ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφοδος «Μαυρογιαλούρων»...

Ανακοίνωση της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ για τις πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Παιδείας και του υφυπουργού Εργασίας στην περιοχή

ΛΑΜΙΑ.--

Την προεκλογική «έφοδο των Μαυρογιαλούρων» της κυβέρνησης στη Φθιώτιδα καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, στους εργαζόμενους και στο λαό η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη στη Λαμία του υπουργού Παιδείας, Π. Ευθυμίου, που εγκατέστησε τη διοικούσα επιτροπή του (ανύπαρκτου ακόμα) Πανεπιστημίου Ρούμελης, και του υφυπουργού Εργασίας, Ε. Τζιόλα, που παραβρέθηκε στην παράδοση στους δικαιούχους των (στοιχειωμένων) εργατικών κατοικιών του οικισμού Ανθήλης της Λαμίας. Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης προδιαγράφουν και το μέλλον του Πανεπιστημίου, ενός ιδρύματος που θα βρίσκεται πέρα κι έξω απ' τις λαϊκές ανάγκες για μόρφωση. Οπως σημειώνεται με ιδιαίτερη έμφαση, στη μελέτη λειτουργίας του, ήδη, φωτογραφίζονται συμφέροντα και επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Στην ίδια κατεύθυνση, της εμπορευματοποίησης της γνώσης και της πολιτικής που χαράσσεται από τα μονοπώλια της ΕΕ (Μάαστριχτ, «Λευκή Βίβλος της Εκπαίδευσης»), βρίσκονται και οι προεκλογικές θέσεις, για την Παιδεία, της ΝΔ, που διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ μόνο στο ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στο φθιωτικό λαό, τονίζει πως ο ελληνικός λαός, σήμερα, έχει την ανάγκη ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Παιδείας για όλους, με παράλληλη κατάργηση της ιδιωτικής. Χρειάζεται το ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο ως απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνον των πανεπιστημιακών σπουδών αλλά και της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Είναι αναγκαία η δημιουργία δημόσιων επαγγελματικών σχολών και η συγκρότηση ενιαίας δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Προϋπόθεση αποτελεί η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ - και στις επερχόμενες εκλογές - ως βήμα ανόδου των αγώνων, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία-οικονομία.

Ο φθιωτικός λαός, τονίζεται σε άλλο σημείο, και ολόκληρη η εργατική τάξη της χώρας και μνήμη διαθέτουν και γνώση έχουν για να διαπιστώσουν ότι μπροστά τους υπάρχει μόνον ο δρόμος του αγώνα και της σύγκρουσης με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων διαχειριστών του συστήματος, με την παράλληλη ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων, του ΚΚΕ.

ΤΕΙ
Δεν καλύπτονται ούτε οι λειτουργικές ανάγκες

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, οι σπουδαστές και το εκπαιδευτικό προσωπικό ανέδειξε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, με αφορμή επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, για το ίδιο θέμα, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης επισήμανε τις βασικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ΤΕΙ. Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες «όχι απλώς για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του προσωπικού ή κάποιων κατασκευαστικών υποδομών, αλλά λειτουργικές χρηματοδοτήσεις», ενώ αναφορικά με το επιστημονικό περιεχόμενο αναρωτήθηκε αν «η ανθοκομία αντιστοιχεί σε μια επιστημονική ανάγκη» ή αν «το μακιγιάζ τελικά μπορεί να έχει μια θέση με τη μορφή αυτή που ασκείται ως ειδικότητα μέσα στην ανώτατη Παιδεία». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «ο ένας στους τρεις σπουδαστές δεν καταφέρνει να αποφοιτήσει».

Επίσης για το προσωπικό των ΤΕΙ, επισήμανε ότι είναι αδύνατη η άσκηση εκπαιδευτικού έργου «με προσωπικό έκτακτο, το οποίο δουλεύει με την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη φοιτητικής μέριμνας, κάνοντας λόγο για «προσφυγικές σχεδόν ταλαιπωρίες φοιτητών των ΤΕΙ, με ακριβά ενοίκια ή με σπίτια που είναι ειδικά για φοιτητές που σημαίνει χαμηλή ποιότητα».


ΔΙΚΗ «17Ν»
Για χυδαιότητες καταγγέλλει τις διωκτικές αρχές η Μ. Πεϊνό

Για χυδαία συμπεριφορά των διωκτικών αρχών και ειδικότερα του εισαγγελέα Γ. Διώτη εις βάρος της, πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχε συλληφθεί ο σύντροφός της Αλ. Γιωτόπουλος, μίλησε η Μαϊτέ Πεϊνό, η οποία κατέθεσε για δεύτερη μέρα χτες στη δίκη της «17 Ν». Η μάρτυρας, η οποία προχθές είχε αναφερθεί στη δική της προσαγωγή στην Αντιτρομοκρατική και είχε μιλήσει για πολύωρη κράτηση και ανάκρισή της, για κατηγορίες που είχαν ξεστομιστεί εις βάρος της ότι είναι η «Αννα της "17 Ν"», αλλά και για προσπάθεια των αρχών να την κάνουν συνεργάτη τους, είχε επίσης αναφέρει ότι είχε δεχτεί από τον εισαγγελέα Διώτη «διάφορες ερωτήσεις προσωπικού χαρακτήρα, αδιάκριτες, πολύ - πολύ χυδαίες». Χτες κλήθηκε να διευκρινίσει το είδος της χυδαιότητας, αλλά αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας: «Οι χυδαίες εκφράσεις ήταν πολύ χυδαίες και δεν μπορώ να τις επαναλάβω. Δεν έχω διάθεση να δώσω λεπτομέρειες».

Η Μαϊτέ Πεϊνό υποστήριξε ότι η δίωξη του συντρόφου της είναι σκευωρία των διωκτικών αρχών και πρόσθεσε ότι είναι συγκυριακό, που δε βρίσκεται κι αυτή στα εδώλια των κατηγορουμένων. «Εχω την τύχη το ότι είμαι Γαλλίδα και το ότι είμαι άρρωστη. Διαφορετικά, θα ήμουν εκεί!», είπε δείχνοντας προς τους κατηγορούμενους. Κι αναφερόμενη στον Αλ. Γιωτόπουλο, τον οποίο αποκάλεσε, με το ψευδώνυμό του, Μιχάλη, πρόσθεσε: «Οσα στοιχεία έχουν εναντίον του, έχουν και εναντίον μου, δηλαδή τα ίδια ψέματα».

Η μάρτυρας κλήθηκε αρκετές φορές να πει αν καταδικάζει τη δράση της «17 Ν» και υποχρεώθηκε να παραπέμψει στην προχθεσινή της τοποθέτηση, όπου είχε χαρακτηρίσει την εν λόγω οργάνωση «μια επαναστατική οργάνωση της άκρας αριστεράς», με τις πολιτικές αναλύσεις της οποίας η ίδια βρισκόταν κοντά, αλλά ποτέ δε θα χρησιμοποιούσε τέτοια μέσα σαν αυτά που η «17 Ν» χρησιμοποιούσε. Και πρόσθεσε: «Μου κάνει πραγματικά εντύπωση, όταν ζητούν στους ανθρώπους να κρίνουν, να καταδικάζουν αυτή τη βία. Και όταν ονομάζεται τρομοκρατία αυτό το πράγμα. Η τρομοκρατία υπάρχει. Υπάρχει η τρομοκρατία του ιμπεριαλισμού, η κοινωνική τρομοκρατία, η τρομοκρατία των ΜΜΕ, η τρομοκρατία της αμερικανικής υπερδύναμης, οι βόμβες και το να συντρίβονται χώρες, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Γιουγκοσλαβία, και μολονότι είμαι κάποια η οποία δε χρησιμοποιεί βία, δεν μπορώ να δεχτώ στο να μου ζητούν να καταδικάσω τη βία της "17 Ν" ή της οποιασδήποτε οργάνωσης αυτού του τύπου, που έχουν κάποιο ιδεώδες, κάποιο ιδανικό, αν πριν δεν έχει κριθεί και κατακριθεί η βία που συνθλίβει όλο τον κόσμο».

Η Μ. Πεϊνό ρωτήθηκε για το πού βρισκόταν αυτή και ο σύντροφός της το Φλεβάρη του '85 που η «17 Ν» σκότωσε τον Ν. Μομφεράτο και τον Αύγουστο του '88, που έγινε η επιχείρηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα, ενέργειες στις οποίες ο Αλ. Γιωτόπουλος κατηγορείται ότι συμμετείχε. Η απάντησή της ήταν ότι και στις δύο περιπτώσεις βρίσκονταν με τον σύντροφό της και φιλικό τους ζευγάρι σε διακοπές.

Η μάρτυρας επανέλαβε, επίσης, πολλές φορές ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος έκανε μεταφράσεις διπλωματικών και άλλων εργασιών που δε δηλώνονται κι ότι έχει μεταφράσει το βιβλίο «Μαρξισμός και Συνείδηση» του Ανρί Βεμπέρ. Εντούτοις ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου έβγαλε το συμπέρασμα ότι από τις απαντήσεις και πολύ περισσότερο από τις μη απαντήσεις της προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος αυτός «ουδέποτε εργάστηκε βιοποριστικά». Και πρόσθεσε ότι «οι πρόγονοί μας έχουν δογματίσει, "αργία μήτηρ πάσης κακίας", ένα δόγμα πολύ σημαντικό», εννοώντας προφανώς ότι λόγω αργίας ο κατηγορούμενος εντάχθηκε - αν όντως εντάχθηκε ποτέ - στη «17 Ν»!!

Οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης αναμένεται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη να αρχίσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων με πρώτο στον κατάλογο τον Δ. Κουφοντίνα.

Αιτήσεις για διορισμό δασκάλων - νηπιαγωγών

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 29 Ιούλη η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων - δηλώσεων για μόνιμο διορισμό δασκάλων και νηπιαγωγών από τον πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ. Στις ίδιες προθεσμίες καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις για μόνιμο διορισμό οι δάσκαλοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσης χτες ότι κοινοποιήθηκε σ' όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο ενιαίος πίνακας αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών, καθώς ξεκίνησε από χτες η δεκαήμερη προθεσμία υποβολής των ενστάσεων.

Δελτίο επικινδυνότητας πυρκαγιάς

Υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή της Κέρκυρας, σύμφωνα με το δελτίο επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σε ετοιμότητα έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι πολίτες μπορούν να ειδοποιήσουν το τηλεφωνικό κέντρο 199.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ