Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Πρόσω ολοταχώς οι Αμερικανοί

Η επέμβαση ξεκινά με αμερικανικά φυλλάδια

Associated Press

Η επέμβαση ξεκινά με αμερικανικά φυλλάδια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Στόχος καταιγιστικών επιθέσεων με οβίδες έγινε χθες και πάλι η περιοχή περιμετρικά της αμερικανικής πρεσβείας, τα πτώματα και πάλι στοιβάζονται στους δρόμους, η ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω έλλειψης νερού και τροφίμων είναι προ των πυλών. Μέχρι στιγμής το μόνο που λείπει είναι η επέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής... Καθώς η επέμβαση μάλλον είναι θέμα ωρών, αφού χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να προχωρήσει στην ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά της Λιβερίας για να υπερασπίσουν την ενδεχόμενη επέμβαση μιας ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

Φυσικά τα πάντα είναι ρευστά στη Λιβερία και οι μνήμες των Αμερικανών στρατιωτών από τη Σομαλία στοιχειώνουν στράτευμα και πολιτική ηγεσία. Επίσης, καμία αφρικανική χώρα, όσο υποτελής και εάν είναι, δεν μπορεί ποτέ να είναι προβλέψιμη. Τι ακριβώς θα πράξουν οι Αμερικανοί, που δείχνουν δυστοκία εξαρχής; «Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι περιορισμένος την παρούσα στιγμή, ενώ πολυεθνική δύναμη υπό τα Ηνωμένα Εθνη θα αναλάβει την ευθύνη για την ειρήνευση στην περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ βοηθούν για την πολιτική μετάβαση στη Λιβερία», αναφέρεται στη χθεσινή γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακμίλαν, όπου επισημαίνεται επίσης ότι ο άμεσος στόχος των Αμερικανών είναι να υποστηρίξουν την αφρικανική παρεμβατική δύναμη που θα αποσταλεί με προχθεσινή απόφαση του ECOWAS.

Στο μεταξύ στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, οι μάχες μαίνονται. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν χθες, όταν η διπλωματική συνοικία Μάμπα Πόιντ, όπου και η αμερικανική πρεσβεία, έγινε στόχος καταιγιστικής επίθεσης των ανταρτών με οβίδες. Αυτόπτες μάρτυρες, κυρίως πολίτες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Μάμπα Πόιντ, δήλωσαν ότι στη διάρκεια των βομβαρδισμών, που άρχισαν λίγο πριν από την αυγή, μέτρησαν 15 οβίδες, ενώ άλλες δέκα εξερράγησαν σε άλλα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας, τελευταίου οχυρού του καθεστώτος του προέδρου Τσαρλς Τέιλορ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Ντάνιελ Τσία, η επίθεση κατά του Μάμπα Πόιντ εξαπολύθηκε από τις ανταρτικές θέσεις στο Κλάρα Τάουν, κοντά στο λιμάνι της Μονρόβιας, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών της οργάνωσης LURD.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβερία, χωρίς να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε απόφαση, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δε στέλνει στρατεύματα στη Λιβερία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις... (2003-08-26 00:00:00.0)
Στην πράξη θα κριθεί η συμφωνία... (2003-08-20 00:00:00.0)
Τεταμένη ηρεμία εν αναμονή συμφωνίας (2003-08-19 00:00:00.0)
Υπό την απειλή πυρών και χολέρας... (2003-07-25 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν αποστολή Αμερικανών πεζοναυτών και στη Λιβερία... (2003-07-04 00:00:00.0)
Αμερικανικά πολεμικά πλοία σε ρόλο "σωτήρα"... (1996-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ