Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Νέες φοροελαφρύνσεις για την πλουτοκρατία

Συμβολικό φόρο, ανεξάρτητα από τα κέρδη τους, θα πληρώνουν τα μονοπώλια

Καθεστώς ειδικής φορολογικής ασυλίας, γενναίες φοροαπαλλαγές και άλλες χαριστικές ρυθμίσεις- όλες σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου- επιδιώκει η κυβέρνηση με μια σειρά διατάξεις τού υπό κατάρτιση νέου αναπτυξιακού νόμου. Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης - μετά από χτεσινή συνάντηση με τους μεγαλοβιομηχάνους του ΣΕΒ και εκπροσώπους συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων- προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις πρώτες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος δήθεν ότι δεν προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις από την εφαρμογή της ειδικής 10ετούς φορολογικής σύμβασης και τις άλλες διατάξεις που αφορούν μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις που «επενδύουν» στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, οι ΕΒΕ τίποτα απολύτως δεν έχουν να περιμένουν από το νέο «αναπτυξιακό νόμο»: Οι διατάξεις για το αφορολόγητο αποθεματικό φωτογραφίζουν τις ισχυρότερες επιχειρήσεις, καθώς για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται επένδυση πάνω από 45 εκατ. δρχ.

Τα νέα φοροπρονόμια της λεγόμενης «ισχυρής οικονομίας» προς την πλουτοκρατία συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Η 10ετής φορολογική σύμβαση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί επένδυση πάνω από 30 εκατ. ευρώ (ή 10,2 δισ. δρχ). Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται διά νόμου από κάθε φορολογικό έλεγχο. Επιπλέον, ο συντελεστής φορολόγησης θα εφαρμόζεται πάνω σε ένα μικρό ποσοστό των παγίων στοιχείων, όπως αποτυπώνεται στους ισολογισμούς και ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας. Επομένως, μια υπάρχουσα επιχείρηση που κάνει μια νέα επένδυση πάνω από 30 εκατ. ευρώ θα φοροελαφρύνεται για το σύνολο της δραστηριότητας και των κερδών της και όχι μόνο για τη «νέα επένδυση». Με άλλα λόγια, σε αυτές τις περιπτώσεις, καθιερώνεται ένας συμβολικός τεκμαρτός φόρος ανεξάρτητα από το ύψος των κερδών.
  • Αυξάνεται κατά 10% (ήτοι από 45.000 σε 50.000 ευρώ) το ποσό της επιδότησης για νέες προσλήψεις, που θα κάνουν οι μεγάλες ΑΕ, με τη μοναδική υποχρέωση να τον απασχολήσουν μόνο 3 χρόνια. Εννοείται βέβαια ότι παραμένουν και τα άλλα φοροπρονόμια που ήδη θεσμοθέτησαν για τέτοιες περιπτώσεις.
  • Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η κυβέρνηση και ευνοεί και επιθυμεί την «επέκταση» ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες των Βαλκανίων. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα για τις εκεί νέες επενδύσεις, αλλά μόνο για τη μετανάστευση ολόκληρης της επιχείρησης που έχει επιδοτηθεί με βάση τον αναπτυξιακό νόμο.
  • Το αφορολόγητο αποθεματικό (30% στα κέρδη) αφορά στις «επενδύσεις εκσυγχρονισμού», ενώ για πρόσθετες επενδύσεις δίνεται έκπτωση φόρου 10 ολόκληρες μονάδες.
  • Η μόνη εξειδίκευση ανά τομέα δραστηριότητας αφορά στα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, στα οποία χαρίζονται ιδιαίτερα προνόμια.
  • Τα διάφορα κίνητρα ανάλογα με την περιοχή της επένδυσης παραμένουν όπως και στον ισχύοντα νόμο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ