Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προδιαγεγραμμένο το εργοδοτικό έγκλημα στον Πειραιά!

Σοβαρή καταγγελία από εργαζόμενους δείχνει ότι η Περιφέρεια Αττικής και η εργοδοσία ήξεραν πως τα φρεάτια είναι παλιά και παρουσιάζουν «μεταπτώσεις»

Αποκαλυπτικό το έγγραφο του εργολάβου με το οποίο ενημέρωνε την Περιφέρεια: «Στην οδό Χαϊδαρίου (...) διαπιστώθηκε ότι ο παλαιός αυτός συλλεκτήρας (...) εμφανίζει πολλές καταπτώσεις των τοιχωμάτων που αποτελούνται από παλαιά λιθοδομή»
Αποκαλυπτικό το έγγραφο του εργολάβου με το οποίο ενημέρωνε την Περιφέρεια: «Στην οδό Χαϊδαρίου (...) διαπιστώθηκε ότι ο παλαιός αυτός συλλεκτήρας (...) εμφανίζει πολλές καταπτώσεις των τοιχωμάτων που αποτελούνται από παλαιά λιθοδομή»
Βαριές και εγκληματικές είναι, όπως φαίνεται, οι ευθύνες που βαραίνουν την Περιφέρεια Αττικής και τους εργολάβους αναδόχους του έργου της στον Πειραιά, όπου χτες έχασε τη ζωή του ο εργάτης που καταπλακώθηκε στο φρεάτιο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις σοβαρές καταγγελίες που κάνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), που φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία για το συγκεκριμένο έργο το οποίο εκτελούσε η εταιρεία ΤΕΚΑΛ ΑΕ, ως ανάδοχος μετά τη σχετική δημοπράτηση και εργολαβική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, με τίτλο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ».

Από τις καταγγελίες προκύπτει μάλιστα ότι η εταιρεία είχε διαπιστώσει την παλαιότητα των φρεατίων, είχε ενημερώσει σχετικά και την Περιφέρεια Αττικής, όπως το γεγονός ότι σε αυτά είχαν συμβεί μεταπτώσεις, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή στον άτυχο εργάτη.

Και το αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει είναι, τι έκανε η Περιφέρεια Αττικής ώστε να μην παίζουν οι εργαζόμενοι τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, με τα γνωστά πλέον τραγικά αποτελέσματα;

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια καταγγέλλει τα εξής:

1. Η εταιρεία έστειλε εργάτη να εκτελέσει εργασίες σε ένα παλιό φρεάτιο αποχέτευσης, χωρίς να έχει μελετήσει και εφαρμόσει μέτρα ασφάλειας, παρόλο που σε αίτησή της (για να πάρει παράταση), αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στην οδό Χαϊδαρίου, όπου και έχουν κατασκευασθεί με την παρούσα εργολαβία υδροσυλλογές για τα όμβρια και έχουν συνδεθεί στον υφιστάμενο συλλεκτήρα, διαπιστώθηκε ότι ο παλαιός αυτός ωοειδής συλλεκτήρας υπό τα στοιχεία Ω0,98*(2,10/2,05) εμφανίζει πολλές καταπτώσεις των τοιχωμάτων που αποτελούνται από παλαιά λιθοδομή, πράγμα που επιβεβαιώθηκε ανοίγοντας τα φρεάτια επίσκεψης αυτού από την οδό Γραβιάς μέχρι και την οδό Αγ. Διονυσίου, ενώ στη διασταύρωση της οδού Χαϊδαρίου με την οδό Πολυδεύκους, ο συλλεκτήρας αυτός επιπρόσθετα έχει τρυπηθεί από δύο μεταγενέστερα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ από σωλήνες Φ400 mm και Φ250 mm. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η διατομή αυτή του υφιστάμενου παλαιού συλλεκτήρα, ο οποίος χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, να μην επαρκεί για την παροχέτευση των ομβρίων κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων και η περιοχή και οι παρακείμενες ιδιοκτησίες να πλημμυρίζουν».

2. Το ιστορικό και η ίδια η πορεία του έργου αναδεικνύουν τον τραγικό τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα δημόσια έργα και γιατί φτάνουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, γιατί κάθε τόσο έχουμε καταστροφές.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής με απόφασή της, τον Μάη του 2023, έδωσε την 5η παράταση σε ένα έργο που σε επίπεδο Περιφέρειας ξεκίνησε το 2019. Εκείνο το έτος υπάρχει άλλη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία εγκρίθηκαν η κατάρτιση των όρων διακήρυξης και η δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ με τον ΦΠΑ.

Είχαν προηγηθεί οι εγκρίσεις των μελετών του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, «οι οποίες όμως ήταν τόσο "πλήρεις", που όπως όλες σχεδόν οι αναπλάσεις "κοιτάνε" τα πάνω πάνω, και για ουσιαστικά ζητήματα υποδομών δεν λένε κουβέντα... Ετσι μετά την κατακύρωση της σύμβασης (απόφαση ΟΕ 3019/3-12-2019) στην ΤΕΚΑΛ ΑΕ, με έκπτωση 54,07% (!), άρχισαν τα όργανα... και τα αιτήματα για παρατάσεις (12-11-2020 κατέθεσε το 1ο αίτημα) γνωστοποιώντας μια σειρά από δυσκολίες, προβλήματα, αναγκαίες "αφανείς" εργασίες, χαρακτηρίζοντας την μελέτη ως "ανεφάρμοστη" κ.λπ.».

3. Η ανάδοχος εταιρεία του έργου ακολούθησε την κλασική μέθοδο των υπεργολάβων, των δεύτερων υπεργολάβων κ.λπ. Εργολάβοι, υπεργολάβοι κι άλλοι υπεργολάβοι..., εκπτώσεις τεράστιες και για να βγουν τα κέρδη όλων αυτών οι εργάτες πληρώνουν με τη ζωή τους ή με το σακάτεμά τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών σε Περιφέρειες (στο 50%) και δήμους, η οποία αξιοποιείται από τις διοικήσεις τους για να δίνουν μελέτες και έργα σε εργολάβους. Πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα που κράτος και περιφερειακές αρχές έχουν δημιουργήσει, εκτυλίσσεται η υπολειτουργία σημαντικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα όλο το πλέγμα των εργολαβιών, των αναθέσεων και εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων, ξετυλίγεται η δράση επιχειρηματικών ομίλων, οικοδομούνται και συντηρούνται μηχανισμοί παντός είδους.

Ο ΣΥΠΑ απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας, στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό όλων των υπηρεσιών, έξω οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες από τις υπηρεσίες. Παράλληλα, καλεί στη σημερινή κινητοποίηση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ