Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Αμερικανικά πολεμικά πλοία σε ρόλο "σωτήρα"...
  • Τρία αμερικανικά πολεμικά σκάφη κατευθύνονται προς Λιβερία από την Αδριατική, ενώ δεκάδες στρατιωτικά ελικόπτερα επιχειρούν να απομακρύνουν εκατοντάδες ξένους υπηκόους και διπλωμάτες
  • "Καταιγίδα" χειροβομβίδων και ρουκετών, σκληρές μάχες και λεηλασίες στους δρόμους της Μονρόβια

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-

Εφιαλτικές διαστάσεις φαίνεται πως παίρνουν για μία ακόμη φορά οι συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων αντάρτικων ομάδων στη Λιβερία. Μέσα στον πανικό και τη βροχή οβίδων και χειροβομβίδων, οι ΗΠΑ άδραξαν και αυτή την ευκαιρία, δίνοντας εντολή για την αποστολή τριών πλοίων του πολεμικού τους ναυτικού σ' αυτή την περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Αφορμή γι' αυτή την επέμβαση, που φέρει την κωδική ονομασία "Επιχείρηση επιβεβαιωμένης αντίδρασης", είναι η απομάκρυνση όσων αλλοδαπών (πάνω από 450 άτομα) έχουν απομείνει στη Λιβερία.

Τα τρία αμερικανικά πλοία που πλέουν ήδη από την Αδριατική με κατεύθυνση τη Μονρόβια είναι τα "USS Guam", "USS Tortuga" και "USS Portland". Και τα τρία πλοία, σύμφωνα με τον Αμερικανό ταγματάρχη, Λιούις Μπόουν, είναι στο σύνολό τους στελεχωμένα με πάνω από 700 πεζοναύτες. Μέχρι να φθάσουν τις ακτές της Λιβερίας, στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ επιχειρούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή της απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Μονρόβια. Μάλιστα, επειδή οι μάχες, μέρα με τη μέρα, γίνονται ολοένα και πιο σκληρές, οι επιχειρήσεις των αμερικανικών ελικοπτέρων προς το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ (όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι, διπλωμάτες, επιχειρηματίες αλλά και ντόπιοι) πραγματοποιούνται από χτες μόνον κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, δεκάδες ομάδες ενόπλων "περιπολούν" στους δρόμους της πρωτεύουσας Μονρόβια, πυροβολώντας, εκφοβίζοντας έντρομους πολίτες. Λεηλατούν σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις και τις κτιριακές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας αναπτυξιακών προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Πολλές χιλιάδες Λιβεριανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας οποιοδήποτε ασφαλές καταφύγιο, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στη Μονρόβια εδώ και μία βδομάδα. Οι πρώτοι πρόχειροι υπολογισμοί κάποιων αξιωματούχων του ΟΗΕ αναφέρουν τουλάχιστον 16 με 20 νεκρούς. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι όσοι από τους στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής χωρών της Δυτικής Αφρικής κυκλοφορούν στους δρόμους της Μονρόβια αποφεύγουν οποιαδήποτε συνάντηση με τους ένοπλους αντάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ