Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Βάζει πλάτη στις «εθελούσιες»

Την πρόταση να καταγγείλουν το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» ως απολύσεις και να καλέσουν τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν σε αυτό, αρνήθηκε η πλειοψηφούσα παράταξη «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» (ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Τράπεζας Κύπρου (έχει τις δέκα από τις έντεκα έδρες). Την πρόταση έκανε το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ).

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία ανήγγειλε πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» που δυνητικά περιλαμβάνει το 80% έως 85% των εργαζομένων. Επιπλέον, χθες η πλειοψηφούσα παράταξη έβγαλε μια ανακοίνωση πέντε σελίδων χωρίς η ίδια να πάρει θέση και λέγοντας ότι ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό: «Η επιλογή συμμετοχής ή μη στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι για κάθε συνάδελφο απολύτως ελεύθερη. Θα πρέπει, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση να αποτελέσει προϊόν των προσωπικών του σταθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να διαμορφωθούν ανεπηρέαστα από κάθε είδους πιέσεις από οιουσδήποτε εξωτερικούς παράγοντες.» Δηλαδή, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τον κάθε εργαζόμενο να αναμετρηθεί μόνος του με την εργοδοσία! Αυτή είναι η αντίληψή του για το πώς πρέπει να λειτουργούν και τι ρόλο πρέπει να παίζουν τα σωματεία: Να ρίχνουν τους εργαζομένους στην αρένα με τα λιοντάρια.

Η μεθόδευση της πλειοψηφίας (να μην παίρνει θέση) είναι ίδια με αυτή που ακολούθησαν οι ίδιες δυνάμεις στην Εθνική Ασφαλιστική, όπου αντί να καλέσουν τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τη μείωση των μισθών πραγματοποίησαν δημοψήφισμα μαζί με την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ, βάζοντας το δίλημμα της εργοδοσίας: ή συλλογική σύμβαση με μείωση μισθών ή ατομικές συμβάσεις (προφανώς με ακόμα χειρότερους όρους). Υπενθυμίζεται ότι και στην Τράπεζα Κύπρου η εργοδοσία προειδοποιεί: «Από την επιτυχία του (σ.σ. του προγράμματος), θα εξαρτηθεί εάν θα χρειαστεί να προβεί σε επιπλέον ενέργειες στα πλαίσια της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας». Σε απλά ελληνικά, τους λέει ότι αν δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα διατηρεί το δικαίωμα, μεταξύ άλλων, να τους απολύσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ