Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Απεργούν στις 30 Οκτώβρη ενάντια στις απολύσεις και τους εκβιασμούς

Σε απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς στις 30 Οκτώβρη ενάντια στις εκβιαστικές «εθελούσιες» απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες νέο πρόγραμμα «εθελούσιας» απόλυσης, προωθώντας τον σχεδιασμό της για ακόμη μεγαλύτερη μείωση προσωπικού και επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας. Οπως αναδεικνύει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλώντας σε μαζική συμμετοχή, πρόκειται για ένα ακόμα πρόγραμμα «πολύ πιο εκβιαστικό από τα προηγούμενα», καθώς η εργοδοσία είχε φτάσει στο σημείο να μην αποδίδει ρόλους, δηλαδή καθήκοντα σε πολλούς εργαζόμενους του δικτύου. «Είχε προδιαγράψει δηλαδή την εξέλιξη, δείχνοντας στους εργαζόμενους με κάθε τρόπο την πόρτα της "εθελούσιας" εξόδου. Είχε μάλιστα από τα πριν καταφέρει να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο κλίμα ανασφάλειας, θέτοντας ζητήματα αλλαγής του Οργανισμού Προσωπικού και αμφισβήτησης δικαιωμάτων που έχουμε εδώ και δεκαετίες, κάνοντας συναντήσεις με το αντιπροσωπευτικό σωματείο».

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο», αναδεικνύοντας τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στις ηγεσίες των σωματείων, τονίζει πως με τη στάση τους διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, «ανακοινώσεις με διαφορετικές ημερομηνίες, διαιρεμένοι εργαζόμενοι, διλήμματα, εντυπώσεις αγωνιστικότητας είναι το τελευταίο που έχουμε ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι».

Τέλος το «Αγωνιστικό Μέτωπο» σημειώνει πως η νέα μείωση του προσωπικού θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη και ανυπόφορη την εντατικοποίηση και την πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, «για αυτόν τον λόγο απαιτείται η καθολική συμμετοχή στον αγώνα απέναντι στην υλοποίηση των σχεδίων της Τράπεζας».

Οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο «Αγωνιστικό Μέτωπο», παρεμβαίνοντας στη συνάντηση των σωματείων την Πέμπτη 19 Οκτώβρη, εξέφρασαν την πάγια θέση τους ότι οι εθελούσιες αποτελούν συγκαλυμμένες απολύσεις και με βάση αυτή δεν δέχτηκαν να μπουν στον «καβγά» των συνδικαλιστικών ηγεσιών των σωματείων για τους όρους της εθελούσιας. Τόνισαν πως δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις και πως δεν πρέπει τα σωματεία να μπουν στο παζάρι, από το οποίο μόνο τελικά η Τράπεζα βγαίνει κερδισμένη για τα ποσά αποζημίωσης της απόλυσης! Εξαρχής στήριξαν την πρόταση για απεργία και πρότειναν τη δημιουργία κοινών κλιμακίων από όλα τα σωματεία και τις παρατάξεις, προκειμένου να επισκεφτούν περιοχές της περιφέρειας (Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο κ.α.), όπου η πίεση προς τους εργαζόμενους είναι εντονότερη, με σκοπό την οργάνωση της απεργίας. Ακόμα πρότειναν να γίνουν στάσεις εργασίας στις περιοχές τις μέρες που θα τις επισκέπτονταν τα κοινά κλιμάκια ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επιμένει ότι τις επόμενες μέρες και μέχρι την απεργία πρέπει να πληθύνουν οι περιοδείες, συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα του Δικτύου και στη Διοίκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρά αντεργατικά μέτρα για την ενίσχυση των τραπεζών (2021-07-02 00:00:00.0)
Νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις μετά το κλείσιμο καταστημάτων (2021-01-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει «πογκρόμ εκβιασμών» σε βάρος των εργαζομένων στο RBU (2019-08-03 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία ενάντια σε απόσχιση - απολύσεις (2019-06-04 00:00:00.0)
Απαιτούν να κηρυχθεί απεργία στον κλάδο ενάντια στις απολύσεις (2018-02-07 00:00:00.0)
Βάζει πλάτη στις «εθελούσιες» (2012-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ