Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
«Τυχεροί» όσοι πουλούν με 5 λεπτά!

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σιτοπαραγωγοί και οι καρπουζοπαραγωγοί των Τρικάλων. Η συγκομιδή των σιτηρών ήταν, φέτος, πολύ μικρή, καθώς οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές - σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και στο 70% - από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του χειμώνα, τη χιονόπτωση του Απρίλη και την ξηρασία του Μάη. Ιδιαίτερα πλήττονται οι αγρότες στις ημιορεινές περιοχές του νομού, στις οποίες η σιτοκαλλιέργεια είναι, σχεδόν, μονοκαλλιέργεια. Οι σιτοπαραγωγοί των Τρικάλων ζητούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ή από τα ΠΣΕΑ.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι καρπουζοπαραγωγοί, το εισόδημα των οποίων υπόκειται δραματική μείωση. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες της περασμένης άνοιξης είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει όψιμη η παραγωγή κατά 12, τουλάχιστον, μέρες, ενώ ο καύσωνας στις αρχές του Ιούλη προκάλεσε εγκαύματα (ασπρίλες), στην εξωτερική επιφάνεια του καρπουζιού, υποβαθμίζοντας την ποιότητά του.

Ολα αυτά τα προβλήματα έριξαν πάρα πολύ την τιμή διάθεσης του προϊόντος. Οι καρπουζοπαραγωγοί παρακαλάνε τους εμπόρους να πάρουν όσο όσο το προϊόν τους - όποιος καταφέρει να πουλήσει με 5 λεπτά το κιλό, αισθάνεται τυχερός - αλλά δε βρίσκουν ανταπόκριση κι έτσι μεγάλες ποσότητες παραμένουν απούλητες στα χωράφια και σαπίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί πουλούν «στα κουτουρού» - χωρίς δηλαδή να ζυγίζουν τα καρπούζια που παραδίνουν είτε στον έμπορο, ή σε κάποιον πλανόδιο πωλητή - και μερικές φορές προσφέρουν μία πλατφόρμα γεμάτη, για να εισπράξουν από 100 έως 150 Ευρώ!

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, φέτος, στη διάθεση του προϊόντος οφείλεται σε δυο, κυρίως, λόγους: Πρώτον, στις αθρόες εισαγωγές καρπουζιών από γειτονικές χώρες που έγιναν στις αρχές του καλοκαιριού και, δεύτερον, στο σταμάτημα των εξαγωγών, καθώς «χάθηκαν» οι αγορές στις χώρες της Ευρώπης.

Κι ενώ για όλα αυτά την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση - αυτή επέτρεψε τις εισαγωγές και δεν έκανε τίποτα για να διατηρηθούν οι ξένες αγορές - το υπουργείο Γεωργίας αρνείται τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος των καρπουζοπαραγωγών. Κυνικός εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, και, σε προχτεσινή συνάντηση που είχε με τον Γ. Πατάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, δήλωσε ορθά - κοφτά ότι δεν πρόκειται να δοθεί ουδεμία αποζημίωση στους καρπουζοπαραγωγούς, διότι - όπως είπε - για τον ΕΛΓΑ δεν υφίσταται ζημιογόνος αιτία, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν είναι δυνατή η ενίσχυση των αγροτών μέσω των ΠΣΕΑ, επειδή κάτι τέτοιο θεωρείται παρέμβαση στην εμπορία του προϊόντος!

Μετά απ' αυτή τη στάση του υπουργού Γεωργίας είναι φανερό ότι το μόνο που μένει στους αγρότες είναι να βγουν στο δρόμο του αγώνα, πιέζοντας την κυβέρνηση να δώσει λύση και, βεβαίως, να την «πληρώσουν» όπως πρέπει, την ώρα της κάλπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ