ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παλλαϊκός αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Στο «Αττικό» νοσοκομείο περιόδευσε χτες η Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ και είχε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων

Στιγμιότυπο απ' τη συνάντηση με τη Διοίκηση και εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων
Στιγμιότυπο απ' τη συνάντηση με τη Διοίκηση και εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων
«Ο αγώνας κατά της εμπορευματοποίησης της Υγείας είναι αγώνας παλλαϊκός. Υπάρχει σήμα κινδύνου, τα επόμενα χρόνια θα "τρίβουμε τα μάτια μας" με τις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε, αν το λαϊκό κίνημα δεν καταφέρει ν' αντισταθεί. Ως Κόμμα πιστεύουμε στη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση και δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης του λαού για να δώσει γρήγορα την απάντησή του».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε χτες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΕ του Κόμματος και της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα και το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκαν με τον διοικητή του νοσοκομείου Ν. Πολύζο, εκπροσώπους των γιατρών ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών γιατρών και των εργαζομένων και στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους χώρους νοσηλείας του νοσοκομείου, (που δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα) και τα εξωτερικά ιατρεία.

Το υπουργείο Υγείας έχει υποσχεθεί την έναρξη της λειτουργίας των κλινικών στο «Αττικό» νοσοκομείο το Σεπτέμβρη του 2003, μεταθέτοντας τις εξαγγελίες για λειτουργία των κλινικών τον Ιούνη του 2003 που είχαν κάνει ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής στις 18.3.2003, όταν, μαζί με τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου, ανακοίνωσαν τον επαναχαρακτηρισμό του «Αττικού» ως πανεπιστημιακού.

Ελκυστικό
στην εμπορευματοποίηση

Αδειοι θάλαμοι στο «Αττικόν» τη στιγμή που σε άλλα νοσοκομεία η νοσηλεία γίνεται σε ράντζα στους διαδρόμους
Αδειοι θάλαμοι στο «Αττικόν» τη στιγμή που σε άλλα νοσοκομεία η νοσηλεία γίνεται σε ράντζα στους διαδρόμους
Ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου, ως πανεπιστημιακού, οι μεταφορές εφτά πανεπιστημιακών κλινικών και η «καλή φήμη» του νοσοκομείου, αποτελούν, σύμφωνα με τον διοικητή του, το δέλεαρ που το κάνει ελκυστικό στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οπως είπε χτες, στην αντιπροσωπεία, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας και τα ΠεΣΥ να συνάπτουν συμβάσεις με ασφαλιστικές εταιρίες για την αποκλειστική χρήση κλινών του νοσοκομείου με ψηλότερο νοσήλιο από αυτό που προβλέπει το δημόσιο νοσήλιο για τα κρατικά νοσοκομεία.

Ηδη, πάντως, σε ιδιωτικές εταιρίες έχουν εκχωρηθεί η καθαριότητα, η ασφάλεια και η σίτιση του νοσοκομείου, αλλά και η τεχνική υπηρεσία.

Κατά τα άλλα, ο Ν. Πολύζος ανέφερε ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου εξυπηρετούνται κυρίως οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου και του Περιστερίου. Συνολικά έχουν εξεταστεί 22.000 ασθενείς και έχουν γίνει περίπου 40.000 εργαστηριακές εξετάσεις. Σήμερα στο νοσοκομείο υπηρετούν 40 αποσπασμένοι γιατροί του ΕΣΥ και 100 αποσπασμένοι νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι, ενώ 200 ακόμα νοσηλευτές βρίσκονται για εκπαίδευση σε άλλα νοσοκομεία έως τις 18 του Αυγούστου. Ταυτόχρονα, γίνεται η μεταφορά εφτά πανεπιστημιακών κλινικών από διαφορετικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Η ανάπτυξή του στις 735 κλίνες που διαθέτει, αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της διοίκησής του και του υπουργείου Υγείας, στο τέλος του 2004.

Νοσοκομεία ελίτ

Απ' την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει αποκλειστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και οι πανεπιστημιακές κλινικές να παρέχουν ισότιμα περίθαλψη στους ασθενείς απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα. «Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί στην κατηγοριοποίηση νοσοκομείων, στη δημιουργία νοσοκομείων διαφόρων ταχυτήτων και πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μη γίνουν κάποια νοσοκομεία ελίτ. Δε φτάνει να έχουμε ένα σύγχρονο νοσοκομείο, όταν το γενικό περιβάλλον στον τομέα της Υγείας δεν πάει καλά, αφού έχουμε τις κατευθύνσεις της ΕΕ για μείωση των δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση, αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τη χειροτέρευση των όρων στην ασφάλιση».

Μας ενδιαφέρει, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, αυτό το νοσοκομείο που είναι εντυπωσιακό στην εικόνα να είναι εντυπωσιακό και στην προσφορά του και τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πλήρης λειτουργία του. «Το ΚΚΕ στηρίζει ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλο το λαό, την κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής εμπορικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας» υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα.

Για τη μεταφορά και ανταλλαγή των μαγνητικών τομογράφων της πανεπιστημιακής κλινικής του «Σισμανόγλειου» που θα μεταφερθεί στο Χαϊδάρι, με τον μαγνητικό τομογράφο του «Αττικού» που θα κοστίσει 218.000 ευρώ, ο εκπρόσωπος των πανεπιστημιακών υποστήριξε ότι η μεταφορά γίνεται, γιατί ο τομογράφος του «Σισμανόγλειου» είναι υπερσύγχρονος και ανήκει στο Πανεπιστήμιο.

«Δεν πρέπει, τόνισε μετά το τέλος της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα, να ξεφεύγει σήμερα από τον εργαζόμενο, ότι ο τομέας της Υγείας εμπορευματοποιείται όλο και πιο πολύ με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες και με τη λειτουργία τους σε αυτή τη λογική, με την κρατική υποχρηματοδότηση, με τα προβλήματα που περνάει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας το οποίο και αυτό περνάει από πολλά κύματα ιδιωτικοποίησης. Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι η Υγεία έτσι κι αλλιώς κοστίζει. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Εμείς λέμε ότι ακόμα πιο πολύ βαθιά στην τσέπη τους πρέπει να βάλουν το χέρι οι ασφαλισμένοι είτε για τον εαυτό τους, αν είναι ασθενείς, είτε για την οικογένειά τους. Επομένως μπορεί να χαίρεται κανείς βλέποντας ένα σύγχρονο νοσοκομείο να χτίζεται στη Δυτική Αττική αλλά εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε διότι το θέμα δεν είναι πόσα νοσοκομεία έχουμε αλλά πάνω απ' όλα αν η υγεία είναι πραγματικά λαϊκή, δημόσια και αν, βεβαίως, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν τις κατάλληλες απολαβές και τα κατάλληλα μέσα για να μπορούν να αποδίδουν σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μοίρασε στους ασθενείς που περίμεναν να εξεταστούν ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το «Αττικόν» νοσοκομείο δε θα «φιλοξενεί» τις λαϊκές ανάγκες, αλλά το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους

Αρχίζει μεγάλη εξόρμηση στο χώρο της Υγείας

Μεγάλη εξόρμηση στο χώρο της Υγείας ξεκινάει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος, ενώ και άλλα συνδικάτα προετοιμάζονται για αντίστοιχες παρεμβάσεις, γιατί η πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας, η πάλη για την κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, είναι πρώτα και κύρια υπόθεση των συνδικάτων και των εργαζόμενων.

Σήμερα οι εργαζόμενοι, διαπιστώνει η Ομοσπονδία, αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν για υπηρεσίες, που ήδη έχουν πληρώσει μέσα από τη φορολογία. Εξαναγκάζονται να πηγαίνουν με πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία, να παραμένουν στις λίστες για δέκα και είκοσι μέρες για ιατρική εξέταση και πολύ περισσότερες, όταν πρόκειται για εργαστηριακές εξετάσεις ή χειρουργικές μικροεπεμβάσεις. Να γίνονται θύματα των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε νοσοκομειακά κρεβάτια. Μέσα στο χάλι του σημερινού συστήματος, αναπτύσσονται το ρουσφέτι, το φακελάκι, ο χρηματισμός.

Πολλοί αναγκάζονται να ξοδέψουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να περάσουν τις πόρτες ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, κλινικών και νοσοκομείων. Η πρόληψη και η προστασία της υγείας εξαρτάται από το μέγεθος του πορτοφολιού.

Γι' αυτήν την κατάσταση υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι. «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκή Ενωση - τονίζει - αντιμετωπίζουν την Υγεία και την Πρόνοια σαν εμπόρευμα και χρησιμοποιούν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων σαν αντικείμενο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική, και με τη στήριξη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε ανώνυμες εταιρίες, που λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, χαρατσώνοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τα λαϊκά στρώματα».

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «η πάλη για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με οικογενειακούς γιατρούς, Κέντρα Υγείας στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με δημόσια νοσοκομεία που θα λειτουργούν με το απαραίτητο προσωπικό, ικανοποιητικά αμειβόμενο, με μόνιμη αποκλειστική απασχόληση, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του λαού, είναι πρώτα και κύρια δικό μας θέμα».

«Για να συγκρουστούμε μ' αυτήν την πολιτική - υπογραμμίζει η Ομοσπονδία - πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να γίνουμε απαιτητικοί, να δουλέψουμε για να γίνουν πιο γερά τα συνδικάτα και η Ομοσπονδία μας, πιο δυνατό το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα. Ο αγώνας θα γίνεται πιο αποτελεσματικός, όσο περισσότεροι συνάδελφοι εγκαταλείπουν και καταδικάζουν τα κόμματα της αντιλαϊκής πολιτικής».

Η πάλη για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, τονίζεται, είναι άρρηκτα δεμένη «με την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, για σύνταξη στα 55, ουσιαστική αύξηση των συντάξεων, κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς για την Υγεία. Με τη διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, τον αγώνα για πλήρη απασχόληση με σταθερό ημερήσιο ωράριο (7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο), της προστασίας της ζωής μας στους χώρους δουλιάς, την αυστηρή εφαρμογή και ενίσχυση των μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια, την παρουσία γιατρών Εργασίας στα μεγάλα έργα, την οργάνωση ειδικών μονάδων για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών».

Ο αγώνας αυτός, τονίζει, συνδέεται και συνεχίζεται για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων, για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που προωθούν αδίστακτα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που μας οδηγούν στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση.

Και καταλήγει: «Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, τα μύρια προβλήματα που μας ταλανίζουν δεν αντιμετωπίζονται ριζικά, αν δεν ξεμαδερώσουμε τις πολιτικές που λειτουργούν με γνώμονα τα συμφέροντα των κεφαλαίου. Αν δεν μπει η εργατική τάξη αποφασιστικά στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων, για να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της».

ΠεΣΥΠ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Κυβερνητικός αυταρχισμός κεντροαριστερής απόχρωσης

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κλήση σε απολογία γιατρών - με βάση εγκύκλιο του υπουργού Υγείας της ΝΔ Δ. Σιούφα (1992) - επειδή έκαναν δηλώσεις για τη δραματική κατάσταση στα Κέντρα Υγείας

Τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία τελικά επέλεξε ο προερχόμενος από την ανανεωτική - εκσυγχρονιστική Αριστερά πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Ιονίων Νήσων Κων. Χλωμούδης να αντιμετωπίσει τις φωνές αγωνίας των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΠεΣΥΠ, όπως καταγγέλλει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, στην αγωνία του να εφαρμόσει την «ανθυγιεινή» πολιτική της κυβέρνησης ενεργοποιεί αποφάσεις που έχουν καταδικαστεί από το συνδικαλιστικό κίνημα και έχουν τοποθετηθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ετσι καλεί σε απολογία τους γιατρούς Γ. Κοσκινά, διευθυντή του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Αγίου Μάρκου, και Κ. Χαλικιά, Επιμελητή Α στο ΚΥ Αγ. Αθανασίου χρησιμοποιώντας εγκύκλιο του πρώην υπουργού Υγείας της ΝΔ Δ. Σιούφα, την οποία εξέδωσε το 1992. Το «παράπτωμα» των γιατρών ήταν οι δηλώσεις τους για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας (και κυρίως η έλλειψη προσωπικού) σε αθηναϊκό τηλεοπτικό κανάλι.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ αντί να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που έχουν αναδειχτεί τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από την πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων προσπαθεί, μέσω μακροσκελών άρθρων στον τοπικό Τύπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να μας μιλήσει για όραμα που περιέχεται στις κυβερνητικές αποφάσεις. Ομως τι σύγχρονο όραμα αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας μάς επαγγέλλεται ο Κ. Χλωμούδης όταν, για την υλοποίησή του, απαιτείται η ενεργοποίηση αντιδραστικών και αναχρονιστικών νόμων;

Η ανακοίνωση καταλήγει «Οι κάτοικοι της Κέρκυρας, μαζί με όλο το λαό, έχουν ανάγκη και δικαιούνται ένα Σύγχρονο, Δωρεάν και αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και όχι αυτό που προωθεί η κυβέρνηση και προτείνει η ΝΔ. Αυτή η ώριμη λαϊκή ανάγκη έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με την κατεύθυνση των κυβερνητικών μέτρων και δημαγωγεί, προκειμένου να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής τους είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας. Ολοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, ώστε να έχουν αποτέλεσμα και προοπτική οι αγώνες».

ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επαναλαμβανόμενες φιέστες για ανύπαρκτο έργο

Ερχονται τα εγκαίνια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο της Λαμίας μετά τα εγκαίνια των εργατικών κατοικιών

Να καταδικάσουν τις δημαγωγικές παραστάσεις της κυβέρνησης και την ψηφοθηρία της ΝΔ, αφού και οι δυο έχουν αποδείξει ότι είναι συνεπείς υποστηρικτές του μεγάλου κεφαλαίου, καλεί το λαό της Φθιώτιδας, με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με αφορμή τις συχνές προεκλογικές επισκέψεις υπουργών στο Νομό.

Μετά τα εγκαίνια εργατικών κατοικιών στην Ανθήλη, που αποτελούν χρυσοπληρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων και την ανέξοδη ίδρυση πανεπιστημίου στη Ρούμελη, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, ήρθε η ώρα της Υγείας, αφού την 1η Αυγούστου ο υφυπουργός Υγείας Εκ. Νασιώκας θα εγκαινιάσει τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου.

Εμείς δε θα τους χειροκροτήσουμε, επισημαίνεται, γιατί η ΜΕΘ, ο αξονικός τομογράφος, ο μαστογράφος και η σύγχρονη καρδιολογική μονάδα δεν είναι χάρισμα στους Λαμιώτες, είναι δικαίωμα που καθυστερημένα και με όχι ολοκληρωμένο τρόπο εκπληρώνεται.

Στη Λαμία, συνεχίζει η ανακοίνωση, η κυβέρνηση δεν μπορεί να νιώθει άνετα όταν η κατασκευή του νέου νοσοκομείου καθυστερεί απαράδεκτα. Οταν το πολιτικό όργανο διεύθυνσης των υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρεια της Στερεάς αντί να δώσει βάρος σε χρονίζοντα προβλήματα στρέφει το ενδιαφέρον του στη συγκρότηση φορέων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα εκμεταλλευτούν τα ιαματικά λουτρά της περιοχής. Οταν τα Κέντρα Υγείας μαραζώνουν. Οταν η προληπτική ιατρική και η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, με το ίδιο αριθμητικά προσωπικό, όπως και το 1990, ενώ οι ανάγκες διπλασιάστηκαν. Οταν η κατάργηση της δωρεάν Υγείας (με το εισιτήριο στα νοσοκομεία, τη συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα) επιβαρύνεται και από την παραοικονομία που αναπτύσσεται στα πλαίσια του συστήματος. Οταν οι ουρές και οι λίστες αναμονής ταλαιπωρούν καθημερινά τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

«Εκτός απ' την κυβερνητική πολιτική και η ΝΔ παίζει και δημαγωγεί πάνω στα υπαρκτά προβλήματα στο χώρο της Υγείας, ενώ στην ουσία στηρίζει την ίδια πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας με προφανή στόχο να καρπωθεί ψήφους στις επερχόμενες εκλογές», υπογραμμίζει η ΝΕ.

Καταλήγοντας, καλεί το λαό της Φθιώτιδας να δυναμώσει τις διεκδικήσεις του για τα ζητήματα Υγείας, καταδικάζοντας τις πολιτικές που μετατρέπουν την υγεία σε προνόμιο των λίγων, να παλέψει για μια άλλη πολιτική μέσα από ένα λαϊκό μέτωπο για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ.

«Μπας και λειτουργήσει!»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούσαν οι ελάχιστοι ασθενείς που βρίσκονταν χτες στο «Αττικόν» νοσοκομείο το συνεργείο του «902», που βρισκόταν στην είσοδο του νοσοκομείου λίγο πριν αρχίσει η περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα και του κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, μια ηλικιωμένη κυρία κοντοστάθηκε και αφού ρώτησε από ποιο κανάλι είναι το τηλεοπτικό συνεργείο είπε: «Μπράβο που έρχεστε. Τσιγκλήστε τους μπας και λειτουργήσει κάποια στιγμή!».

Και ήταν λογική η παρότρυνση, αφού τα όσα έχουν γίνει στο Νοσοκομείο Χαϊδαρίου αποτελούν πρόκληση για τους κατοίκους της περιοχής με τις τρομακτικές ανάγκες. Το νοσοκομείο θεμελιώθηκε ως «Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Δ. Αττικής» το 1995. Ως Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το εγκαινίασε προεκλογικά (6.3.2000) ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Τη λειτουργία του ως Πανεπιστημιακού προέβλεπε, επίσης, ο πρώτος οργανισμός που δημοσιεύτηκε επί υπουργίας Παπαδόπουλου, ενώ ακολούθησε και δεύτερος, που προέβλεπε τη λειτουργία ως Γενικού Νοσοκομείου με την επωνυμία «Αττικόν».

Τελικά, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως διαγνωστικό κέντρο στις 16.7.2002...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ