Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
Για χυδαιότητες καταγγέλλει τις διωκτικές αρχές η Μ. Πεϊνό

Για χυδαία συμπεριφορά των διωκτικών αρχών και ειδικότερα του εισαγγελέα Γ. Διώτη εις βάρος της, πέρσι το καλοκαίρι, όταν είχε συλληφθεί ο σύντροφός της Αλ. Γιωτόπουλος, μίλησε η Μαϊτέ Πεϊνό, η οποία κατέθεσε για δεύτερη μέρα χτες στη δίκη της «17 Ν». Η μάρτυρας, η οποία προχθές είχε αναφερθεί στη δική της προσαγωγή στην Αντιτρομοκρατική και είχε μιλήσει για πολύωρη κράτηση και ανάκρισή της, για κατηγορίες που είχαν ξεστομιστεί εις βάρος της ότι είναι η «Αννα της "17 Ν"», αλλά και για προσπάθεια των αρχών να την κάνουν συνεργάτη τους, είχε επίσης αναφέρει ότι είχε δεχτεί από τον εισαγγελέα Διώτη «διάφορες ερωτήσεις προσωπικού χαρακτήρα, αδιάκριτες, πολύ - πολύ χυδαίες». Χτες κλήθηκε να διευκρινίσει το είδος της χυδαιότητας, αλλά αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας: «Οι χυδαίες εκφράσεις ήταν πολύ χυδαίες και δεν μπορώ να τις επαναλάβω. Δεν έχω διάθεση να δώσω λεπτομέρειες».

Η Μαϊτέ Πεϊνό υποστήριξε ότι η δίωξη του συντρόφου της είναι σκευωρία των διωκτικών αρχών και πρόσθεσε ότι είναι συγκυριακό, που δε βρίσκεται κι αυτή στα εδώλια των κατηγορουμένων. «Εχω την τύχη το ότι είμαι Γαλλίδα και το ότι είμαι άρρωστη. Διαφορετικά, θα ήμουν εκεί!», είπε δείχνοντας προς τους κατηγορούμενους. Κι αναφερόμενη στον Αλ. Γιωτόπουλο, τον οποίο αποκάλεσε, με το ψευδώνυμό του, Μιχάλη, πρόσθεσε: «Οσα στοιχεία έχουν εναντίον του, έχουν και εναντίον μου, δηλαδή τα ίδια ψέματα».

Η μάρτυρας κλήθηκε αρκετές φορές να πει αν καταδικάζει τη δράση της «17 Ν» και υποχρεώθηκε να παραπέμψει στην προχθεσινή της τοποθέτηση, όπου είχε χαρακτηρίσει την εν λόγω οργάνωση «μια επαναστατική οργάνωση της άκρας αριστεράς», με τις πολιτικές αναλύσεις της οποίας η ίδια βρισκόταν κοντά, αλλά ποτέ δε θα χρησιμοποιούσε τέτοια μέσα σαν αυτά που η «17 Ν» χρησιμοποιούσε. Και πρόσθεσε: «Μου κάνει πραγματικά εντύπωση, όταν ζητούν στους ανθρώπους να κρίνουν, να καταδικάζουν αυτή τη βία. Και όταν ονομάζεται τρομοκρατία αυτό το πράγμα. Η τρομοκρατία υπάρχει. Υπάρχει η τρομοκρατία του ιμπεριαλισμού, η κοινωνική τρομοκρατία, η τρομοκρατία των ΜΜΕ, η τρομοκρατία της αμερικανικής υπερδύναμης, οι βόμβες και το να συντρίβονται χώρες, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Γιουγκοσλαβία, και μολονότι είμαι κάποια η οποία δε χρησιμοποιεί βία, δεν μπορώ να δεχτώ στο να μου ζητούν να καταδικάσω τη βία της "17 Ν" ή της οποιασδήποτε οργάνωσης αυτού του τύπου, που έχουν κάποιο ιδεώδες, κάποιο ιδανικό, αν πριν δεν έχει κριθεί και κατακριθεί η βία που συνθλίβει όλο τον κόσμο».

Η Μ. Πεϊνό ρωτήθηκε για το πού βρισκόταν αυτή και ο σύντροφός της το Φλεβάρη του '85 που η «17 Ν» σκότωσε τον Ν. Μομφεράτο και τον Αύγουστο του '88, που έγινε η επιχείρηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα, ενέργειες στις οποίες ο Αλ. Γιωτόπουλος κατηγορείται ότι συμμετείχε. Η απάντησή της ήταν ότι και στις δύο περιπτώσεις βρίσκονταν με τον σύντροφό της και φιλικό τους ζευγάρι σε διακοπές.

Η μάρτυρας επανέλαβε, επίσης, πολλές φορές ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος έκανε μεταφράσεις διπλωματικών και άλλων εργασιών που δε δηλώνονται κι ότι έχει μεταφράσει το βιβλίο «Μαρξισμός και Συνείδηση» του Ανρί Βεμπέρ. Εντούτοις ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου έβγαλε το συμπέρασμα ότι από τις απαντήσεις και πολύ περισσότερο από τις μη απαντήσεις της προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος αυτός «ουδέποτε εργάστηκε βιοποριστικά». Και πρόσθεσε ότι «οι πρόγονοί μας έχουν δογματίσει, "αργία μήτηρ πάσης κακίας", ένα δόγμα πολύ σημαντικό», εννοώντας προφανώς ότι λόγω αργίας ο κατηγορούμενος εντάχθηκε - αν όντως εντάχθηκε ποτέ - στη «17 Ν»!!

Οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης αναμένεται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη να αρχίσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων με πρώτο στον κατάλογο τον Δ. Κουφοντίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ