ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΔΙΑ
Αυξήσεις έως και 200% προαναγγέλλει η κυβέρνηση!

Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει διπλά και τρίδιπλα την κατασκευή των οδικών αξόνων από ιδιώτες με «συμβάσεις παραχώρησης». Από 1,4 ευρώ που είναι σήμερα η τιμή των διοδίων θα φτάσει σταδιακά έως και τα 4,2 ευρώ

Υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή των διοδίων σχεδιάζει η κυβέρνηση
Υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή των διοδίων σχεδιάζει η κυβέρνηση
Ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη, με την παράδοση ενός νέου τμήματος της Αττικής Οδού (Δυτική Περιφερειακή Υμηττού), τα ήδη πανάκριβα διόδια που πληρώνουν οι οδηγοί για τη διέλευσή τους από αυτή αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο «τσουχτερά», η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, προανήγγειλε χτες ότι η κυβέρνηση μελετά τη γενική αναπροσαρμογή των διοδίων σε όλο το εθνικό δίκτυο!

Οπως ανέφερε η υπουργός, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, «γίνεται μία μελέτη για αναθεώρηση συνολικά των διοδίων, ώστε να υπάρξουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια» ως προς την τιμή τους σε σχέση με την απόσταση την οποία καλύπτουν. Εκείνο που «ξέχασε», σκόπιμα προφανώς, να αναφέρει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι ότι την αναπροσαρμογή αυτή των διοδίων απαιτούν οι υπό εκκόλαψη «συμβάσεις παραχώρησης» με τους ιδιώτες για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων.

Διπλασιασμός ή και τριπλασιασμός!

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των πάντων, η κυβέρνηση έχει ήδη προκηρύξει έξι διαγωνισμούς για την κατασκευή με τη μέθοδο της λεγόμενης αυτοχρηματοδότησης των αυτοκινητοδρόμων Πάτρας-Κορίνθου, Τρίπολης-Καλαμάτας, Λάρισας-Κλειδιού, Αντιρρίου-Ιωαννίνων, Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και της Προέκτασης της Αττικής Οδού στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Στις περισσότερες περιπτώσεις ως ένα από τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρει στους ιδιώτες μεγαλοκατασκευαστές είναι και τα έσοδα από τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων, των ήδη κατασκευασμένων, με χρήματα εξ ολοκλήρου του ελληνικού λαού, τμημάτων του οδικού δικτύου!

Τι προβλέπουν οι μελέτες

Σύμφωνα, λοιπόν, με την αρχική μελέτη του χρηματοοικονομικού συμβούλου της κυβέρνησης και ανάλογα με τους προσδοκώμενους κυκλοφοριακούς φόρτους, για να είναι κερδοφόρα η εκμετάλλευση των τμημάτων αυτών των νέων αυτοκινητοδρόμων θα πρέπει οι σημερινές τιμές των διοδίων να διπλασιαστούν ή ακόμη και να τριπλασιαστούν! Δηλαδή, από 5-6 δρχ. το χιλιόμετρο που στοιχίζουν σήμερα θα πρέπει να πάνε τουλάχιστον στις 10-12 δρχ. ανά χιλιόμετρο, σύμφωνα με το πιο «αισιόδοξο» σενάριο ή στις 15-18 δρχ. ανά χιλιόμετρο, σύμφωνα με το πιο «απαισιόδοξο» σενάριο, ανάλογα με τους κυκλοφοριακούς φόρτους... Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο η τιμή των διοδίων από 1,4 ευρώ (477 δρχ.) που είναι σήμερα θα πάει στα 2,8 (954 δρχ.). Σύμφωνα με το «απαισιόδοξο» σενάριο η τιμή των διοδίων θα φτάσει τα 4,2 ευρώ (1.431 δρχ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά την τιμολόγηση των διοδίων ανά χιλιόμετρο, με εντελώς φορομπηχτικά κίνητρα και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοκατασκευαστών, οι οποίοι ενώ δεν πρόκειται να συμβάλουν στη χρηματοδότηση των έργων ούτε με 10% του συνολικού κόστους, θα εκμεταλλεύονται τα έργα για 20 τουλάχιστον χρόνια...

Μάλιστα, η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων αυτών, καθυστερεί σκόπιμα την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα συγχρηματοδοτούμενα ή αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, το οποίο θέτει έστω κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες και όρους - όχι βέβαια στη βάση της πλήρους διαφάνειας και της υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος - όπως η αύξηση της συμβολής των εργολάβων στο κόστος των έργων...

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στάχτη 1.400 στρέμματα σε όλη τη χώρα

Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος κάνουν λόγο για εμπρησμούς. Για άλλη μια φορά, αναδεικνύονται η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και οι ελλείψεις σε προσωπικό

Κατοικημένες περιοχές απείλησε η φωτιά στην Ηλεία

Eurokinissi

Κατοικημένες περιοχές απείλησε η φωτιά στην Ηλεία
Περίπου 1.400 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης έγιναν στάχτη χτες και προχτές από πυρκαγιές που ξέσπασαν σε αρκετά σημεία της χώρας. Για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος μιλούν για εμπρησμό, ενώ, για άλλη μια φορά, αναδεικνύεται η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική.

Οι περισσότερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, από προχθές το μεσημέρι μέχρι χθες το βράδυ, ξέσπασαν φωτιές στους Νομούς Κορινθίας (περιοχή Κεχριές), Ηλείας (Λάνθι, Λαγκάδια, Ξηρόκαμπος, Μαραθιά), Αρκαδίας (Βλαχοκερασιά Τρίπολης, Στόλος Αστρους Κυνουρίας) και Αχαΐας (Ρουπακιά Τριταίας).

Στην περιοχή Λάνθι Ηλείας, η φωτιά που είχε ξεσπάσει προχθές το απόγευμα, δεν μπόρεσε να ελεγχθεί, παρά την προσπάθεια 200 πυροσβεστών με 55 οχήματα που «πολεμούσαν» με τις φλόγες και των 10 καναντέρ και ισάριθμων ελικοπτέρων που έριχναν τόνους νερού. Τα 1.000 στρέμματα που κάηκαν στην περιοχή ήταν αναδασωμένα, ενώ απειλήθηκε το μοναστήρι της Παναγιάς Κρεμαστής και οι 14 καλόγριες απομακρύνθηκαν από το σημείο. Καταστροφές υπέστησαν αποθήκες και στάβλοι, όπου φυλάσσονταν ζώα που ανήκαν στη Μονή. Νωρίς το πρωί, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Χθες, πάντως, φλόγες ξεπήδησαν στις 14.45 στην περιοχή Ξηρόκαμπος κοντά στην Αρχαία Ολυμπία και έκαψε χαμηλή βλάστηση και δασική έκταση, μια περιοχή που είναι πευκόφυτη και που είχε καεί ξανά το 1998. Επί τόπου έσπευσαν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής με 24 άνδρες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος και δύο αεροσκάφη. Παράλληλα με αυτές, άλλη μία πυρκαγιά ξέσπασε στο σκουπιδότοπο της περιοχής Μαραθιά, αναδεικνύοντας, για άλλη μία φορά, το πρόβλημα με την πυροπροστασία στους τόπους εναπόθεσης απορριμμάτων. Το έργο των πυροσβεστών ενισχύθηκε από επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Στο Νομό Αρκαδίας, στις 2.30 το πρωί, η πύρινη λαίλαπα έκανε την εμφάνισή της με τρεις εστίες στην περιοχή Βλαχοκερασιά Τρίπολης, αλλά γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο πριν προλάβει να πάρει έκταση. Αργότερα, φλόγες ξεπρόβαλαν στο Αστρος Κυνουρίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Στόλος, χωρίς όμως να γίνει απειλητική.

Στην Αχαΐα, η φωτιά στην περιοχή Ρουπακιά Τριταίας έκαψε περίπου 80 στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών πριν τεθεί υπό έλεγχο. Πυρκαγιά σημειώθηκε στην Κίρκη του Εβρου και σε δασική έκταση στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου και τέθηκε υπό έλεγχο από 8 οχήματα της Πυροσβεστικής με 26 άνδρες και δύο αεροσκάφη.

Τέλος, φωτιά ξέσπασε αργά χθες το απόγευμα, στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας της Νάξου, κοντά στην Μονή Δριμαλίας. Επί τόπου έσπευσαν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής με 10 άνδρες και 6 αεροσκάφη.

Στην αφετηρία το εμπόριο ρύπων!

Με την εντελώς αναποτελεσματική και αντιπεριβαλλοντική «αγοραπωλησία ρύπων» και με την ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας η ΕΕ σκοπεύει να... προστατεύσει τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου!

Αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ αποφασίστηκε στην κοινή συνάντηση υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ¨, που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία από τις 18 έως τις 20 Ιούλη με τη συμμετοχή των Ελλήνων υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου. Οπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας στελεχών των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, που θα αναλάβει - σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων! - την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την εφαρμογή της Οδηγίας, που προβλέπει την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οπως δήλωσε ανενδοίαστα ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, «η ταχεία εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για την εμπορία των ρύπων, η οποία συνάδει με την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει", θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προσπάθεια», του δήθεν περιορισμού της ρύπανσης. Το μόνο, βέβαια, που θα επιτύχει είναι να αναπτυχθεί ένας νέος κύκλος κερδοσκοπίας, ιδιαίτερα για τις ιδιωτικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού, εκτός των άλλων, θα εμπορεύονται και τα «πράσινα πιστοποιητικά», που ισοδυναμούν βέβαια με... αέρα κοπανιστό!

Επίσης, ο Α. Τσοχατζόπουλος προανήγγειλε και νέα κίνητρα στους βιομηχάνους στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πέρα από τα κίνητρα των «αναπτυξιακών» νόμων που ισχύουν μέχρι τώρα. Κίνητρα που βέβαια θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ο λαός...

Απέκλεισαν το δρόμο Χαλκίδας - Κύμης

Κάτοικοι προχώρησαν σε κινητοποίηση, γιατί ο δρόμος παραμένει σε άθλια κατάσταση από τον περασμένο Φλεβάρη, μετά την κακοκαιρία που είχε πλήξει την περιοχή

Βαρέθηκαν τις υποσχέσεις και τις «δεσμεύσεις» κυβερνητικών παραγόντων και του νομάρχη Εύβοιας. Εξοργίστηκαν με το συνεχόμενο εμπαιγμό τους και αποφάσισαν να αντιδράσουν. Ετσι, το προηγούμενο Σάββατο, κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος του Ταξιάρχη Κύμης και των Κονιστρών απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Χαλκίδας - Κύμης, λίγο μετά τις Κόνιστρες.

Αιτία αυτής της κινητοποίησης είναι ο δρόμος, που παραμένει σε κακά χάλια από τον περασμένο Φλεβάρη, μετά την κακοκαιρία που είχε πλήξει την περιοχή της Κύμης και άλλες περιοχές της Εύβοιας, καθώς και η κοροϊδία που υφίστανται μήνες τώρα. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στον προκαθορισμένο χώρο, στις 11 το πρωί και στη συνέχεια απέκλεισαν το δρόμο, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Το πανό που κρατούσαν έγραφε: «Φτάνει πια!!! Αντιστεκόμαστε στον ξεπεσμό και την υποβάθμιση του τόπου μας».

Ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που έχει επιπτώσεις και στην τουριστική κίνηση της περιοχής, χαρακτήρισε την επισκευή του δρόμου ο Σπύρος Σπύρου, πρώην κοινοτάρχης Ταξιάρχη, και συμπλήρωσε: «Η σημερινή μας λαϊκή κινητοποίηση θα συνεχιστεί αν μας ξανακοροϊδέψουν». Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μας διαβεβαίωσε και ο Γ. Ζαφείρης, εκλεγμένος στο Τοπικό Συμβούλιο του Δ.Δ. Ταξιαρχών, επισημαίνοντας ότι «οι ίδιοι οι κάτοικοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αφού πουθενά δεν έχει "πέσει" ούτε ένα ευρώ για επισκευές, κατασκευές ή αποζημιώσεις από τις καταστροφικές ζημιές του προηγούμενου χειμώνα». Την αγανάκτησή του, για το ότι ο κεντρικός δρόμος βρίσκεται στην κατάσταση του... 1910, όταν πρωτοχαράκτηκε, εξέφρασε και ο Βασ. Καραγιάννης, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Ανω Κουρουνίου.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που δεν έχουν κάνει τίποτα για την ανακούφιση των κατοίκων και την κατασκευή των κατεστραμμένων υποδομών που υπέστησαν όχι μόνο στην περιοχή της Κύμης, αλλά και άλλες περιοχές της Εύβοιας, τονίζει στο «Ρ», ο Γ. Αργύρης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΝΕ Ευβοίας του ΚΚΕ, που συμμετείχε στην κινητοποίηση. «Ο νομάρχης - σημειώνει - και η συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, λειτουργούν σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, σαν κυβερνητικοί υπάλληλοι για να "διοχετεύσουν" όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα στους εργαζόμενους και στο λαό». Πρόσφατη είναι η ψήφιση από τις παρατάξεις (εκτός της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας») του νέου χαρατσιού, των ανταποδοτικών τελών, με αποτέλεσμα ο κ. Μπουραντάς να υπογράψει για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συστήνει νέα ομάδα ... εργασίας

Τη συγκρότηση μιας κατ' αρχήν εξαμελούς ομάδας κρούσης, η οποία θα ελέγχει τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και θα καταθέτει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Κ. Δαφέρμο, γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), για το έργο των έξι μηνών από τη σύσταση του οργάνου. Ο υπουργός δεν έπεισε σχετικά με την αναγκαιότητα σύστασης μιας ακόμα ομάδας - πέρα δηλαδή από τον ΓΕΔΔ, το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το Συνήγορο του Πολίτη - και στις επίμονες ερωτήσεις απάντησε πως ...«υπάρχουν τέτοιες ομάδες και στο αγγλοσαξονικό και στο γαλλικό σύστημα»!

Η ομάδα θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτεία», το οποίο θέτει τους στόχους ώστε η δημόσια διοίκηση και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτήν να τεθούν στην υπηρεσία του κεφαλαίου και των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης. Ο Κ. Δαφέρμος αναφέρθηκε σε εννέα περιπτώσεις παρανομιών που χειρίστηκε ο ΓΕΔΔ και κάλεσε τους πολίτες να καταγγέλλουν φαινόμενα παρατυπιών.

Στο μεταξύ, αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας, με την οποία περιορίζονται σε 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες». Μέχρι σήμερα υπόχρεοι ήταν το σύνολο των περίπου 600.000 υπαλλήλων. Ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός με αντιπροσωπευτικά κριτήρια.

Επίσης, στο όνομα της δήθεν διαφάνειας, προβλέπεται η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες». Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η απαγόρευση εκτέλεσης χρηματιστηριακών συναλλαγών και συμμετοχής σε υπεράκτιες εταιρίες σε όλους τους βουλευτές, στους δημάρχους και στους νομάρχες, εκτός από τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς που ίσχυε μέχρι τώρα. Ο δε έλεγχος των δηλώσεων θα είναι υποχρεωτικός.

Αερο- λιμάνι Θεσσαλονίκης...

Σε... λιμάνι μετατράπηκε το απόγευμα του Σαββάτου η νέα αίθουσα αναμονής των επιβατών στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Η δυνατή χαλαζόπτωση προκάλεσε ρήγματα στην οροφή, με αποτέλεσμα το νερό να μπαίνει από παντού μέσα στο νέο κτίριο του αεροδρομίου. Κι όλα αυτά ένα μόλις μήνα μετά τα διπλά εγκαίνια που πραγματοποίησαν περιχαρείς υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική.

Μιας ώρας χαλάζι ήταν αρκετό να «τσαλακώσει» το νέο αεροδρόμιο. Μαζί του τσαλακώθηκαν και τα παχιά λόγια για την «ισχυρή Ελλάδα» που χτίζεται, τα χιλιοειπωμένα από τους κυβερνητικούς γυρολόγους στα εγκαίνια των «μεγάλων» έργων. Σαν αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στα Γρεβενά, εγκαινιάζοντας ένα Νοσοκομείο χωρίς εργαζόμενους, στο φτωχότερο νομό της Ευρώπης. Ή σαν κι εκείνα που έλεγε ο υπουργός Μεταφορών, όταν έκοβε την κορδέλα στο νέο αεροδρόμιο - ενυδρείο της πρωτεύουσας της ανεργίας, τη Θεσσαλονίκη. Προεκλογικά εγκαίνια σε κτίρια κενά και σάπια, όπως η πολιτική τους.

Ακαρπη η συνάντηση

Ακαρπη ήταν η χτεσινή συνάντηση των Ομοσπονδιών των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών με τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Φαρμάκη, για το αίτημα θεσμοθέτησης της εργασίας τους ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δε δέχεται αυτού του είδους τη θεσμοθέτηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας να προχωρήσουν σε ένστολη διαμαρτυρία που είχαν εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη. Οι Ομοσπονδίες χαρακτηρίζουν ως προκλητική τη θέση της κυβέρνησης, ενώ για την εξέλιξη του ζητήματος και το περιεχόμενο της ένστολης διαμαρτυρίας θα αναφερθούν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σοβαρές υλικές ζημιές, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ, προκλήθηκαν από φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο εργοστάσιο ξυλείας «Ακρίτας», στον Προβατώνα Εβρου. Στο εργοστάσιο έσπευσαν οχτώ οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης με 16 άνδρες, οι οποίοι και κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά, δύο ώρες μετά την εκδήλωσή της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά προκλήθηκε από έκρηξη σε λέβητα του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να αναφλέγουν πριονίδια, ενώ καταστράφηκε τμήμα του μηχανολογικού εξοπλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ