Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Αδιαφάνεια και με δικαστική απόφαση!

Σε νέες αλλαγές στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων, με τον περιβόητο «μαθηματικό τύπο», υποχρεώνεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαιώνει εργοληπτική επιχείρηση (τη ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, συγκεκριμένα), που αποκλείστηκε από την τελική φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι εφαρμόζεται κακώς η μαθηματική μέθοδος, που ισχύει από το 1998 με το νόμο 2576, στις αναθέσεις των έργων και ότι θα πρέπει να καλούνται να δικαιολογήσουν τις προσφορές τους όσοι εργολάβοι έχουν καταθέσει πολύ χαμηλές προσφορές, σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο, ενώ αν το κατορθώσουν τότε θα πρέπει να τους κατοχυρωθεί και το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί πολλές φορές ότι με το λεγόμενο μαθηματικό τύπο είχε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για να παίρνουν τα έργα συγκεκριμένοι μεγαλοεργολάβοι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» της μαθηματικής μεθόδου κατέθεταν με προσυνεννόηση ομαδοποιημένες προσφορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνονται δεκτές χαμηλότερες προσφορές που μπορούσαν να δικαιολογηθούν από άλλους εργολάβους και έτσι να πληρώνει ο ελληνικός λαός ακόμη πιο πανάκριβα τα έργα.

Τελικά, χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, απέστειλε επιστολή στο ΤΕΕ και τις εργοληπτικές οργανώσεις, ζητώντας τις προτάσεις τους μέχρι τις 31 Ιούλη, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές στη νομοθεσία και ειδικότερα στον μαθηματικό τύπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ