Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργανώνουν τον αγώνα

Την Κυριακή στις 6 μ.μ. η σύσκεψη εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο Εργατικό Κέντρο της πόλης

Σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας οργανώνουν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, επιχειρησιακά σωματεία σε επιχειρήσεις - αλυσίδες του εμπορίου και η ΠΑΣΕΒΕ, την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αποφάσισε η τρικομματική κυβέρνηση, είναι η ταφόπλακα για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο από τη μία και η ενίσχυση των εμπορικών μονοπωλίων από την άλλη.

Αναλυτικά σημειώνει: «Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να υλοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα των μονοπωλίων, των μεγαλεμπόρων, μέσα στα πλαίσια της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα και με αποφάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η τρικομματική κυβέρνηση αναμασά επιχειρήματα όπως "εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αύξηση του τζίρου", όλοι γνωρίζουμε, όμως, ότι δε μας λείπουν οι ώρες αλλά τα χρήματα, πως η απελευθέρωση του ωραρίου δεν έφερε θέσεις εργασίας, έκλεισε πολλά καταστήματα με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Σήμερα, με την κατάργηση της Κυριακής αργίας, υλοποιείται η ενίσχυση των εμπορικών μονοπωλίων με τον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών καταστημάτων και με την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο έχουμε ήδη υποστεί τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τα απάνθρωπα ωράρια, την απλήρωτη εργασία, τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τη φοροληστεία, τη μείωση των κοινωνικών παροχών, δηλαδή έναν κυκεώνα αντιλαϊκών μέτρων που μας ρημάζει τη ζωή.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση του πενθήμερου, το σπαστό ωράριο, τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, την εκ περιτροπής εργασία, θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυτη εξαθλίωση με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας, στην οικογενειακή μας ζωή, στο δικαίωμα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αυξήσει την ανεργία, με άμεση επίπτωση στη νεολαία και στις γυναίκες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά, να συσπειρωθούν στο σωματείο, να οργανώσουν την αντίστασή τους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα για να διεκδικήσουμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Ωράριο εθνικό υποχρεωτικό για όλους.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου».
Οι εμποροϋπάλληλοι της Λάρισας

Την κάθετη και μαχητική αντίθεσή του στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, υπογραμμίζοντας: «Δεν αποδεχόμαστε και δεν επικυρώνουμε κανένα μέτρο και καμιά πολιτική που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά μας. Η θέση μας παραμένει αδιαπραγμάτευτη για όλες τις Κυριακές κλειστά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Ο Σύλλογος δηλώνει ότι θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής, όπως μεθοδεύει το εμπορικό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές, και καλεί όλα τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουν, από κοινού, τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ