Τρίτη 3 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Δύο νεκροί και ένας σοβαρά τραυματίας σε τρεις μέρες

Σκοτώθηκε εργάτης σε εργολαβία της ...εργολαβίας της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Πειραιά | Τραγικός θάνατος εργαζόμενης σε κρεοπωλείο

Από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού του εργάτη στον Πειραιά

Eurokinissi

Από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού του εργάτη στον Πειραιά
Ο θάνατος ενός εργάτη και ο σοβαρός τραυματισμός ενός ακόμα την ώρα της δουλειάς είναι ο θλιβερός απολογισμός της χθεσινής μέρας στον Πειραιά και στη Σαλαμίνα. Και αυτά τα «ατυχήματα» επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι πάνε ουσιαστικά απροστάτευτοι στο μεροκάματο, χωρίς να γνωρίζουν αν και σε τι κατάσταση θα γυρίσουν στα σπίτια τους.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ενώ ο εργαζόμενος Μ. Σ. εκτελούσε εργασίες σε παλιό φρεάτιο αποχέτευσης στην οδό Πολυδεύκους στον Πειραιά, το έδαφος υποχώρησε, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να εγκλωβιστεί στο φρεάτιο και να καταπλακωθεί από χώματα και πέτρες. Περίπου 4 ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, για να επιβεβαιωθεί ο θάνατός του στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί.

Οι εργασίες αφορούν ανάπλαση στον Αγιο Διονύσιο και είναι έργο της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Πειραιά, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε δοθεί σε εργολαβική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της το είχε αναθέσει ...σε άλλη εταιρεία και αυτή με τη σειρά της σε τρίτο εργολάβο! Τρεις εργολάβοι στη σειρά δηλαδή!

Και, με δεδομένο ότι ο κάθε εργολάβος προσπαθεί να «πάρει» τη δουλειά συμπιέζοντας το κόστος αλλά και να βγάλει κέρδος, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι αντίκτυπο έχει αυτή η «συμπίεση» στα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως και το κατά πόσο η Περιφέρεια και ο δήμος είχαν μεριμνήσει για την τήρηση των μέτρων.

Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσε από την πρώτη στιγμή ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Επίσης βρέθηκε στο σημείο ο Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά ο Αλέξανδρος Κοττέας, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα και ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την Περιφέρεια και τους δήμους για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Τραυματίας από πτώση γερανού στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

Την ίδια μέρα, στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας (Κόρου) έπεσε οικοδομικός γερανός με αποτέλεσμα, άγνωστο πώς, εργαζόμενος σε εργασίες συντήρησης και ελέγχου να χτυπήσει πολύ σοβαρά. Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε ότι είναι πολυτραυματίας και πολυκαταγματίας. Στη συνέχεια θα μεταφερόταν στον Ερυθρό Σταυρό για να τον εξετάσει θωρακοχειρουργός.

Φριχτός θάνατος σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι

Τραγικό τέλος είχε 50χρονη εργαζόμενη στο Μεσολόγγι την περασμένη Παρασκευή. Βρήκε φριχτό θάνατο σε κρεοπωλείο, όταν καθαρίζοντας τον χώρο πιάστηκε στη μηχανή του κιμά.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε μάλιστα μπροστά στα μάτια της νεαρής κόρης της, που εργαζόταν μαζί της, ενώ για τον απεγκλωβισμό της άτυχης γυναίκας χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος συνελήφθη.

«Και το χθεσινό (σ.σ. 29/9) φριχτό εργατικό "ατύχημα" στο Μεσολόγγι φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο και επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς», σημείωσε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας, που «έφυγε» από τη ζωή στη μάχη για το μεροκάματο, δουλεύοντας καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ και μάλιστα ανασφάλιστη.

«Η κυβέρνηση με τους μεγαλοεργοδότες φέρουν το κύριο βάρος της ευθύνης για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι όροι δουλειάς των εργαζομένων. Δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ,ανασφάλιστοι και περιπλανώμενοι εργασιακά από δω κι από κει, να συμπληρώσουμε εισόδημα, όπως συνέβη και με την συναδέλφισσα Αννα», τόνισε το ΕΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση ενισχύεται από το σύνολο του αντεργατικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί.

Απαιτεί να διαλευκανθεί άμεσα το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν, να διερευνηθούν τα αίτιά του, και καλεί μεταξύ άλλων να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συναστρία» συμφερόντων και εγκληματικές ευθύνες (2023-10-05 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένο το εργοδοτικό έγκλημα στον Πειραιά! (2023-10-03 00:00:00.0)
Νεκρός σε εργατικό «ατύχημα» εργαζόμενος σε λατομείο (2020-12-08 00:00:00.0)
Νεκρός εργάτης που έπεσε σε φρεάτιο (2019-08-13 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2007-07-22 00:00:00.0)
Τον πρόλαβε ο θάνατος (1996-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ