Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Βήμα βήμα» η διεύρυνση των επιχειρήσεων

Προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν στα συντρίμμια...

Associated Press

Προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν στα συντρίμμια...
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αν και θεωρητικώς, η ισραηλινή ηγεσία διατείνεται ότι έχει «παγώσει» για ένα τριήμερο την έναρξη διευρυμένων χερσαίων επιχειρήσεων αναμένοντας κάποια διπλωματική πρόοδο, πρακτικώς η ολομέτωπη επίθεση κατά του Λιβάνου έχει αρχίσει, προφανώς με κάποιους πιο «χαμηλούς» ρυθμούς. Καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπούσε στόχους στο νότο του Λιβάνου, στα ανατολικά στην κοιλάδα Μπεκάα ενώ επλήγη για πρώτη φορά στόχος στην κεντρική Βηρυτό. Επρόκειτο, μάλλον, για ένα «προειδοποιητικό» πλήγμα σε έναν ιστορικό φάρο της πόλης σε μία από τις ακριβότερες συνοικίες της, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν μόνο αναμεταδότες της κρατικής τηλεόρασης.

Την ίδια ώρα, όμως, ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν φυλλάδια πάνω από τη Βηρυτό προειδοποιώντας τους κατοίκους των προαστίων Χάι αλ Σόλουμ, Μπουρζ Μπαράζνεχ και Σίγια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ καλούσαν να εκκενωθεί ο κεντρικός παραλιακός αυτοκινητόδρομος που συνδέει την πρωτεύουσα με τα βόρεια σύνορα με τη Συρία σημειώνοντας πως ό,τι κινείται θα πλήττεται. Στόχος έγινε για άλλη μια φορά και ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις πόλεις Ναμπάτιγια, Σιδώνα και Τύρο, στα νοτιοανατολικά της χώρας, αποκόπτοντας άλλη μια, έστω δύσκολη, οδική αρτηρία.

Κατάληψη της Μαρτζαγιούν μετά από πολύνεκρες μάχες

Στο νότο, το μεσημέρι, έγινε γνωστό ότι μετά από ολονύκτιες σκληρές μάχες ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τη χριστιανική πόλη Μαρτζαγιούν, 8 χιλιόμετρα από τα σύνορα, από την οποία έχει τη δυνατότητα να «επιβλέπει» την ευρύτερη περιοχή μέχρι τον ποταμό Λιτάνι αλλά και τη γειτονική πόλη Χιάμ, που φέρεται να πολιορκείται σκληρά από τα ισραηλινά στρατεύματα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν εκατοντάδες Ισραηλινούς στρατιώτες να παίρνουν θέσεις στη Μαρτζαγιούν, ενώ επιβεβαιώθηκε και από τις λιβανικές αρχές ότι στην πόλη συνελήφθησαν, μέσα στο στρατόπεδό τους, περίπου 350 Λιβανέζοι στρατιώτες.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερες από 150 επιδρομές ενώ μαίνονται σκληρές μάχες στο νότο και δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι επιπλέον ίλες τεθωρακισμένων περνούσαν τα σύνορα από την πόλη Μετούλα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι η Τετάρτη ήταν η μέρα με τις περισσότερες απώλειες στις τάξεις του, καθώς σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες στις μάχες για τη Μαρτζαγιούν. Χτες, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη στρατιώτη ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών σε 82, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι ακριβώς είναι οι τραυματίες.

Νέο κύμα ρουκετών

Από την άλλη πλευρά, η «Χεζμπολάχ» έχει επιβεβαιώσει το θάνατο 53 μαχητών της και χτες διέψευδε κατηγορηματικά τις ισραηλινές πηγές που υποστήριζαν ότι μεταξύ των νεκρών μαχητών της βρέθηκαν και άνδρες που είχαν χαρτιά των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Και χτες, εξαπολύθηκε κύμα επιθέσεων με ρουκέτες προς το Βόρειο Ισραήλ, συνολικά περισσότερες από 110. Το πρωί επλήγη το αραβικό χωριό Ντέιρ αλ Ασαντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία μητέρα και το μωρό της και να τραυματιστούν άλλοι 10 άνθρωποι.

Το απόγευμα, ρουκέτες έπληξαν και τη Χάιφα, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Από το πρωί χτες, μετά την προειδοποίηση του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», Νασράλαχ, οικογένειες Ισραηλινών Αράβων έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Χάιφα και τα περίχωρά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλές για επέκταση των επιθέσεων στον Λίβανο(2023-12-09 00:00:00.0)
Επίθεση Ισραηλινών σε αυτοκινητοπομπή αμάχων και αντίποινα(2023-11-07 00:00:00.0)
Διακοπή συνομιλιών για Σαλίτ από τη «Χαμάς»(2008-07-05 00:00:00.0)
Εντολή επέκτασης των επιχειρήσεων(2006-08-08 00:00:00.0)
Κλιμάκωση επιχειρήσεων και προβληματισμός(2006-07-29 00:00:00.0)
"Κίνηση καλής θέλησης" από Νετανιάχου(1997-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ