ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Αποδέχονται τις αντεργατικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση

Καμία ουσιαστική αντίδραση δε φαίνεται να προβάλλει η ΑΔΕΔΥ απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση. Αλλαγές που προωθούν τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και τη χειραγώγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσω των δεικτών αξιολόγησης και αποδοτικότητας.

Ετσι, στη χτεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη για το νομοσχέδιο, τα θέματα που έθεσε η πλειοψηφία των συνδικαλιστών ήταν για επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου και πάντως όχι τέτοια που να αμφισβητούν την ουσία του. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου.

Από τη μεριά της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης», παραβρέθηκε στη συνάντηση ο Μπ. Βορτελίνος, ο οποίος κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο κινείται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής σύγκλισης, οδηγεί στη χειραγώγηση των εργαζομένων και θέτει ως κύριο ζήτημα τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα. Ενώ τόνισε ότι σε περίπτωση εφαρμογής του θα λειτουργήσει όχι μόνο σε βάρος των εργαζομένων του δημοσίου αλλά του συνόλου των εργαζομένων.


Ομοιώματα της ανύπαρκτης Πρόνοιας

Τη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, η Αγωνιστική Ενότητα και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

Το νομοθετικό συνονθύλευμα για την Πρόνοια, που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχουν οδηγήσει σε ένα ομοίωμα ανύπαρκτης πρόνοιας με το μπαλάκι των ευθυνών να μετατίθεται από το κράτος σε άλλους φορείς και η τελική ευθύνη να καταλήγει στον εργαζόμενο -πολίτη.

Τα παραπάνω επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Αγωνιστική Ενότητα και Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΑΕ και ΔΑΣ) στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ), που καταργήθηκε με τους τελευταίους νόμους. Οι ΑΕ και ΔΑΣ υπογραμμίζουν την αντίθεσή τους στο νόμο 3106/2003, ο οποίος έρχεται ως συνέχεια των νόμων 2082/92 και 2696/98.

Με τον 3106, αναφέρει, καταργείται ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας, που συγκροτούσε έναν Οργανισμό με τρεις καταργημένους, θεωρητικά και όχι στην πράξη, φορείς (ΠΙΚΠΑ, ΕΟΠ, Μητέρα) και:

  • Ιδρύονται δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΣΥΚΦ) και Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ).
  • Μεταφέρονται οι μονάδες ανοιχτής φροντίδας (ΚΕΦΟ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
  • Προσαρτάται στα νεοσύστατα ΠεΣΥ και η Πρόνοια.

Συγκροτούνται νέες δομές, τονίζουν οι παρατάξεις, χωρίς να υπάρχει σαφής αντίληψη λειτουργίας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι κανονισμοί λειτουργίας, χωρίς να έχουν με σαφήνεια προσδιοριστεί τα επίπεδα αρμοδιότητας κάθε βαθμίδας. Οι διοικήσεις των δομών αυτών, συνεχίζουν, αριθμούν 808 (!) μέλη, αφού επιδιώκεται αποκέντρωση όχι ουσιαστική, αλλά κομματική, σε θέσεις διοίκησης.

Καταγγέλλουν ακόμα την πλήρη αδιαφάνεια στον τρόπο επιλογής και κατανομής του προσωπικού που εργάζεται για 25 χρόνια στον ΕΟΠ και γίνεται όμηρος, προεκλογικά, στα χέρια των συνδικαλιστών στον ΕΟΠ - που εξελίσσονται σε προέδρους Οργανισμών - και όποιων άλλων γνωριμιών σε κυβερνητικά και κομματικά επίπεδα.

Αναφερόμενες οι παρατάξεις συνολικά στις επιπτώσεις του νέου νόμου στην Πρόνοια υπογραμμίζουν:

  • Η Πρόνοια μετατρέπεται σε πολιτική αντιμετώπισης κρίσεων και όχι πρόληψης.
  • Υπάρχει ανυπαρξία ικανών δομών στην ΤΑ να αναλάβουν την Πρόνοια ιδιαίτερα σε δήμους μικρούς, στην περιφέρεια.
  • Η έλλειψη διαθέσιμων πόρων στους δήμους θα έχει ως πρώτο θύμα την Πρόνοια ή τη μεταφορά των σχετικών δαπανών στους πολίτες.
  • Επέρχεται πλήρης εγκατάλειψη των ορεινών και απομακρυσμένων γεωγραφικά περιοχών για τις οποίες τόσο ενδιαφέρονται, κατά τις δηλώσεις τους, όλοι οι πολιτικοί τελευταία.
  • Προωθούνται προγράμματα Πρόνοιας από ιδιωτικούς φορείς πιστοποιημένους από κυβερνητικά όργανα.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Παίζονται» ανθρώπινες ζωές

Αγωνιστικά ετοιμάζονται να απαντήσουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην ατέλειωτη κοροϊδία σε βάρος τους από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς εδώ και δύο μήνες οι άνεργοι του κλάδου περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση του υφυπουργού Ρ. Σπυρόπουλου, ότι τα βιβλιάρια της ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης θα ανανεωθούν από το ΙΚΑ και, μάλιστα, θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2003. Τα βιβλιάρια έχουν λήξει από τις 30 Ιούνη και ήδη δεκάδες άνεργοι του κλάδου έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, καθώς δεν έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται.

«Υπάρχουν συνάδελφοι, ή μέλη των οικογενειών τους, που χρειάζονται άμεσα νοσηλευτική περίθαλψη και παραμένουν αβοήθητοι», λέει ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Κώστας Φάκαρος, και συνεχίζει: «Χτες το πρωί, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον κ. Σπυρόπουλο. Μου είπε να κλείσω, γιατί είχε δουλιά και να επικοινωνήσω αργότερα. Ομως, από εκείνη την ώρα μέχρι το μεσημέρι, το τηλέφωνό του ήταν ανενεργό. Και αυτό συμβαίνει συχνά. Οι κυβερνώντες αποδεικνύεται ξανά ότι είναι εντελώς ανεύθυνοι και επικίνδυνοι. Μόνο για εξαγγελίες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και δημαγωγία είναι ικανοί. Προειδοποιούμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο αυτήν την κοροϊδία. Θα αντιδράσουμε δυναμικά. Εδώ παίζονται ανθρώπινες ζωές».


ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Με το αζημίωτο και η μεταφορά ταχυδρομείου

Μετά τις υπέρογκες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τις επιδοτήσεις ύψους 14 δισ. δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό, φοροαπαλλαγές και άλλα πολλά που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους ακτοπλόους εφοπλιστές ώστε αυτοί να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους, τώρα σπεύδει δριμύτερη να τους προσφέρει άλλη μια εκδούλευση για να «οικονομήσουν» ακόμα μερικά δισεκατομμύρια. Σήμερα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) καλείται να καθορίσει την τιμή των ακτοπλοϊκών ναύλων που θα επιβληθούν στη μεταφορά ταχυδρομικών αποστολών, που μέχρι τώρα γινόταν δωρεάν!

Με τη σημερινή απόφαση του ΣΑΣ, τίθεται πλέον σε εφαρμογή το νομοθετικό τερατούργημα που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα στη Βουλή με τίτλο «Ναυτική Επαγγελματική Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα η επιβολή του ναύλου προβλέπεται στο άρθρο 29 του σχετικού νόμου, ο οποίος εκτός από τη ραγδαία υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και την παράδοσή της στους ιδιώτες, προβλέπει - στο κεφάλαιο «των άλλων διατάξεων» - μια σειρά τροποποιήσεις υπέρ των εφοπλιστών του άλλου νομοθετικού εξαμβλώματος της κυβέρνησης του νόμου 2932/2001 με τον οποίο «απελευθερώθηκε» η εφοπλιστική ασυδοσία στις ελληνικές θάλασσες.

Είναι χαρακτηριστική η φράση που περιέχεται στην εισηγητική έκθεση του νέου νόμου για να εξηγήσει την επιβολή του ναύλου: «Ηδη - επισημαίνει - με το ν. 2932/2001, από την 1η Νοέμβρη 2002 είναι ελεύθερη η παροχή θαλάσσιων ενδομεταφορών, οι οποίες θα παρέχονται έναντι αμοιβής». Με το σκεπτικό αυτό, αφού πλέον όλα χρυσοπληρώνονται στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, δεν μπορεί οι ταχυδρομικές αποστολές να γίνονται τσάμπα.

Ωστόσο το ενδιαφέρον για τη σημερινή συνεδρίαση του ΣΑΣ δε σταματάει εδώ. Θέμα για το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει, είναι και το αίτημα που έχει υποβάλει η ακτοπλοϊκή εταιρία HFD (πρώην MFD και πλοιοκτήτρια του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ») για έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου της «ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΩΝΙΣ» ως φορτηγό - οχηματαγωγό στη γραμμή Πειραιάς - Νάξος - Ικαρία - Σάμος. Ομως, αυτό το πλοίο, εδώ και δύο βδομάδες - τόσο τουλάχιστον είδαμε εμείς - κάθε Παρασκευή στις 8 το απόγευμα αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά, για να εκτελέσει αυτό το δρομολόγιο, ακριβώς ως φορτηγό - οχηματαγωγό! Δηλαδή η πλοιοκτήτρια εταιρία παράνομα έχει ικανοποιήσει από μόνη της το... αίτημά της, μπροστά στα μάτια των λιμενικών και σήμερα έρχεται το ΣΑΣ να νομιμοποιήσει την παρανομία της! Και το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν σημειωθεί ότι το φορτηγό πλοίο έχει μικρότερη οργανική σύνθεση (αριθμό πληρώματος) από το επιβατηγό, που σημαίνει ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία παράνομα πέταξε και κάποιους ναυτεργάτες από το ΑΔΩΝΙΣ στην ανεργία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ