ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν παζαρεύουμε την απλή αναλογική

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική χωρίς ανταλλάγματα, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «ΚΑΡΑΒΕΛ» σχετικά με τον εκλογικό νόμο.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα δε θέλουν την απλή αναλογική γιατί τους ευνοεί το υπάρχον καλπονοθευτικό σύστημα που με το 3% αποκλείουν κόμματα από τη Βουλή. Αυτό το σύστημα πριμοδοτεί και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Εμείς δεν κάνουμε κανένα διάλογο για το εκλογικό σύστημα. Είναι πάγια η θέση του ΚΚΕ για την απλή αναλογική».

Αναφερόμενη σε όσα υποστηρίζουν, ότι ο νέος νόμος θα είναι αναλογικότερος, η ΓΓ της ΚΕ ανέφερε: «'Η κλέβει ή δεν κλέβει ένα σύστημα. 'Η υπάρχει ισοτιμία ψήφου ή δεν υπάρχει. Εμείς - τόνισε - καλούμε και τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να πάρουν θέση υπέρ της απλής αναλογικής, ανεξάρτητα τι κόμμα υποστηρίζουν, για να υπάρχει ισοτιμία ψήφου. Να αναπτυχθεί το Σεπτέμβρη ένα ισχυρό ρεύμα πίεσης από μαζικά κινήματα, φορείς, προσωπικότητες, κόμματα που θέλουν την απλή αναλογική χωρίς ανταλλάγματα προς το ΠΑΣΟΚ και ενώ η κυβέρνηση θα φέρνει στη Διακομματική της Βουλής το νέο εκλογικό νόμο. Εμείς δεν παζαρεύουμε την απλή αναλογική. Πρέπει ο λαός να την επιβάλλει».

Αναφερόμενη στους ισχυρισμούς περί «ασταθών κυβερνήσεων», τόνισε ότι κυβέρνηση θα βγει και με απλή αναλογική και αυτά που λένε για αστάθεια είναι ψέματα και συμπλήρωσε: «Εμείς, αν θέλετε, προτιμούμε μια ασταθή συντηρητική κυβέρνηση από μια σταθερή. Εμείς θέλουμε σταθερές φιλολαϊκές κυβερνήσεις. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να δημιουργηθεί μια τέτοια δράση και καλούμε κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που υποστηρίζουν την απλή αναλογική χωρίς διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ, να προσχωρήσουν σ' αυτή την προσπάθεια και χωρίς από εκεί και πέρα να επεκτείνουμε το αίτημα για απλή αναλογική με διαλόγους συνεργασίας είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ. Δίκαιο εκλογικό σύστημα για να εκφραστεί η ισοτιμία της ψήφου.

Απαντώντας σε τοποθέτηση εργαζόμενου ότι στο παρελθόν δόθηκε στο ΚΚΕ η δυνατότητα για να ψηφιστεί απλή αναλογική, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί απλή αναλογική χωρίς ανταλλάγματα. Θέλουμε με την πραγματική λαϊκή ψήφο να κερδίζουμε θέσεις και όχι με κομπρεμί με τα συντηρητικά κόμματα. Κι ας μας κρίνει ο κόσμος. Δε θέλουμε να κάνουμε σφάλματα που θα τα πληρώσει και ο λαός. Γιατί αν το ΚΚΕ γλυκαθεί αυτή την περίοδο από τις δωρεές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να είστε βέβαιοι ότι θα κάνει τέτοια λάθη που θα τα πληρώσετε εσείς. Λοιπόν, τη δύναμη τη ζητάμε από το λαό με την πειθώ και όχι με τα κομπρεμί.


Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Συμμετέχουμε στο διάλογο για λόγους «θεσμικούς και ουσιαστικούς»

Το ΔΗΚΚΙ πάει στο διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου «για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας και θεσμικής υποχρέωσης αλλά και για ουσιαστικούς λόγους», αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρός του, Δ. Τσοβόλας, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH» και τη δημοσιογράφο Μ. Πυργιώτη.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, δεν αρκέστηκε να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους οδηγείται στη συμμετοχή στο διάλογο, αλλά επιχείρησε χρησιμοποιώντας μια σειρά από ισχυρισμούς να «καταδικάσει», όσους αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους σ' αυτόν.

Ετσι, σε μια επιχείρηση «κρίσης των πάντων», ισχυρίστηκε: «Εκανε λάθος, κατά την προσωπική μου άποψη, η παραδοσιακή Αριστερά και το '89, αλλά βλέπω να κάνει και σήμερα το ίδιο λάθος και τελικά να λέει "όχι", την ώρα που βρίσκει στριμωγμένο το κυβερνών κόμμα, και να μην επιδιώκει να παλέψει ώστε να αναδείξει την αναγκαιότητα αυτή, και να πιέσει για να επιβληθεί η γνήσια απλή αναλογική. Με το να λες "όχι", διευκολύνεις τη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, στο να κρατήσουν το ίδιο καλπονοθευτικό σύστημα που συντηρεί το νεοφιλελεύθερο νεοταξικό αντιλαϊκό δικομματισμό»...

Συνεχίζοντας, στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε: «Αν δεν προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ μόνο του στην ψήφιση του νόμου, τότε στηρίζεις τη θέση της ΝΔ για να βγάλει κυβέρνηση. Αρα θεωρώ λάθος την τακτική και δεν ξέρω και αν υποκρύπτεται βούληση, άλλα να λέγονται και άλλα να πράττονται. Γιατί και το '89 αρνήθηκε η ηγεσία της παραδοσιακής Αριστεράς, όταν στριμώχτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και έστω από ιδιοτέλεια πρότεινε στην παραδοσιακή Αριστερά να συνεργαστούν για να καθιερωθεί, με προϋπόθεση, η απλή αναλογική. Τότε δε δέχτηκαν και συνεργάστηκαν με τη ΝΔ».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, αν αναφέρεται στο ΚΚΕ, ο Δ. Τσοβόλας ισχυρίστηκε: «Ασφαλώς. Για το ΚΚΕ. Με το να λες "όχι", τελικά επαναλαμβάνεις το λάθος του 1989. Αρα στην ουσία δε θέλεις την απλή αναλογική. Δε θα ήθελα να πιστέψω ότι δε θέλουν την απλή αναλογική, επειδή πιστεύουν ότι εκείνοι θα είναι πάντα στη Βουλή, άρα αποκλείουν έτσι άλλα κόμματα. Ο λαός παρακολουθεί και έχει και γνώση και φυσικά δεν ξεχνάει το παρελθόν»...


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΣΟΚ
Συμφώνησαν επί της αρχής του εκλογικού νόμου

Τα σημεία του νέου εκλογικού νόμου που αφορούν στη διπλή ψήφο και τη λίστα φέρεται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες ενστάσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Ετσι, μετά τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη που κατέθεσε τη διαφωνία του στην εφημερίδα «Τα Νέα», χτες στη διάρκεια της συνεδρίασης τού Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ οκτώ από τα έντεκα μέλη του φέρεται να διαφώνησαν επί των δύο αυτών επίμαχων σημείων.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι Χρύσα Αράπογλου, Μιλένα Αποστολάκη, Τόνια Αντωνίου, Κ. Γείτονας, Απ. Κακλαμάνης, Π. Κουκουλόπουλος άσκησαν κριτική σ' αυτά τα δύο σημεία, ενώ συνολικά τη βάση της πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο φέρεται να απέρριψε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος. Των κυβερνητικών προτάσεων υπεραμύνθηκαν τόσο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης φέρεται να τήρησε ίσες αποστάσεις, καταβάλλοντας ωστόσο προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μη μεταβληθεί σε εσωτερικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες που επίσης έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, με σημεία του προτεινόμενου νόμου διαφωνούν και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα ωστόσο από τις όποιες διορθωτικές κινήσεις, εάν και εφόσον υπάρξουν τέτοιες, το πνεύμα των κυβερνητικών προτάσεων που σκιαγραφούν έναν εξίσου με το σημερινό καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο δεν πρόκειται να θιχτεί.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης μεταξύ άλλων δήλωσε πως όλοι στο ΕΓ συμφώνησαν να δώσουν τη μάχη για τον εκλογικό νόμο, καθώς υπάρχει συμφωνία επί της αρχής και οι όποιες παρατηρήσεις αφορούν επιμέρους ζητήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ