ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Πρόσω ολοταχώς οι Αμερικανοί

Η επέμβαση ξεκινά με αμερικανικά φυλλάδια

Associated Press

Η επέμβαση ξεκινά με αμερικανικά φυλλάδια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Στόχος καταιγιστικών επιθέσεων με οβίδες έγινε χθες και πάλι η περιοχή περιμετρικά της αμερικανικής πρεσβείας, τα πτώματα και πάλι στοιβάζονται στους δρόμους, η ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω έλλειψης νερού και τροφίμων είναι προ των πυλών. Μέχρι στιγμής το μόνο που λείπει είναι η επέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής... Καθώς η επέμβαση μάλλον είναι θέμα ωρών, αφού χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να προχωρήσει στην ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά της Λιβερίας για να υπερασπίσουν την ενδεχόμενη επέμβαση μιας ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

Φυσικά τα πάντα είναι ρευστά στη Λιβερία και οι μνήμες των Αμερικανών στρατιωτών από τη Σομαλία στοιχειώνουν στράτευμα και πολιτική ηγεσία. Επίσης, καμία αφρικανική χώρα, όσο υποτελής και εάν είναι, δεν μπορεί ποτέ να είναι προβλέψιμη. Τι ακριβώς θα πράξουν οι Αμερικανοί, που δείχνουν δυστοκία εξαρχής; «Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι περιορισμένος την παρούσα στιγμή, ενώ πολυεθνική δύναμη υπό τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβει την ευθύνη για την ειρήνευση στην περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ βοηθούν για την πολιτική μετάβαση στη Λιβερία», αναφέρεται στη χθεσινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακμίλαν, όπου επισημαίνεται επίσης ότι ο άμεσος στόχος των Αμερικανών είναι να υποστηρίξουν την αφρικανική παρεμβατική δύναμη που θα αποσταλεί με προχθεσινή απόφαση του ECOWAS.

Στο μεταξύ στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, οι μάχες μαίνονται. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν χθες, όταν η διπλωματική συνοικία Μάμπα Πόιντ, όπου και η αμερικανική πρεσβεία, έγινε στόχος καταιγιστικής επίθεσης των ανταρτών με οβίδες. Αυτόπτες μάρτυρες, κυρίως πολίτες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Μάμπα Πόιντ, δήλωσαν ότι στη διάρκεια των βομβαρδισμών, που άρχισαν λίγο πριν από την αυγή, μέτρησαν 15 οβίδες, ενώ άλλες δέκα εξερράγησαν σε άλλα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας, τελευταίου οχυρού του καθεστώτος του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Ντάνιελ Τσία, η επίθεση κατά του Μάμπα Πόιντ εξαπολύθηκε από τις ανταρτικές θέσεις στο Κλάρα Τάουν, κοντά στο λιμάνι της Μονρόβιας, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών της οργάνωσης LURD.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβερία, χωρίς να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε απόφαση, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δε στέλνει στρατεύματα στη Λιβερία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Βομβιστική επίθεση που, κατά την ισπανική αστυνομία, φέρει τη «σφραγίδα» της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ σημειώθηκε χτες στο κτίριο που στεγάζει το δικαστήριο της Εστέγια στην περιοχή της Ναβάρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τρεις δικαστές και πέντε κρατούμενοι σκοτώθηκαν χτες σε επιχείρηση σε φυλακή της Σιαλκότ για την απελευθέρωση επτά δικαστών που είχαν πάρει ομήρους ποινικοί κρατούμενοι, ανακοίνωσε η αστυνομία του Πακιστάν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από 4,58 εκατομμύρια Ινδοί είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV/AIDS στα τέλη του 2002, αριθμός που συνιστά τρομακτική αύξηση από το 2001, όταν τα κρούσματα ανέρχονταν σε 3,97 εκατομμύρια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

ΡΟΣΤΟΒ ΟΝ ΝΤΟΝ/ΜΟΣΧΑ.-- Ο συνταγματάρχης Γιούρι Μπουντάνοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών και καθαίρεση για την απαγωγή, το βιασμό και το στραγγαλισμό της 18χρονης Χέντα Κουνγκάγιεβα στην Τσετσενία, το Μάρτη του 2000. Είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματικός που καταδικάζεται για έγκλημα στην Τσετσενία. Σε χωριό κοντά στη Μόσχα, στο μεταξύ, η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει Τσετσένοι αυτονομιστές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ/ΟΤΑΒΑ/ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις Ιράν-Καναδά, καθώς χτες ο ΥπΕξ του Ιράν, Χαραζί, κατηγόρησε τις αρχές του Καναδά για απρόκλητη δολοφονία Ιρανού πολίτη. Η υπόθεση έρχεται ταυτόχρονα με τη διένεξη Τεχεράνης-Οτάβας για το θάνατο στο Ιράν της φωτορεπόρτερ Ζαχρά Καζεμί. Στο μεταξύ, οι αρχές της Γερμανίας απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος ενός Ιρανού πολίτη «για κατασκοπία».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ/ΑΓΚΥΡΑ/ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Οι ΥπΕξ Τουρκίας και ΗΠΑ Α. Γκιούλ και Κ. Πάουελ συζήτησαν αλλά δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις σχετικά με την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Νότιο Ιράκ. Ο Πάουελ είπε πάντως ότι οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν απόφαση της Αγκυρας «το συντομότερο δυνατό». Στις διμερείς σχέσεις πάντως προστέθηκε άλλο ένα αγκάθι, καθώς την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μουστάφα Μίρο, μεταβαίνει στην Αγκυρα για συνομιλίες, γεγονός που «ενοχλεί» την Ουάσιγκτον.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Το μαύρο παρελθόν «τρομοκρατεί»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Με ματσέτες (μαχαίρια με πλατιά λεπίδα), κλομπ και όπλα οπαδοί του πρώην δικτάτορα, Εφρέν Ρίος Μοντ, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να απαγορεύσει στον Μοντ να κατέλθει ως υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Την παρέδωσαν στις φλόγες μόνο και μόνο για να ασκήσουν πίεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της έφεσης της απόφασης εκ μέρους του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενθυμούμενοι τις «παλιές καλές μέρες» της βίας και της τρομοκρατίας των δικτατόρων «αφεντικών» τους...

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του δημοσιογράφου Εκτορ Ραμίρες, 65 ετών, ο οποίος καταδιωκόμενος από τους οπαδούς του Μοντ, κατέρρευσε και λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του από καρδιακή ανακοπή.

Οι οπαδοί του Ρίος Μοντ έσπασαν καταστήματα, έκαψαν αμάξια και έστησαν οδοφράγματα, καταδίωξαν άλλους πολίτες και κυρίως δημοσιογράφους, περικύκλωσαν την αμερικανική πρεσβεία, κυρίως όμως το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε να ασκήσουν πιέσεις, για την ανατροπή της απόφασης της Εκλογικής Επιτροπής. Ηδη, ο Αλφόνσο Πορτίγιο, πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία διέταξε το στράτευμα να επαναφέρει την τάξη στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι νοσταλγοί του παρελθόντος τα «κάνουν γυαλιά καρφιά». Ουκ ολίγες φορές μέλη των πρώην ταγμάτων θανάτου, που αξιώνουν παχυλές συντάξεις για τη δράση τους τα 36 χρόνια του εμφυλίου πολέμου, έχουν προκαλέσει φασαρίες. Ακόμη και ο ίδιος ο Ρίος Μοντ -απόστρατος υποστράτηγος, που ηγήθηκε του φασιστικού πραξικοπήματος του 1982 και σημάδεψε με τα πιο μελανά χρώματα, αφού κατά τα χρόνια του έγιναν οι περισσότερες και ειδεχθότερες μαζικές εκτελέσεις ιθαγενών και χωρικών που στήριζαν τους αντάρτες του URNG- είναι ιδρυτής του Ρεπουμπλικανικού Μετώπου της Γουατεμάλας, κόμματος που ελέγχει το Κογκρέσο και την Προεδρία και του οποίου είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος...

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναζωπυρώνεται το αυτονομιστικό;

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ.--

Δύο υπόπτους συνέλαβε χτες η UNMIK, η «αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ» στο Κοσσυφοπέδιο, για την επίθεση με δύο χειροβομβίδες - που αρχικά πίστευε ότι έγινε εναντίον τμήματός της, αλλά στη συνέχεια εκτίμησε ότι είχε στόχο έναν πολίτη που δεν κατονόμασε. Η επίθεση κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου και τραυμάτισε ακόμη πέντε άτομα, τα δύο σοβαρά, το απόγευμα της Παρασκευής.

«Το άτομο δεν ήταν αστυνομικός», δήλωσε ο τοπικός επικεφαλής της αστυνομίας, Μπάρι Πόλιν, ο οποίος πρόσθεσε ότι πιθανώς πρόκειται για «εγκληματική ενέργεια». Η επίθεση έγινε στο κατοικούμενο κυρίως από Αλβανούς νότιο τμήμα της Μιτροβίτσα, σύμφωνα με την UNMIK, και ήρθε παρά τα «αυξημένα μέτρα ασφαλείας» που υποτίθεται ότι έχουν επιβληθεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν σε δύο ταυτόχρονες ενέργειες, «άγνωστοι» έριξαν ρουκέτα σε δικαστικό μέγαρο και η έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού προκάλεσε ζημιές σε αστυνομικό όχημα.

Τα ΜΜΕ της Σερβίας-Μαυροβουνίου εκτιμούν ότι πρόκειται για ενέργειες σε αντίποινα για τις καταδίκες πρώην ανταρτών του UCK, η βαρύτερη εκ των οποίων - 17 χρόνια κάθειρξη - επιδικάστηκε σε βάρος του Ρουστέμ Μουσταφά, διοικητή μονάδας της οργάνωσης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τους φόνους πέντε ομοεθνών του.

Προχτές βράδυ η αστυνομία κατέστρεψε ένα φορητό ρουκετοβόλο που βρέθηκε στο Λίπιανε, 25 χλμ. νοτίως της Πρίστινα, ενώ άγνωστοι είχαν ρίξει την Τετάρτη χειροβομβίδα εναντίον ενός πολίτη στη Βίτινα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ