ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Μέτρα για την εξαπάτηση του λαού

Η γραμμή για τον έλεγχο των τιμών μέσω ...υγειονομικών ελέγχων είναι του πρωθυπουργού, λέει ο νέος υφυπουργός Εμπορίου

Στους διευθυντές των νομαρχιών μεταφέρεται τώρα από την κυβέρνηση η υπόθεση της εξαπάτησης των εργαζομένων για τη δήθεν πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υπουργό, Α. Τσοχατζόπουλο, και τον υφυπουργό Κ. Κουλούρη, οι διευθυντές των νομαρχιών πήραν εντολή να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους σε όλο το κύκλωμα αγοράς, ενώ εξουσιοδοτούνται να ανακαλούν ακόμα και άδειες λειτουργίας καταστημάτων. Στην πραγματικότητα, ενώ στόχος υποτίθεται πως είναι η ακρίβεια, οι έλεγχοι θα είναι ...υγειονομικού και φορολογικού χαρακτήρα, αφού έλεγχος για τις τιμές δεν μπορεί να γίνει.

Είναι προφανές ότι μπροστά στην έλλειψη εργαλείων για τον έλεγχο των τιμών, η κυβέρνηση, υπό το βάρος της ογκούμενης λαϊκής αγανάκτησης για την ακρίβεια, θα χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα, τα οποία, πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων, θα επιφέρουν με βεβαιότητα πλήγματα κύρια σε μικρούς μαγαζάτορες-εμπόρους και αγρότες. Ο Κ. Κουλούρης, ένθερμος υποστηρικτής κι αυτός της «ελεύθερης αγοράς», για να μη νομίσει κανείς ότι κάνει του κεφαλιού του, διαμήνυσε προς τους διευθυντές των νομαρχιών: «Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι αυτή την οποία σας μεταφέρω ατόφια...».

Η εντολή του πρωθυπουργού, όπως τη μετέφερε ο Κ. Κουλούρης, είναι η εξής: «Η γραμμή είναι μία, να λειτουργήσουν οι κανόνες του ανταγωνισμού (...) και όπου βλέπουμε στρεβλώσεις, μια και δεν περνάει ο λόγος, θα περάσει η ράβδος»! Συνεχίζοντας ο Κουλούρης σημείωσε: «Γνωρίζω καλά τι έχουμε στα χέρια μας. Υπάρχει πράγματι αδυναμία. Αυτή τη γνωρίζετε και τη γνωρίζω». Ετσι, λοιπόν, αφού η αδυναμία παρέμβασης στις τιμές είναι γνωστή ο Κουλούρης είπε στους διευθυντές: «Θα σας παρακαλούσα να φύγετε τελείως από τη ρουτινιάρικη πρακτική και λογική. Θα σας δώσουμε κύρος, θα σας δώσουμε ρόλο...».

Ο ρόλος που θα δοθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι να κατατρομοκρατήσει τους μικροεπιχειρηματίες, αφού είναι γνωστό ότι με τα μεγάλα συμφέροντα είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Οπως αναφέρει η κυβέρνηση - αφού δεν μπορεί και δε θέλει να ελέγξει τις τιμές - θα επιστρατεύονται το ΣΔΟΕ και υγειονομικά κλιμάκια, ώστε να καταγράφονται ανάλογες παραβάσεις. Προκύπτει, συνεπώς, ότι με βεβαιότητα θα υπάρξει συναλλαγή, διότι ο καταστηματάρχης θα εκβιάζεται. Και τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα, τι θα γίνεται αν, π.χ., σε κάποιον έλεγχο διαπιστωθούν υγειονομικές παραβάσεις, αλλά ο ιδιοκτήτης δεχτεί να μειώσει τις τιμές των προϊόντων του; Θα επιβάλλονται πρόστιμα, ή θα κουκουλώνονται χάριν της μείωσης των τιμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία;

ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
«Τυχεροί» όσοι πουλούν με 5 λεπτά!

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σιτοπαραγωγοί και οι καρπουζοπαραγωγοί των Τρικάλων. Η συγκομιδή των σιτηρών ήταν, φέτος, πολύ μικρή, καθώς οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές - σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και στο 70% - από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του χειμώνα, τη χιονόπτωση του Απρίλη και την ξηρασία του Μάη. Ιδιαίτερα πλήττονται οι αγρότες στις ημιορεινές περιοχές του νομού, στις οποίες η σιτοκαλλιέργεια είναι, σχεδόν, μονοκαλλιέργεια. Οι σιτοπαραγωγοί των Τρικάλων ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ή από τα ΠΣΕΑ.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι καρπουζοπαραγωγοί, το εισόδημα των οποίων υπόκειται δραματική μείωση. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες της περασμένης άνοιξης είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει όψιμη η παραγωγή κατά 12, τουλάχιστον, μέρες, ενώ ο καύσωνας στις αρχές του Ιούλη προκάλεσε εγκαύματα (ασπρίλες), στην εξωτερική επιφάνεια του καρπουζιού, υποβαθμίζοντας την ποιότητά του.

Ολα αυτά τα προβλήματα έριξαν πάρα πολύ την τιμή διάθεσης του προϊόντος. Οι καρπουζοπαραγωγοί παρακαλάνε τους εμπόρους να πάρουν όσο όσο το προϊόν τους - όποιος καταφέρει να πουλήσει με 5 λεπτά το κιλό, αισθάνεται τυχερός - αλλά δε βρίσκουν ανταπόκριση κι έτσι μεγάλες ποσότητες παραμένουν απούλητες στα χωράφια και σαπίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί πουλούν «στα κουτουρού» - χωρίς δηλαδή να ζυγίζουν τα καρπούζια που παραδίνουν είτε στον έμπορο, ή σε κάποιον πλανόδιο πωλητή - και μερικές φορές προσφέρουν μία πλατφόρμα γεμάτη, για να εισπράξουν από 100 έως 150 Ευρώ!

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, φέτος, στη διάθεση του προϊόντος οφείλεται σε δυο, κυρίως, λόγους: Πρώτον, στις αθρόες εισαγωγές καρπουζιών από γειτονικές χώρες που έγιναν στις αρχές του καλοκαιριού και, δεύτερον, στο σταμάτημα των εξαγωγών, καθώς «χάθηκαν» οι αγορές στις χώρες της Ευρώπης.

Κι ενώ για όλα αυτά την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση - αυτή επέτρεψε τις εισαγωγές και δεν έκανε τίποτα για να διατηρηθούν οι ξένες αγορές - το υπουργείο Γεωργίας αρνείται τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των καρπουζοπαραγωγών. Κυνικός εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, και, σε προχτεσινή συνάντηση που είχε με τον Γ. Πατάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, δήλωσε ορθά - κοφτά ότι δεν πρόκειται να δοθεί ουδεμία αποζημίωση στους καρπουζοπαραγωγούς, διότι - όπως είπε - για τον ΕΛΓΑ δεν υφίσταται ζημιογόνος αιτία, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν είναι δυνατή η ενίσχυση των αγροτών μέσω των ΠΣΕΑ, επειδή κάτι τέτοιο θεωρείται παρέμβαση στην εμπορία του προϊόντος!

Μετά απ' αυτή τη στάση του υπουργού Γεωργίας είναι φανερό ότι το μόνο που μένει στους αγρότες είναι να βγουν στο δρόμο του αγώνα, πιέζοντας την κυβέρνηση να δώσει λύση και, βεβαίως, να την «πληρώσουν» όπως πρέπει, την ώρα της κάλπης.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ»
Ολοταχώς στο Χρηματιστήριο

Και στο «σφυρί» και στον τζόγο η δημόσια τουριστική περιουσία προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου

Τα κέρδη του ξεπουλήματος πάνε καλά και η εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ», διαχειριστής και εκχωρητής της ανεκτίμητης δημόσιας περιουσίας που αντιπροσωπεύουν τα ακίνητα του ΕΟΤ, ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, προκειμένου το ιδιωτικό κεφάλαιο να έχει μερίδιο από αυτήν και απευθείας εμπλοκή στο τι θα πουληθεί και τι θα παραχωρηθεί, με ποιους όρους, προϋποθέσεις, διάρκεια κλπ. Αυτήν την εξέλιξη η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος τη χαρακτηρίζουν θετική και αναμφισβήτητη!

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο υπουργός και τα στελέχη της ΕΤΑ ΑΕ - μετά τη ΓΣ των μετόχων - ο Α. Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε ότι μόνον ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να «αξιοποιήσει» αυτήν την περιουσία - η οποία περιλαμβάνει 357 ακίνητα σε όλη τη χώρα 70.000 στρεμμάτων «σε στρατηγικές θέσεις» - και ότι η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του τουρισμού είναι αυτή των αποκρατικοποιήσεων σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τ. Χωμενίδη, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο ή το πολύ το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, ενώ η επιθυμητή άντληση κεφαλαίων είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση αναμένεται να πουληθεί το 25% της εταιρίας. Το 2002 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 139,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 43,5 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα προκλητικός - και αποκαλυπτικός για τη μεγάλη πολιτική απάτη της κυβέρνησης - ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, όταν αναφέρθηκε στην «κοινωνική» προσφορά της ΕΤΑ. «Υπάρχουν ορισμένοι χώροι μέσα στην περιουσία της ΕΤΑ, που δεν αξιοποιούνται, δηλαδή δεν εντάσσονται στα προς αξιοποίηση της περιουσίας ακίνητα, αλλά παραχωρούνται είτε στο κράτος είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτά είναι χώροι κοινόχρηστοι, κοινωφελούς χαρακτήρα, που είναι υπό την προστασία του περιβάλλοντος, των διεθνών Συνθηκών», είπε και πρόσθεσε ότι αυτοί οι χώροι παραχωρούνται «ελεύθερα στον ελληνικό λαό για χρήση».

Ωστόσο, η ΕΤΑ ΑΕ αναφέρει στα κείμενά της ότι ότι ενόψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο «επιλέχθηκε ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων, 137 το σύνολο, για τα οποία κρίθηκε ότι, λόγω περιορισμών και δεσμεύσεων, η αξιοποίησή τους καθίσταται οικονομικά ασύμφορη και ως εκ τούτου προτείνονται προς παραχώρηση σε άλλους φορείς (Ελληνικό Δημόσιο, ΟΤΑ κλπ). Αυτή είναι η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης, που θεώρησε ότι τα σπήλαια του Διρού δεν είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ώστε να δοθούν «ελεύθερα στον ελληνικό λαό».

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κατηγορηματικό «όχι» στο ξεπούλημα

Καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που συμπληρώνει την παράδοση της αγοράς ενέργειας στους ιδιώτες μέσω της επιδότησης ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών με παράλληλη απαγόρευση αναπτυξιακών προγραμμάτων στη ΔΕΗ.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, «μέχρι το 2007 η ΔΕΗ δε θα κάνει επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής», πράγμα που όπως επισήμανε θα οδηγήσει σε «πλήρη απαξίωση της επιχείρησης», την ίδια ώρα που «οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί θα χρηματοδοτούνται εκ των προτέρων από το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή των μονάδων τους». Παράλληλα, ο Σταύρος Σκοπελίτης μίλησε για «αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτή η απελευθέρωση στη λαϊκή κατανάλωση, στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, καθώς και στους εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα». Τόνισε, μάλιστα, ότι το παρόν νομοθέτημα συμπληρώνει το νόμο 2773/99 που αφορούσε την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, αφού «η κυβέρνηση έχει θεοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη θεωρεί με τη σύμφωνη γνώμη και της Νέας Δημοκρατίας σαν πανάκεια και προχώρησε στην ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου χωρίς να πάρει υπόψη της τη διεθνή αρνητική εμπειρία». Κατέληξε, μιλώντας για την ανάγκη ενός «αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας». Οσον αφορά το θέμα της εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πηγών, τόνισε ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στην επίλυση λαϊκών προβλημάτων, εφόσον με το νομοθέτημα παραδίδονται τα δικαιώματα στους ιδιώτες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε τη διενέργεια διαγωνισμού το Σεπτέμβρη για τη δημιουργία 3 ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου, ισχύος 1.300 Βατ. Επίσης ανακοίνωσε την κατασκευή μονάδας παραγωγής της ΔΕΗ 400 Βατ στο Λαύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ