Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ομοιώματα της ανύπαρκτης Πρόνοιας

Τη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, η Αγωνιστική Ενότητα και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία

Το νομοθετικό συνονθύλευμα για την Πρόνοια, που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχουν οδηγήσει σε ένα ομοίωμα ανύπαρκτης πρόνοιας με το μπαλάκι των ευθυνών να μετατίθεται από το κράτος σε άλλους φορείς και η τελική ευθύνη να καταλήγει στον εργαζόμενο -πολίτη.

Τα παραπάνω επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Αγωνιστική Ενότητα και Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΑΕ και ΔΑΣ) στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ), που καταργήθηκε με τους τελευταίους νόμους. Οι ΑΕ και ΔΑΣ υπογραμμίζουν την αντίθεσή τους στο νόμο 3106/2003, ο οποίος έρχεται ως συνέχεια των νόμων 2082/92 και 2696/98.

Με τον 3106, αναφέρει, καταργείται ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας, που συγκροτούσε έναν Οργανισμό με τρεις καταργημένους, θεωρητικά και όχι στην πράξη, φορείς (ΠΙΚΠΑ, ΕΟΠ, Μητέρα) και:

  • Ιδρύονται δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΣΥΚΦ) και Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ).
  • Μεταφέρονται οι μονάδες ανοιχτής φροντίδας (ΚΕΦΟ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
  • Προσαρτάται στα νεοσύστατα ΠεΣΥ και η Πρόνοια.

Συγκροτούνται νέες δομές, τονίζουν οι παρατάξεις, χωρίς να υπάρχει σαφής αντίληψη λειτουργίας, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητοι κανονισμοί λειτουργίας, χωρίς να έχουν με σαφήνεια προσδιοριστεί τα επίπεδα αρμοδιότητας κάθε βαθμίδας. Οι διοικήσεις των δομών αυτών, συνεχίζουν, αριθμούν 808 (!) μέλη, αφού επιδιώκεται αποκέντρωση όχι ουσιαστική, αλλά κομματική, σε θέσεις διοίκησης.

Καταγγέλλουν ακόμα την πλήρη αδιαφάνεια στον τρόπο επιλογής και κατανομής του προσωπικού που εργάζεται για 25 χρόνια στον ΕΟΠ και γίνεται όμηρος, προεκλογικά, στα χέρια των συνδικαλιστών στον ΕΟΠ - που εξελίσσονται σε προέδρους Οργανισμών - και όποιων άλλων γνωριμιών σε κυβερνητικά και κομματικά επίπεδα.

Αναφερόμενες οι παρατάξεις συνολικά στις επιπτώσεις του νέου νόμου στην Πρόνοια υπογραμμίζουν:

  • Η Πρόνοια μετατρέπεται σε πολιτική αντιμετώπισης κρίσεων και όχι πρόληψης.
  • Υπάρχει ανυπαρξία ικανών δομών στην ΤΑ να αναλάβουν την Πρόνοια ιδιαίτερα σε δήμους μικρούς, στην περιφέρεια.
  • Η έλλειψη διαθέσιμων πόρων στους δήμους θα έχει ως πρώτο θύμα την Πρόνοια ή τη μεταφορά των σχετικών δαπανών στους πολίτες.
  • Επέρχεται πλήρης εγκατάλειψη των ορεινών και απομακρυσμένων γεωγραφικά περιοχών για τις οποίες τόσο ενδιαφέρονται, κατά τις δηλώσεις τους, όλοι οι πολιτικοί τελευταία.
  • Προωθούνται προγράμματα Πρόνοιας από ιδιωτικούς φορείς πιστοποιημένους από κυβερνητικά όργανα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ