Σάββατο 26 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Σάλος από την έκθεση για την 11η Σεπτέμβρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αποτυχής» χαρακτηρίζεται η προσπάθεια αποτροπής των «τρομοκρατικών χτυπημάτων» της 11ης Σεπτέμβρη, και η ευθύνη επιμερίζεται σχεδόν ισομερώς στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως το FBI και η CIA. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έκθεση του Κογκρέσου για την 11η Σεπτέμβρη. Φυσικά, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η επιτροπή του Κογκρέσου... Πάντως, η διεθνής κοινή γνώμη ολοένα και απομακρύνεται από το ενδεχόμενο της «τρομοκρατικής επίθεσης». Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη δημοσκόπηση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, 3 στους 10 Γερμανούς πιστεύει ότι πίσω από την 11η Σεπτέμβρη βρίσκεται η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση...

Οσον αφορά, πάντως, στο πόρισμα κατά το βρετανικό BBC, το Κογκρέσο υποστηρίζει ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε επιτευχθεί ο ορθός συνδυασμός «ικανότητας, συνεργασίας, δημιουργικότητας και τύχης». Στην έκθεση των 800 σελίδων, πολλές από τις οποίες περιέχουν απόρρητες πληροφορίες, επικρίνεται το FBI και η CIA για προβληματική επικοινωνία μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Ωστόσο, σημειώνεται ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία, που να προσδιορίζει το χρόνο, ή τον τόπο της επίθεσης.

Το Κογκρέσο αποκαλύπτει, δε, πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες και που δεν αξιοποιήθηκαν. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι είχε περιέλθει σε γνώση της CIA πως δύο από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτέμβρη είχαν επαφές με πληροφοριοδότη του FBI, αλλά το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών δεν ενημερώθηκε σχετικά.

Επίσης, σε έκθεση υπηρεσίας πληροφοριών κατονομάζεται ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, που θεωρείται εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη, και σημειώνεται ότι αναζητούσε άτομα που θα μεταβούν στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν σε χτύπημα. Ενώ διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην οικονομική ενίσχυση των αεροπειρατών. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αν και το κεφάλαιο σχετικά με τη Σαουδική Αραβία παραμένει απόρρητο, προκαλεί σάλο.

Καταρχήν, η Σαουδική Αραβία αντέδρασε με οργή στις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της σε έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου. Μέσω του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ, Πρίγκιπα Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, χαρακτήρισε κακόβουλες και εξόφθαλμα αστήρικτες τις κατηγορίες που διατυπώνονται για το ρόλο της χώρας του στις επιθέσεις. Αναφερόμενος στο σχετικό «μυστικό» κεφάλαιο της έκθεσης ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει τίποτε να κρύψει, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει σε λευκές σελίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ