Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΝΙΔΙ
Ούτε καν στοιχειώδη μέτρα προστασίας

Δυο εργάτες νεκροί κι ένας ακόμα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

Ούτε πόλεμος να ήταν. Αν και τελικά πόλεμος είναι. Στη φωτογραφία, τα πτώματα των δύο εργατών που ώρες μετά το θάνατό τους παρέμεναν παρατημένοι στο δρόμο

Eurokinissi

Ούτε πόλεμος να ήταν. Αν και τελικά πόλεμος είναι. Στη φωτογραφία, τα πτώματα των δύο εργατών που ώρες μετά το θάνατό τους παρέμεναν παρατημένοι στο δρόμο
Δύο νεκροί και ένας βαριά τραυματίας είναι ο βαρύς φόρος αίματος που πλήρωσε η εργατική τάξη σε ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα», που συνέβη χτες στις 8.45' το πρωί στην οδό Εφηβείας 1, στο Μενίδι, φέρνοντας στην επιφάνεια τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για το πώς γίνονται τα διάφορα έργα των Δήμων, όσο και για το ότι δε γίνεται κανένας έλεγχος για την επιβολή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλιάς.

Οι τρεις εργάτες ήταν μέλη ιδιωτικού συνεργείου, το οποίο εκτελούσε έργα οδοποιίας και αποχέτευσης για λογαριασμό του Δήμου Μενιδίου και παγιδεύτηκαν σε φρεάτιο λυμάτων, με αποτέλεσμα οι δύο να πεθάνουν από αναθυμιάσεις, ενώ ο τρίτος χρειάστηκε να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Νεκροί είναι ο Δημήτρης Κολοβός 45 χρόνων, χειριστής εκσκαφέα και ο Αλβανός υπήκοος, Βασίλι Ράσα 42 χρόνων, εργάτης, ενώ τραυματίας είναι ο επίσης Αλβανός υπήκοος Δημήτρης Τσακάλης 32 χρόνων, εργάτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, καθώς η προανάκριση που διεξάγει το Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι αργά το βράδυ, το δυστύχημα συνέβη ως εξής: Ο Δ. Τσακάλης μπήκε σε φρεάτιο λυμάτων που είχε βουλώσει, προκειμένου να δει τι είχε συμβεί, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, αλλά λιποθύμησε από τα δηλητηριώδη αέρια που εξέπεμπε ο υπόνομος. Στη συνέχεια, τόσο ο Β. Ράσα, όσο και ο Δ. Κολοβός κατέβηκαν να τον βοηθήσουν, χωρίς και αυτοί να έχουν στη διάθεσή τους τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους. Οι υπόλοιποι εργάτες ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και οι έξι πυροσβέστες που έφτασαν, ύστερα από ένα τέταρτο της ώρας, ανέσυραν τους δύο νεκρούς και τον ένα τραυματία που με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Μπήκαν στο χαντάκι για να βγάλουν το μεροκάματο. Και τους έβγαλαν νεκρούς...

Eurokinissi

Μπήκαν στο χαντάκι για να βγάλουν το μεροκάματο. Και τους έβγαλαν νεκρούς...
Εκτός από το γεγονός ότι σε τόσο επικίνδυνα έργα κανείς δε φρόντισε να επιβληθούν ούτε ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, το εντυπωσιακό είναι η διαδοχική ανάθεση του έργου σε διάφορους υπεργολάβους, με αποτέλεσμα να διαχέονται οι ευθύνες και να μην ελέγχεται τελικά ούτε η ποιότητα των έργων ούτε η ασφάλεια των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται, ενώ το έργο είχε αναλάβει να εκτελέσει η... Δημοτική Επιχείρηση, αυτή το ανέθεσε στην κατασκευαστική εταιρία ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕ και αυτή με τη σειρά της στο ιδιωτικό συνεργείο!

Η κυβερνητική πολιτική
ο πρώτος ένοχος

Επιτόπου έσπευσε, αμέσως μετά το νέο τραγικό συμβάν, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΝΕ Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Β. Ξένο, ο οποίος δήλωσε στο «Ρ»: «Δύο εργάτες πάλι σήμερα έρχονται να προστεθούν στη μακρά στρατιά των εργατών, που πληρώνουν με το αίμα τους την ασυδοσία του κεφαλαίου, τις ελλείψεις μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς. Εμείς θεωρούμε πως και για αυτό το έγκλημα, δηλαδή για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας που πρέπει να επιβάλλονται στους χώρους δουλιάς, για την έλλειψη τεχνικών ασφαλείας και επιθεώρησης εργασίας, πρώτος ένοχος είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της. Η κυβέρνηση και η πολιτική της οδηγούν κάθε μέρα σ' αυτή την κατάσταση, δηλαδή να θρηνούμε εργάτες. Εχει βάλει τη θηλιά στο λαιμό των δήμων και ήδη όσοι δήμοι συμφωνούν σ' ένα βαθμό μ' αυτήν την πολιτική, φτιάχνουν ιδιωτικές εταιρίες για να κατασκευάζουν τα έργα, που τα αναθέτουν σε άλλες εταιρίες και αυτές με τη σειρά τους σε υπεργολάβους. Στο τέλος και για τους νεκρούς δε θα πληρώσει κανένας...».

«Ολα, όμως, ξεκινούν από την πολιτική της κυβέρνησης, που αντί να ενισχύσει για τα έργα αυτά τους δήμους, ώστε να τα εκτελούν με όλους τους κανόνες της ποιότητας και της προστασίας των εργαζομένων, δίνει την κατεύθυνση να υπάρχουν ενδιάμεσα ιδιωτικά κέρδη, χωρίς να πληρώνονται ικανοποιητικά οι εργάτες, οι οποίοι σκοτώνονται κιόλας. Εμείς καλούμε την εργατική τάξη να παλέψει, να μη συμβιβάζεται μ' αυτή την κατάσταση, να ενισχύσει τα συνδικάτα της - γιατί και στο Ολυμπιακό Χωριό έχουμε θρηνήσει καμιά δεκαριά νεκρούς τον τελευταίο χρόνο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πρέπει οι εργάτες να καταδικάσουν τον πρώτο ένοχο που είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της και όσοι την ενστερνίζονται και δρουν με γνώμονα αυτήν την πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργάτης διαμελίστηκε δουλεύοντας μέσα σε φρεάτιο στη Βάρη (2023-10-24 00:00:00.0)
Δύο νεκροί και ένας σοβαρά τραυματίας σε τρεις μέρες (2023-10-03 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένο το εργοδοτικό έγκλημα στον Πειραιά! (2023-10-03 00:00:00.0)
Ματωμένη μέρα και η χτεσινή (2008-09-30 00:00:00.0)
Αλλοι δύο εργάτες στη λίστα του θανάτου (2006-06-02 00:00:00.0)
Τον πρόλαβε ο θάνατος (1996-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ