε «απασχολήσιμους», έτοιμους προς εκμετάλλευση από το κεφάλαιο, καλεί όλους τους εργαζόμενους η Τοπική Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της οργάνωσης, η γραμματεία Αθήνας, διοργανώνει σήμερα σύσκεψη στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος) και καλεί να συμμετέχουν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από το χώρο του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η επίθεση της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή για την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι συμβασιούχοι στους Δήμους της χώρας, πετιούνται στο δρόμο, μετά το τέλος των διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ ραγδαία είναι η εξάπλωση των διαφόρων «δουλεμπορικών» γραφείων, τα οποία, με νομοθετική βούλα της κυβέρνησης, μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε «δούλους» που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα για ένα κομμάτι ψωμί.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συλλαλητήριο, αύριο, Πέμπτη, για τη νομιμοποίηση

Στις 7.30 το απόγευμα η συγκέντρωση των μεταναστών στην Ομόνοια, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Στο πλευρό τους θα βρίσκονται δεκάδες συνδικάτα και Ελληνες εργαζόμενοι

Εχουν μεταφράσει την ανακοίνωσή τους σε όλες σχεδόν τις γλώσσες, το ίδιο έχουν κάνει και με την αφίσα τους, επισκέπτονται καθημερινά χώρους εργασίας, αλλά και τόπους όπου μαζεύονται μετανάστες μετά τη δουλιά τους, για να προπαγανδίσουν όσο καλύτερα μπορούν την αυριανή συγκέντρωσή τους. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, Συλλόγων, Ενώσεων και Οργανώσεων Ελλάδας κυριολεκτικά «σαρώνουν» αυτές τις μέρες εργοστάσια, καφενεία, στέκια, οικοδομές για να γεμίσει αύριο, στις 7.30 το απόγευμα, η πλατεία Ομονοίας από τους ανθρώπους της ξενιτιάς, για να δυναμώσει η φωνή των μεταναστών, να μπορεί να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.

Παράλληλα, οι μετανάστες απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την ελληνική κοινωνία, «σε ομάδες, οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα», αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, «κάθε πλήγμα στα δικαιώματά μας (εργασιακά, ατομικά, κοινωνικά) είναι παράλληλα κι ένα χτύπημα στα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων. Γι' αυτό και ο αγώνας μας είναι και δική τους υπόθεση, τα προβλήματα των μεταναστών είναι και δικά τους. Και πάνω σε αυτή τη βάση χτίζεται η αλληλεγγύη μεταξύ μας». Ηδη συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τη Βουλή έχουν δηλώσει το ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, η Ομοσπονδία Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος Ελλάδας και η Πανελλήνια Οργάνωση Λογιστών. Στη συγκέντρωση εκπρόσωποι των συνδικάτων θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Τα αιτήματα, για τα οποία παλεύουν οι μετανάστες είναι: Η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα να μην αποτελούν προϋπόθεση για την παραμονή τους στη χώρα μας, ενώ η άδεια εργασίας και παραμονής να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για αναζήτηση εργασίας. Επίσης, ζητούν να ενοποιηθούν οι δύο αυτές διαδικασίες, όπου απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά, έτσι ώστε να μη γιγαντώνεται η γραφειοκρατία. Η άδεια παραμονής να ισχύει για 3 χρόνια τουλάχιστον, να καταργηθεί το παράβολο και να είναι ανοιχτή η διαδικασία νομιμοποίησης, χωρίς αποκλειστικές προθεσμίες, για όλους τους μετανάστες που ήταν μέχρι τις 2 Ιούνη στην Ελλάδα. Τέλος, απαιτούν τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ανήκουν στην τρίτη ηλικία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Κάτω τα χέρια από το ωράριο»

Μαζική πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα

«Κάτω τα χέρια από το ωράριο και τις κατακτήσεις μας». Με αυτήν την απαίτηση και ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των αγώνων για την απόκρουση αυτής της πολιτικής, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας στην πικετοφορία που οργανώνει, αύριο Πέμπτη, 17 Ιούλη στις 6.30 το απόγευμα, από το «Χόντο Σέντερ» στην Ομόνοια, η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών για το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις. Ανάλογο κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους απευθύνει και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Οπως καταγγέλλει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της, κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ευρωπαϊκή Ενωση, έβαλαν μπροστά για υλοποίηση, τον πολιτικό τους στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την παραχώρηση μεγαλύτερου κομματιού της πίτας της αγοράς στο μεγάλο κεφάλαιο και το μαράζωμα ή και το σβήσιμο κάποιων μικρών επιχειρήσεων, τη δραματική αύξηση της ανεργίας, το ξεζούμισμα των εργαζομένων και ιδίως των εμποροϋπαλλήλων.

Οι στόχοι αυτοί, τονίζει η επιτροπή, υλοποιούνται με αύξηση της μερικής απασχόλησης, κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων. «Στο στόχαστρό τους - τονίζει - έχουν βάλει ακόμη και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Με λίγα λόγια μάς θέλουν σκλάβους στις επιχειρήσεις τους, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς προσωπική και κοινωνική ζωή».

«Την πολιτική αυτή - καταγγέλλει - επί της ουσίας στηρίζουν τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που οι παρατάξεις αυτές έχουν την πλειοψηφία. Ιδιαίτερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που με τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς διαλόγους, προσπαθούν να κάνουν πιο εύπεπτη από τους εργαζόμενους την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».

Σημειώνει ιδιαίτερα ότι η ανατροπή του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων, δεν αφορά μόνο στους εμποροϋπαλλήλους, αλλά το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ και υπογραμμίζει ότι μπροστά σ' όλη αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι «έχουν ένα και μοναδικό δρόμο να ακολουθήσουν, την ταξική πάλη μέσα από τα σωματεία που παλεύουν ενάντια σ' αυτή την πολιτική και τους φορείς της».

Τονίζει ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και μέχρι σήμερα έκανε, θα πρωτοστατήσει για την ενημέρωση των εργαζομένων και την ανάπτυξη ταξικών ενωτικών αγώνων, με σκοπό την απόκρουση της επίθεσης και την προώθηση των αιτημάτων της εργατικής τάξης. Ετσι, καλεί σε κοινό αγώνα, με στόχους:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας.
  • Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου γενικά, αλλά και κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδραστικοί και οι αντεργατικοί νόμοι που ανατρέπουν το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις.
  • Πλήρη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Εφτάωρο, 35ωρο, πενθήμερο.
  • Ωράριο ενιαίο, υποχρεωτικό, για όλες τις επιχειρήσεις. Κατάργηση των παρεμβάσεων των νομαρχών.
  • Κατάργηση του ωρομισθίου και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Αυξήσεις στους μισθούς (1.000 ευρώ πρώτος μισθός).
  • Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.

Καλεί, τέλος, κάθε εργαζόμενο σε κάθε ευκαιρία να καταδικάσει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία, στη φτώχεια, στην υποαπασχόληση, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς ελεύθερο χρόνο, να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστές ηγεσίες.


ΒΟΛΟΣ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Πληθαίνουν στο Βόλο οι αντιδράσεις των εργαζομένων για την πλήρη αποδέσμευση του ωραρίου καταστημάτων, που σχεδιάζουν κυβέρνηση και μεγαλοκαταστηματάρχες. Το ΔΣ του Συνδέσμου Υπαλλήλων Γραφείου - Εμποροϋπαλλήλων - Υπαλλήλων Σούπερ Μάρκετ συναντιέται, αύριο Πέμπτη, στις 9.30 μ.μ., με το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος καλεί τους εργαζόμενους - μέλη του ν' αγωνιστούν για τη νομοθετική κατοχύρωση ενός σύγχρονου ενιαίου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες εβδομαδιαίως, θα κατοχυρώνει, με νόμο, την αργία της Κυριακής, θα διασφαλίζει το 8ωρο και το 5ήμερο, μια σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε αγωνιστική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του θέματος του ωραρίου θέλει να προσανατολιστούν οι εργαζόμενοι της περιοχής η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ κι αυτό θα θέσει και στη συνάντηση που θα έχει αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. με το ΔΣ της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ. Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Ιούλη, στη 1 μετά το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα επισκεφτεί τη Νομαρχία Μαγνησίας και θα θέσει το ίδιο θέμα στο νομάρχη, Γ. Πρίντζο.

Εκφράζοντας την ανησυχία των εργαζομένων της περιοχής, η παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ζητάει από το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ) να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση της ολομέλειας της διοίκησης, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Σε σχετικό αίτημα που υπογράφουν οι συνδικαλιστές της που μετέχουν στο ΔΣ του ΕΚΒ - Γ. Λιάγκας, Κ. Παπαδόπουλος, Απ. Νάνος, Τ. Τριανταφυλλάκος - υπογραμμίζεται ότι «εκείνο που απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών δεν είναι το "μικρό" ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά η ακρίβεια, η έλλειψη χρημάτων, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, η χρόνια λιτότητα και η ανεργία». Και τονίζεται ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για το ωράριο δεν πρέπει να περάσουν, γιατί - όπως σημειώνεται - «θα φέρουν μεγάλη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας».

Σπεύδουν τα τρωκτικά

Τον τελευταίο καιρό λαμβάνουμε καταγγελίες από μικροβιοτέχνες που ενοχλούνται συνεχώς από τηλεφωνήματα κάποιων επιτήδειων, οι οποίοι εμφανίζονται να μιλούν εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας ή του ΟΑΕΔ και οι οποίοι προσφέρουν σεμινάρια επιμόρφωσης των βιοτεχνών, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να εκτελούν χρέη Τεχνικού Ασφαλείας στις δουλιές τους. Μάλιστα, ζητάνε από τους μικροβιοτέχνες να τους στείλουν 100 ευρώ, για να «κρατήσουν» θέση στα σεμινάρια που θα γίνουν. Απόδειξη για τα 100 ευρώ θα αποτελεί ένας αριθμός πρωτοκόλλου που θα τους αποσταλεί!!! Τελικά, πίσω από τα πρόσωπα αυτά φαίνονται να κρύβονται κάποια Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που έσπευσαν άμεσα να αξιοποιήσουν το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και ο οποίος προβλέπει ότι οι εργοδότες Β΄ κατηγορίας μπορούν να εκτελούν οι ίδιοι χρέη Τεχνικού Ασφαλείας, με μία από τις προϋποθέσεις να παρακολουθήσουν σχετικά σεμινάρια.

«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Συμβολική κατάληψη στο εργοστάσιο

Στο εργοστάσιο μεταφέρουν τον αγώνα τους σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Φλώρινα - Χωναίος ΑΒΕΕ», που χτες για άλλη μια φορά πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη των γραφείων της εταιρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση. Κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας, αφού ο εργοδότης δε βάζει σε λειτουργία το εργοστάσιο. Είναι απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες και στην πλειοψηφία τους αναγκάζονται να ζουν με δανεικά. Την ίδια ώρα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, αφού ήδη οι πιστωτές της επιχείρησης άρχισαν να διεκδικούν την αποψίλωση του εργοστασίου για την αποπληρωμή τους. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη του εργοστασίου, προκειμένου να περιφρουρήσουν και το χώρο. Την Πέμπτη προγραμματίζουν νέα κατάληψη των γραφείων της εταιρίας στο κέντρο της πόλης. Ενώ τις επόμενες μέρες δεν αποκλείεται να απλώσουν τις κινητοποιήσεις τους και έξω από τα σπίτια των μεγαλοαφεντικών, που εδώ και περίπου ένα μήνα έχουν εξαφανιστεί κι αρνούνται έστω να συζητήσουν με τους εργαζόμενους.

Σύσκεψη με τους οικονομικούς μετανάστες

Η Τοπική Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση - σύσκεψη οικονομικών μεταναστών, το Σάββατο 19 Ιούλη και ώρα 9 μ.μ. στην πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος του Πισσώνα του Δήμου Διρφύων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ