Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολεμική ατμόσφαιρα

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές μέχρι και τη Βηρυτό. Για διάλυση της ειρηνευτικής διαδικασίας μιλάει η Δαμασκός

ΒΗΡΥΤΟΣ .-

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και πάλι στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα. Μετά τις χτεσινές ισραηλινές επιδρομές, ακόμη και ενάντια στη λιβανική πρωτεύουσα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη. Το Τελ Αβίβ απειλεί με πολυήμερες επιθέσεις, ενώ η Δαμασκός μιλά για διάλυση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ευρύτερη περιοχή. Η πολεμική ατμόσφαιρα, που φαίνεται να εξελίσσεται σε ανοιχτή σύρραξη, ανησύχησε έντονα την Ουάσιγκτον, που συνέστησε αυτοσυγκράτηση και ηρεμία.

Πολύ κοντινό μοιάζει, πλέον, το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Λίβανο μετά τις χτεσινές συνεχόμενες αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού. Το θερμόμετρο ανέβηκε, από νωρίς χτες το πρωί, όταν δύο ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν με ρουκέτες θέσεις της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολά" κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ, στην κοιλάδα Μπεκάα. Τέσσερις ώρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ισραηλινή επιδρομή εναντίον βάσεων της "Χεζμπολά", σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, στην οροσειρά Ικλίμ αλ Τουφάχ, βόρεια της κατεχόμενης, από το Ισραήλ, ζώνης του Νοτίου Λιβάνου. Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα από μια τρίτη επιδρομή στο νότιο λιμάνι της Τύρου να πληγούν θέσεις του λιβανικού στρατού, περίπου 76 χλμ. νότια της Βηρυτού. Μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν υπήρχαν θύματα από τις πρώτες αυτές ισραηλινές επιδρομές, ενώ ανακοινώθηκε ότι τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 3 Λιβανέζοι στρατιώτες.

Αποκορύφωμα του χτεσινού ισραηλινού σφυροκοπήματος ήταν ο βομβαρδισμός των νοτίων προαστίων της λιβανικής πρωτεύουσας. Ηταν, περίπου, μεσημέρι όταν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με ρουκέτες στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία ελέγχονται από τους σιίτες μαχητές της "Χεζμπολά", προκαλώντας καταιγισμό αντιαεροπορικών πυρών. Από το σφοδρό βομβαρδισμό έχασε τη ζωή του ένα άτομο και τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, άλλα τέσσερα, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Από χτες το μεσημέρι παραμένει κλειστό και το διεθνές αεροδρόμιο της λιβανικής πρωτεύουσας, που συνορεύει με τις σιιτικές συνοικίες.

Με ανακοινωθέν του, που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι στόχος της επίθεσής του ήταν το αρχηγείο της οργάνωσης "Χεζμπολά" που βρίσκεται στα νότια προάστια της Βηρυτού, το οποίο και επλήγη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλη η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από οπλισμένους μαχητές της "Χεζμπολά", οι οποίοι εγκατέστησαν φρουρές γύρω από όλα τα κτίρια που ελέγχει η οργάνωσή τους, διευκόλυναν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, διευθύνοντας την κυκλοφορία, και απομάκρυναν από τις πληγείσες περιοχές όλους τους δημοσιογράφους. Μαχητές της "Χεζμπολά", όμως, φέρονται να έχουν αναπτυχθεί και κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής με την κατεχόμενη, από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου.

Μέχρι χτες το βράδυ, το Ισραήλ είχε πραγματοποιήσει άλλες δύο επιθέσεις. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές ασφαλείας, η μία έγινε νωρίς το απόγευμα όταν ισραηλινά πολεμικά πλοία έπληξαν με οβίδες παραλιακό δρόμο που συνδέει τη Βηρυτό με τη Σιδώνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον, δύο άτομα και να τραυματιστούν τέσσερα. Η δεύτερη έγινε λίγο αργότερα, όταν ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν, για δεύτερη φορά μέσα σε μία μέρα, την περιοχή νότια του λιμανιού της Τύρου με ρουκέτες. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, από την τελευταία αυτή επιδρομή έχασε τη ζωή του ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα δύο.

Οι χτεσινές πολεμικές επιχειρήσεις είναι οι ευρύτερες που πραγματοποιεί το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά μετά το 1982, που η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε τη λιβανική πρωτεύουσα. Ο Φαρίς Μπουέζ, υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Ραφίκ αλ Χαρίρι, σε έκτακτη συνέντευξή του, μίλησε για "επ' αόριστον ανανέωση του κύκλου του αίματος ανάμεσα στο Λίβανο και στο Ισραήλ με ευθύνη του τελευταίου" και πρόσθεσε ότι η χώρα του "είναι εντελώς ανυπεράσπιστη απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις, που θα προκαλέσουν την άμεση και αιματηρή αντίδραση των ανταρτών της "Χεζμπολά"".Εντονη ήταν και η αντίδραση της Συρίας, η οποία και έχει υπό τον έλεγχό της την πληγείσα κοιλάδα Μπεκάα. Η Δαμασκός, με ανακοίνωσή της, κατηγορεί το Ισραήλ ότι με τις επιθέσεις αυτές δυναμιτίζει όλη την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή και μιλά για "ισραηλινή επιθετικότητα και τρομοκρατία".

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε και η Ουάσιγκτον, βλέποντας την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να αναθερμαίνεται επικίνδυνα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, κάλεσε τόσο το Ισραήλ, όσο και το Λίβανο και τη Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην αφεθούν να καταστρέψουν την "ειρηνευτική διαδικασία".

Παρά τις συριακές και αμερικανικές αντιδράσεις, το Τελ Αβίβ δε φάνηκε να πτοείται. Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να εκκενωθεί η πόλη Κίριατ Σμονά, στο Βόρειο Ισραήλ, φοβούμενος αντίποινα της "Χεζμπολά". Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, δηλώσεις σχετικά με το θέμα φέρεται να έκανε μόνο ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Εχουντ Μπάρακ προειδοποίησε τη Βηρυτό ότι ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο του λιβανικού εδάφους, στο οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι υπάρχει ορμητήριο της "Χεζμπολά". Ερωτώμενος αν οι ΗΠΑ έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τις στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις, ο Μπάρακ απάντησε, μόνο, ότι "το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος και δε χρειάζεται την άδεια κανενός".

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο τα αμέσως επόμενα 24ωρα, καθώς, όπως μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός, οι ισραηλινές επιδρομές στο Λίβανο θα συνεχιστούν, γεγονός που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Αμιράμ Λεβίν, αντιστράτηγος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινή επιδρομή (2020-08-08 00:00:00.0)
Αιχμές, συμβολισμοί και εντυπωσιασμοί κατά την επίσκεψη Αχμαντινετζάντ (2010-10-15 00:00:00.0)
«Βήμα βήμα» η διεύρυνση των επιχειρήσεων (2006-08-11 00:00:00.0)
Ισραηλινά βομβαρδιστικά κατά της "Χεζμπολάχ" (1998-11-01 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση (1997-08-09 00:00:00.0)
Επανέναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών; (1996-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ