Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ»
Ολοταχώς στο Χρηματιστήριο

Και στο «σφυρί» και στον τζόγο η δημόσια τουριστική περιουσία προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου

Τα κέρδη του ξεπουλήματος πάνε καλά και η εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ», διαχειριστής και εκχωρητής της ανεκτίμητης δημόσιας περιουσίας που αντιπροσωπεύουν τα ακίνητα του ΕΟΤ, ετοιμάζεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, προκειμένου το ιδιωτικό κεφάλαιο να έχει μερίδιο από αυτήν και απευθείας εμπλοκή στο τι θα πουληθεί και τι θα παραχωρηθεί, με ποιους όρους, προϋποθέσεις, διάρκεια κλπ. Αυτήν την εξέλιξη η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος τη χαρακτηρίζουν θετική και αναμφισβήτητη!

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο υπουργός και τα στελέχη της ΕΤΑ ΑΕ - μετά τη ΓΣ των μετόχων - ο Α. Τσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε ότι μόνον ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να «αξιοποιήσει» αυτήν την περιουσία - η οποία περιλαμβάνει 357 ακίνητα σε όλη τη χώρα 70.000 στρεμμάτων «σε στρατηγικές θέσεις» - και ότι η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του τουρισμού είναι αυτή των αποκρατικοποιήσεων σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τ. Χωμενίδη, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο ή το πολύ το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, ενώ η επιθυμητή άντληση κεφαλαίων είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση αναμένεται να πουληθεί το 25% της εταιρίας. Το 2002 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 139,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 43,5 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα προκλητικός - και αποκαλυπτικός για τη μεγάλη πολιτική απάτη της κυβέρνησης - ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, όταν αναφέρθηκε στην «κοινωνική» προσφορά της ΕΤΑ. «Υπάρχουν ορισμένοι χώροι μέσα στην περιουσία της ΕΤΑ, που δεν αξιοποιούνται, δηλαδή δεν εντάσσονται στα προς αξιοποίηση της περιουσίας ακίνητα, αλλά παραχωρούνται είτε στο κράτος είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτά είναι χώροι κοινόχρηστοι, κοινωφελούς χαρακτήρα, που είναι υπό την προστασία του περιβάλλοντος, των διεθνών Συνθηκών», είπε και πρόσθεσε ότι αυτοί οι χώροι παραχωρούνται «ελεύθερα στον ελληνικό λαό για χρήση».

Ωστόσο, η ΕΤΑ ΑΕ αναφέρει στα κείμενά της ότι ότι ενόψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο «επιλέχθηκε ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων, 137 το σύνολο, για τα οποία κρίθηκε ότι, λόγω περιορισμών και δεσμεύσεων, η αξιοποίησή τους καθίσταται οικονομικά ασύμφορη και ως εκ τούτου προτείνονται προς παραχώρηση σε άλλους φορείς (Ελληνικό Δημόσιο, ΟΤΑ κλπ). Αυτή είναι η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης, που θεώρησε ότι τα σπήλαια του Διρού δεν είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ώστε να δοθούν «ελεύθερα στον ελληνικό λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ