ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραλίγο τραγωδία με τουριστικό σκάφος

Φωτιά εν πλω ξέσπασε χθες το απόγευμα στο τουριστικό επιβατηγό σκάφος «KELY CRUISE», λίγη ώρα μετά τον απόπλου του από το λιμάνι του Πόρτο Χέλι. Το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Αιμιλιανού μεταφέροντας 159 επιβάτες στην Υδρα και στις Σπέτσες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες η φωτιά ξεκίνησε από το μηχανοστάσιο και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρο το πλοίο.

Η μικρή απόσταση από την ακτή στην οποία βρίσκονταν το πλοίο την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά αποδείχτηκε σωτήρια για τους επιβάτες και το τριμελές πλήρωμα. Στον τόπο του συμβάντος έσπευσε αμέσως σκάφος του Λιμενικού και το Ε/Γ- Τ/Ρ «ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ» για να περισυλλέξουν τους επιβάτες και το πλήρωμα. Ολοι καλά στην υγεία τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πόρτο Χέλι. Μετά την κατάσβεση της φωτιάς, ρυμουλκήθηκε και το «KELY CRUISE».

Η πυρκαγιά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εκ προ μελέτης έγκλημα για τους επιβάτες και το πλήρωμα του μικρού τουριστικού, αν το πλοίο βρίσκονταν σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή. Είναι ενδεικτικό ότι για τους 159 επιβάτες υπήρχαν μόλις 3 άνδρες στο πλήρωμα, αριθμός ανεπαρκής για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε ανοιχτή θάλασσα. Ερωτηματικά προκύπτουν και για τη συντήρηση του πλοίου, αφού η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ξεκίνησε από το μηχανοστάσιο, λίγη ώρα μόλις μετά τον απόπλου.

Παρά την ευτυχή του κατάληξη, το περιστατικό αποτελεί προειδοποίηση για τα χειρότερα που μπορούν να προκύψουν από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ναυσιπλοΐας. Το ισχύον νομικό πλαίσιο δε βάζει κανέναν περιορισμό σχετικά με το ελάχιστο πλήρωμα που πρέπει να διαθέτουν τα μικρά τουριστικά σκάφη, αλλά ούτε και για τις ειδικότητες που πρέπει να περιλαμβάνονται σ' αυτά. Δίνει έτσι στους ιδιοκτήτες το δικαίωμα, με γνώμονα την τσέπη τους, να επανδρώνουν τα πλοία κατά βούληση και να χρησιμοποιούν ελάχιστο και τις περισσότερες φορές ανειδίκευτο προσωπικό, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών και του πληρώματος.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αδικαιολόγητη διακοπή εργασιών σε σχολεία

Απόλυτα αδικαιολόγητη θεωρεί ο Δήμος Νίκαιας την ξαφνική και χωρίς καμία αιτία διακοπή των εργασιών προσθήκης έξι αιθουσών στα 10ο και 22ο Δημοτικά Σχολεία, καθώς και την προσθήκη αιθουσών στα 4ο και 8ο Γυμνάσια και στο 3ο Λύκειο της πόλης. Οι εργασίες αυτές, όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα παιδείας Γιάννης Αγγελινιάδης, ξεκίνησαν από τον εργολάβο της εταιρίας «Α. και Δ. Αποστολόπουλος ΑΤΕ», το 2001 αλλά τον Ιούλη του 2002 σταμάτησαν αφού ο προηγούμενος δήμαρχος Βασ. Τράπαλης δε φρόντισε να πληρώσει τον εργολάβο.

«Οταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, πρώτο μέλημά μας είχαμε το ξεμπλοκάρισμα αυτών των οικονομικών δυσπραγιών» τόνισε ο Γ. Αγγελινιάδης. «Με μεγάλο αγώνα καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε με αποτέλεσμα ο εργολάβος να πάρει όλα τα χρήματα που μας κατέβαλλε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Ετσι ο εργολάβος ξεκίνησε ξανά τις εργασίες και μας υποσχέθηκε ότι στις αρχές του 2004 θα ήταν έτοιμα τα δημοτικά σχολεία. Τα υπόλοιπα σχολεία θα ήταν έτοιμα τον Σεπτέμβρη του 2003».

Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι στις 16 του περασμένου Μάη ο εργολάβος υπέβαλε στο δήμο αίτηση παράτασης 252 ημερολογιακών ημερών της προθεσμίας παράδοσης του έργου προκειμένου να καλύψει το διάστημα που είχαν σταματήσει οι εργασίες. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κατά τη συνεδρίασή του στις 10 Ιουλίου 2003 και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ο εργολάβος έλαβε παράταση μέχρι τις 29 Γενάρη του 2004.

Ο Δήμος Νίκαιας ήδη με έγγραφό του ζητά από τον εργολάβο να εξηγήσει τους λόγους της διακοπής των εργασιών. «Ο δήμος ανάλογα με την απάντηση που θα λάβει θα καθορίσει τη στάση του» μας τόνισε ο Γ. Αγγελινιάδης, επισημαίνοντας πως ο δήμος θεωρεί εντελώς αδικαιολόγητη τη διακοπή των εργασιών γιατί ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του και είχε πληρώσει όλους τους λογαριασμούς στον εργολάβο.

ΜΕΛΑΜΠΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σε απόγνωση οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί

Την αγανάκτηση των κατοίκων για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση για τα προβλήματά τους, προβλήματα που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, είναι ό,τι συνάντησε στις Μέλαμπες Ρεθύμνου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή την περασμένη Κυριακή συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΕ Ρεθύμνου.

Οι εικόνες από την περιοδεία αυτή εξίσου απογοητευτικές. Η καταστροφή των ελαιόδεντρων ολοκληρωτική και οι κάτοικοι, είναι βέβαιο, ότι θα στερηθούν το λάδι, που αποτελεί και το κύριο εισόδημά τους. Η οργή των κατοίκων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, εξαιτίας του κυβερνητικού εμπαιγμού σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, ενός εμπαιγμού που συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία!

Προχτές ο Δήμος Λάμπης Ρεθύμνου συγκάλεσε στο Σπίλι σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για τα προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη φωτιά, η οποία ολοκλήρωσε την καταστροφή στον τόπο. Προσκεκλημένοι ήταν ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ κ. Λουκάκης, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Νεονάκης, ο νομάρχης Ρεθύμνου και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης έλαμψε διά της απουσίας του. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχε ο Κ. Αλυσσανδράκης.

Κοινός τόπος των τοποθετήσεων, τόσο των κυβερνητικών βουλευτών, όσο και του νομάρχη αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, ήταν η αποσιώπηση των ευθυνών της κυβέρνησης και της πολιτικής της για τη δραματική κατάσταση της περιοχής και της ζωής των κατοίκων της. Ευθύνες που εντοπίζονται τόσο στην πλήρη αδιαφορία για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όσο και στην άρνηση παροχής αποζημιώσεων των καταστροφών. Εγιναν, ωστόσο, και κάποιες προτάσεις, που ανεξάρτητα από τη χρησιμότητά τους, είναι γεγονός ότι αφενός δεν αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα και αφ' ετέρου η μέχρι τώρα πείρα προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Αποτελούν δε, μια ακόμα κοροϊδία.

Ολα όσα αποσιωπήθηκαν από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, τόνισε με έμφαση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόσο στη συνάντησή του στις Μέλαμπες με τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, όσο και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Σπίλι. Σαν πρώτο υπεύθυνο υπέδειξε την απαξιωτική για τη γεωργική παραγωγή και τους παραγωγούς πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αυτή, είπε, καταδικάζει στη μιζέρια και στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά σ' όλη τη χώρα. Αυτή επιβάλλει την κρατική αδιαφορία μπροστά στις καταστροφές του γεωργικού εισοδήματος και του γεωργικού κεφαλαίου. Αυτή, τέλος, αφήνει χωρίς αποζημίωση και στήριξη τους πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής των Μελάμπων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 10 Αυγούστου 2003, πραγματοποιούν εκδηλώσεις:

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δημοτικού Διαμερίσματος Ανω Λουσών «Τα Σουδενά» και το Τοπικό Συμβούλιο του Δημ. Διαμερίσματος Αν. Λουσών του Δ. Καλαβρύτων διοργανώνουν, ώρα 11.30 πμ, στα Ανω Σουδενά (Ανω Λουσοί) Καλαβρύτων Νομού Αχαΐας εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1941 - '49) που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για απελευθέρωση της χώρας και για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος την ίδια μέρα στις 7 πμ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Τηλ: 210.8234.296.

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Πτολεμαΐδας σε συνεργασία με το δήμο, ώρα 11 πμ, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους την περίοδο 1941 - '45.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πλατεία Αγίου Ιωάννη Ρέντη και στη Λεωφόρο Ποσειδώνος ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Από αύριο Πέμπτη, 7 Αυγούστου, μέχρι και την Τρίτη 28 Αυγούστου, λόγω εργασιών κατασκευής αποχετευτικού αγωγού, στην πλατεία Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην κατεύθυνση Λαμία προς Πειραιά, τα ΙΧ επιβατικά οχήματα που θα κινούνται στη Λ. Κηφισού, θα κάνουν δεξιά στην Περικλέους, μετά αριστερά στη Φλέμινγκ και τέλος δεξιά στην οδό Πειραιώς. Τα οχήματα άνω των πέντε τόνων, που θα κινούνται στη Λ. Κηφισού, θα στρίβουν αριστερά στη Λ. Παπανδρέου, θα κάνουν δεξιά στη Λ. Παπανδρέου (Κονδύλη) και δεξιά θα βγαίνουν στην οδό Πειραιώς.

Από 7 Αυγούστου μέχρι 18 Οκτώβρη θα ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη Β' φάση των εργασιών στη Λ. Ποσειδώνος λόγω της κατασκευής γέφυρας στο ρέμα Τραχώνων. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν την τοπική παράκαμψη της Λ. Ποσειδώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μεταξύ της οδού Σαράφη και της Βόρειας Πύλης του αεροδρομίου Ελληνικού, για απόσταση περίπου 250 μέτρων με διατήρηση τριών λωρίδων κυκλοφορίας.

Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει το Σάββατο 9 Αυγούστου 2003, ώρα 8 μμ, στο «Κέντρο του Πολιτάκου» στη Σκάλα Λακωνίας, εκδήλωση - συνεστίαση αφιερωμένη στην ειρήνη. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (Είσοδος με κάρτες).

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΦΑΝΤΟ

τέως αντιδήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας

Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης

Ετών 83

Κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 6/8/2003 και ώρα 6.30 μ.μ., από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος)

Η σύζυγος: Νίκη. Τα παιδιά: Φανή και Γιάννης Παπαϊωάννου, Αντώνης και Αφροδίτη Σφαντού. Τα αδέλφια: Παναγιώτης και Σαπφώ, Νίκος και Ελένη, Χριστίνα, Χριστίνα και Δημήτρης, Μαρίκα. Τα εγγόνια: Δημήτρης, Γιώργος, Δημήτρης, Ελπίδα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ