Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Εργάτης διαμελίστηκε δουλεύοντας μέσα σε φρεάτιο στη Βάρη

Πάνω από τον εργάτη πέρασε τροχός που κόβει την άσφαλτο και τον διαμέλισε
Πάνω από τον εργάτη πέρασε τροχός που κόβει την άσφαλτο και τον διαμέλισε
Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το πρωί 56χρονος εργάτης, σε ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση δικτύου οπτικών ινών του ΟΤΕ στην περιοχή της Βάρης.

Το φρικιαστικό «ατύχημα» συνέβη ενώ ο εργαζόμενος βρισκόταν σε φρεάτιο επί της συμβολής Δωδεκανήσου και Πρ. Ηλία στο Κόρμπι, και πέρασε από πάνω του ο τροχός που κόβει την άσφαλτο με αποτέλεσμα να τον διαμελίσει. Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική χωρίς τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος δούλευε σε υπεργολάβο της «Ιντρακάτ» για τις παραπάνω εργασίες.

Συστηματική υποβάθμιση των μέτρων προστασίας

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής τονίζει ότι ο πραγματικός ένοχος και για αυτόν τον θάνατο εργαζόμενου είναι «η συστηματική υποβάθμιση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την εργοδοσία, για την ολοκλήρωση του έργου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ετσι αναπτύσσονται τα περίφημα έργα για τον πολυδιαφημιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό από το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και των εργολάβων σε όλη την επικράτεια, την ώρα που τα δισεκατομμύρια με τη μορφή κρατικών επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών πέφτουν βροχή στον κλάδο μας».

Στη συνέχεια αναδεικνύει ότι υποβάθμιση των μέτρων προστασίας σημαίνει: Υποστελεχωμένα συνεργεία με ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με την πλειοψηφία των μελών τους να μην εντάσσονται ούτε στα ΒΑΕ. Εργαζόμενους με ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση στη χρήση εξοπλισμού ασφάλειας, η οποία θα έπρεπε να γίνεται με ευθύνη και κόστος του εκάστοτε εργοδότη. Μονομελή συνεργεία τεχνικών πεδίου, με αντικείμενο εργασίας που απαιτεί τη χρήση φορητής κλίμακας. Συνεργεία εργολάβων που δεν τηρούν ούτε τα προσχηματικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Επιπλέον, όλα τα παραπάνω «συνοδεύονται με την πίεση της αξιολόγησης και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση του έργου».

Αναφέροντας ότι «κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν από κοινού ευθύνη γι' αυτά τα εγκλήματα» καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση του αγώνα για να γυρνάνε ασφαλείς στο σπίτι «γιατί ακόμα και αυτό το απλό δεν είναι πλέον αυτονόητο».

Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί: Να πληρώσουν όλοι οι υπαίτιοι για το νέο έγκλημα. Να τηρούνται όλα τα σύγχρονα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Να σταματήσει η εργολαβοποίηση. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη.

Απαιτεί συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί, μάλιστα, με αφορμή το νέο θανατηφόρο «ατύχημα», συνάντηση με τη διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης, για την τιμωρία των υπευθύνων και την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο θέτει ρητορικά το ερώτημα αν υπάρχουν πρωτόκολλα ασφάλειας γι' αυτά τα έργα (εγκατάστασης οπτικών ινών) που από τη φύση τους έχουν ειδικές απαιτήσεις. Αν υπάρχουν έλεγχος και πλαίσιο λειτουργίας για τα οχήματα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις εργασίες των έργων αυτών.

Η απάντηση σε όλα αυτά, σημειώνει, «είναι ότι όλα βρίσκονται στην τύχη τους, οι εταιρείες είναι ανεξέλεγκτες, το κράτος απόν. Πηγή του προβλήματος είναι το κυνήγι του κέρδους των κατασκευαστικών εταιρειών, των εταιρειών τηλεπικοινωνίας που μεγιστοποιείται με το καθεστώς της εργολαβοποίησης, με τις πλάτες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων».

Πτώση οικοδόμου από μεγάλο ύψος με σοβαρό τραυματισμό

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα «ατύχημα» με θύμα οικοδόμο, σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ νοσηλευόταν ως και χτες το μεσημέρι στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο εργάτης που τραυματίστηκε πέφτοντας από μεγάλο ύψος το πρωί της Παρασκευής, κατά την εκτέλεση εργασιών σε κατάστημα.

Τη συμπαράστασή του στον εργαζόμενο και στην οικογένειά του, ευχόμενο ταυτόχρονα ταχεία ανάρρωση, μεταφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας, αναδεικνύοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για το μακελειό διαρκείας στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ