Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Μέτρα για την εξαπάτηση του λαού

Η γραμμή για τον έλεγχο των τιμών μέσω ...υγειονομικών ελέγχων είναι του πρωθυπουργού, λέει ο νέος υφυπουργός Εμπορίου

Στους διευθυντές των νομαρχιών μεταφέρεται τώρα από την κυβέρνηση η υπόθεση της εξαπάτησης των εργαζομένων για τη δήθεν πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υπουργό, Α. Τσοχατζόπουλο, και τον υφυπουργό Κ. Κουλούρη, οι διευθυντές των νομαρχιών πήραν εντολή να ξεκινήσουν άμεσα ελέγχους σε όλο το κύκλωμα αγοράς, ενώ εξουσιοδοτούνται να ανακαλούν ακόμα και άδειες λειτουργίας καταστημάτων. Στην πραγματικότητα, ενώ στόχος υποτίθεται πως είναι η ακρίβεια, οι έλεγχοι θα είναι ...υγειονομικού και φορολογικού χαρακτήρα, αφού έλεγχος για τις τιμές δεν μπορεί να γίνει.

Είναι προφανές ότι μπροστά στην έλλειψη εργαλείων για τον έλεγχο των τιμών, η κυβέρνηση, υπό το βάρος της ογκούμενης λαϊκής αγανάκτησης για την ακρίβεια, θα χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα, τα οποία, πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων, θα επιφέρουν με βεβαιότητα πλήγματα κύρια σε μικρούς μαγαζάτορες-εμπόρους και αγρότες. Ο Κ. Κουλούρης, ένθερμος υποστηρικτής κι αυτός της «ελεύθερης αγοράς», για να μη νομίσει κανείς ότι κάνει του κεφαλιού του, διαμήνυσε προς τους διευθυντές των νομαρχιών: «Η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι αυτή την οποία σας μεταφέρω ατόφια...».

Η εντολή του πρωθυπουργού, όπως τη μετέφερε ο Κ. Κουλούρης, είναι η εξής: «Η γραμμή είναι μία, να λειτουργήσουν οι κανόνες του ανταγωνισμού (...) και όπου βλέπουμε στρεβλώσεις, μια και δεν περνάει ο λόγος, θα περάσει η ράβδος»! Συνεχίζοντας ο Κουλούρης σημείωσε: «Γνωρίζω καλά τι έχουμε στα χέρια μας. Υπάρχει πράγματι αδυναμία. Αυτή τη γνωρίζετε και τη γνωρίζω». Ετσι, λοιπόν, αφού η αδυναμία παρέμβασης στις τιμές είναι γνωστή ο Κουλούρης είπε στους διευθυντές: «Θα σας παρακαλούσα να φύγετε τελείως από τη ρουτινιάρικη πρακτική και λογική. Θα σας δώσουμε κύρος, θα σας δώσουμε ρόλο...».

Ο ρόλος που θα δοθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι να κατατρομοκρατήσει τους μικροεπιχειρηματίες, αφού είναι γνωστό ότι με τα μεγάλα συμφέροντα είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Οπως αναφέρει η κυβέρνηση - αφού δεν μπορεί και δε θέλει να ελέγξει τις τιμές - θα επιστρατεύονται το ΣΔΟΕ και υγειονομικά κλιμάκια, ώστε να καταγράφονται ανάλογες παραβάσεις. Προκύπτει, συνεπώς, ότι με βεβαιότητα θα υπάρξει συναλλαγή, διότι ο καταστηματάρχης θα εκβιάζεται. Και τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα, τι θα γίνεται αν, π.χ., σε κάποιον έλεγχο διαπιστωθούν υγειονομικές παραβάσεις, αλλά ο ιδιοκτήτης δεχτεί να μειώσει τις τιμές των προϊόντων του; Θα επιβάλλονται πρόστιμα, ή θα κουκουλώνονται χάριν της μείωσης των τιμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οπου δεν πέφτουν οι τιμές... (2003-11-20 00:00:00.0)
Στα... γήπεδα η ακρίβεια αναστενάζει (2003-11-06 00:00:00.0)
Οι τιμές «έπεσαν», αλλά η ακρίβεια είναι εδώ! (2003-08-01 00:00:00.0)
«Οπου πάει ο Κουλούρης... πέφτουν οι τιμές»! (2003-07-25 00:00:00.0)
ΜΑΤ έξω από τη «Σύγχρονη Εποχή» (2003-04-17 00:00:00.0)
Πνίγονται 20 παιδιά το χρόνο (2002-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ