ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξαρση της βίας

Τουλάχιστον 60 νεκροί στο πιο πολύνεκρο 24ωρο από το 2002 στο Αφγανιστάν, μετά την ανάληψη της αποστολής παροχής... ασφάλειας από το ΝΑΤΟ

Καναδοί ΝΑΤΟικοί παραλαμβάνουν καθήκοντα

Associated Press

Καναδοί ΝΑΤΟικοί παραλαμβάνουν καθήκοντα
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τις ζωές 15 ανθρώπων, περιλαμβανομένων τουλάχιστον μιας γυναίκας και έξι παιδιών, κόστισε η έκρηξη που κατέστρεψε ολοσχερώς ένα μικρό λεωφορείο που κινούνταν στη νότια επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις αρχές, η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα που μετέφερε ένας από τους επιβάτες και πυροδοτήθηκε «πρόωρα». Σύμφωνα με το νομάρχη της επαρχίας Χελμάντ Γκελμάντ Μαχαϊουντίν, η βόμβα «ενδέχεται» να σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθεί στους γιορτασμούς για «την ανεξαρτησία του Αφγανιστάν» στην πρωτεύουσά της, Λασκάρ Γκαχ, την επόμενη βδομάδα. Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν την πρόθεση αυτή στην «Αλ Κάιντα».

Στο μεταξύ, δυνάμεις του «νέου εθνικού στρατού» του Αφγανιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 16 «μαχητές Ταλιμπάν» και είχαν 5 απώλειες σε ένοπλες συγκρούσεις στην επαρχία Κοστ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Στην πρωτεύουσα Καμπούλ, δύο φοιτητές βρήκαν το θάνατο και ένας τραυματίστηκε από έκρηξη σε ένα σπίτι, που, σύμφωνα με τις αρχές, οφείλεται σε επίσης πρόωρη έκρηξη βόμβας που προετοίμαζαν για να τοποθετήσουν σε -άγνωστο - στόχο στην πρωτεύουσα.

Μαζί με τους κάπου 25 νεκρούς στην επαρχία Ουρουζγκάν, στη διάρκεια μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις του αποπεμφθέντος κυβερνήτη Αμανουλάχ και του διαδόχου του Αμπντούλ Ραχμάν Χαν, ο αριθμός των νεκρών προσεγγίζει ή και ξεπερνά τους 60, μία ημέρα μετά την ανάληψη της αποστολής παροχής ασφάλειας στην Καμπούλ από το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για το χειρότερο απολογισμό από το 2002, όταν οι δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν ακόμη μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη χώρα...

Μιλώντας περί των αμερικανικών δυνάμεων, το περιοδικό «Time» στο επερχόμενο τεύχος του (με ημερομηνία εξωφύλλου 18 Αυγούστου) δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις των ΗΠΑ «παραβλέπουν» το εμπόριο ναρκωτικών καθώς αυτό φέρνει «έσοδα» σε συμμάχους, καθώς μόνο το όπιο εκτιμάται ότι απέφερε πάνω από 1,2 δισ. δολάρια φέτος...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Μαζικότερα και αιματηρότερα τρομοκρατικά χτυπήματα προέβλεψε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ινδονησία, Ραλφ Μπόις. Το ίδιο 24ωρο, και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ προέβλεψε «πιθανή μία καταστροφική τρομοκρατική επίθεση κατά αυστραλιανών και άλλων δυτικών συμφερόντων».

ΑΜΒΕΡΣΑ.-- Δυο οχηματαγωγά πλοία, ένα ιταλικό και ένα από τον Παναμά, που μετέφεραν χιλιάδες οχήματα συγκρούστηκαν χτες κοντά στο λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Τα δυο πλοία ήταν μήκους περίπου 200 μέτρων το καθένα.

ΟΣΛΟ.-- Οι πάγοι της Αρκτικής θα έχουν λιώσει εντελώς μέσα σε περίπου 100 χρόνια, ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας που συνδέεται με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υποστηρίζει μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Νάνσεν (NERSC) στο Μπέργκεν (Νοτιοδυτική Νορβηγία).

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τη δραστική μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία συνέστησε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντας υποδειγματική την απόφαση των Δανών να απαγορεύσουν εκουσίως τη χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων στους χοίρους από το 1998. Η ΠΟΥ υπενθύμισε πως η υπερβολική χρήση φαρμάκων στην κτηνοτροφία ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για την ολοένα και δυσκολότερη θεραπεία ασθενειών που πλήττουν το ζωικό πληθυσμό (αλλά και τον άνθρωπο).

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σε κατ' οίκον κράτηση τέθηκε χτες από τους Αυστραλούς της δύναμης επιβολής «τάξης» ο αρχηγός αυτονομιστικής ομάδας της νήσου Γκουαδαλκανάλ, των Νησιών Σολομώντα, Χάρολντ Κέκε.

ΑΡΟΥΣΑ.-- Κατηγορίες ενθάρρυνσης και συμμετοχής στη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων Τούτσι και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας απήγγειλε χτες δικαστήριο του ΟΗΕ έναντι του Ρουαντέζου γιατρού, Γιουνεβάλ Ρουγκαμπαράρα, που την περίοδο της σφαγής ήταν δήμαρχος...

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Φονική ενέδρα κατά εφήβων στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η πρώτη ώρα του νέου ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χόλκερι, στιγματίστηκε από ένα σοβαρό επεισόδιο εθνοτικής βίας που στοίχισε τη ζωή δύο Σέρβων εφήβων και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, η εν ψυχρώ επίθεση κατά των νεαρών Σέρβων σημειώθηκε κοντά στο Ζάχατς, όταν ένοπλοι, που όπως φαίνεται είχαν στήσει φονική ενέδρα, πυροβόλησαν με αυτόματα πυροβόλα εναντίον λουόμενων εφήβων στο ποτάμι Μπίστρικα. Δύο έφηβοι (ο ένας 18 ετών) έπεσαν νεκροί απ' τα πυρά και άλλοι πέντε (ανάμεσά τους και μία έφηβη Αλβανή) τραυματίστηκαν. Ενας απ' τους τραυματίες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο διοικητής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός Φάμπιο Μίνι, καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «έναν κακό οιωνό» για την πιθανότητα το Κοσσυφοπέδιο να πετύχει την ανεκτικότητα. «Αυτό δεν είναι το Κοσσυφοπέδιο που θέλουμε», κατέληξε ο ΝΑΤΟικός στρατηγός.

Εως χτες βράδυ, η αστυνομία του ΟΗΕ δεν είχε συλλάβει κανέναν ύποπτο, ανακοινώνοντας τη διενέργεια ερευνών για τη σύλληψη των δραστών.

ΙΡΑΝ
«Πιθανή» πυρηνική αποκλιμάκωση «ως το Σεπτέμβρη»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- «Είχαμε καλές διαπραγματεύσεις με τον Μοχάμαντ ΕλΜπαραντέι και πιστεύω ότι είναι πιθανό πριν από τον Σεπτέμβρη να έχουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Γολαμρεζά Αγκαζαντέχ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, μετά από σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου του Ιράν.

Ο Αγκαζαντέχ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε ότι «θα κατευνάσουμε τις διεθνείς ανησυχίες», και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μέχρι το Σεπτέμβρη η Τεχεράνη να προχωρήσει στην υπογραφή του λεγόμενου συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT). Η κυβέρνηση Μπους έχει κατηγορήσει επανειλημμένως αυτήν του Ιράν, που κατατάσσει στον «άξονα του κακού», ότι σκοπεύει να παράγει πυρηνικά όπλα.

Μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί αναφέρθηκε και στο θέμα των κρατουμένων στελεχών στο Ιράν της οργάνωσης «Αλ Κάιντα», απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μετάβασης Αμερικανών στο Ιράν για ανακρίσεις. «Δεν έχουμε να κάνουμε καμία συζήτηση με τους Αμερικανούς. Τα μέλη της "Αλ Κάιντα" που κρατούνται εδώ, θα ανακριθούν. Εάν πρέπει να δικαστούν στο Ιράν θα δικαστούν και εάν πρέπει να απελαθούν, θα απελαθούν», εξήγησε.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Πάλι δε βρήκαν τον στρατηγό Μλάντιτς...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Ακαρπη απέβη μία ακόμη επιχείρηση μασκοφόρων στρατιωτών της ΝΑΤΟικής δύναμης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (SFOR) με στόχο τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβόσνιων, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.

Η έφοδος των μασκοφόρων της SFOR (Ιταλοί στρατιώτες ως επί το πλείστον) έγινε ξημερώματα στο σπίτι της μητέρας του Σερβοβόσνιου στρατηγού, Στάνα Μλάντιτς, στο Κάσιντο (κοντά στο Σεράγεβο) μόλις λίγες ώρες μετά το θάνατό της... Στην επιχείρηση συμμετείχαν 20 στρατιωτικά οχήματα και τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα.

«Η επιχείρηση δεν απέδωσε στη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς. Κανένας στρατιώτης και κανένας πολίτης δεν τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση» έγραφε λιτά η σχετική ανακοίνωση της SFOR.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ-ΡΩΣΙΑ-ΗΠΑ
«Εγγυήσεις» από Μόσχα προς Πιονγκγιάνγκ...

ΜΟΣΧΑ.- Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, ανακοίνωσε χτες πως Ρωσία και Κίνα θα μπορούσαν να προσφέρουν στη ΛΔ Κορέας τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί στο πλαίσιο ευόδωσης των επικείμενων συνομιλιών του Πεκίνου με κεντρικό θέμα το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα. Σύμφωνα με το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, η δήλωση του Λοσιούκοφ εκδηλώθηκε μετά τις συναντήσεις Ρώσων διπλωματών με Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους χτες το μεσημέρι στη Μόσχα.

Η ρωσική πρόταση εμφανίζεται μετά και από το νέο κάλεσμα της Πιονγκγιάνγκ προς την Ουάσιγκτον για την επίτευξη ενός διμερούς συμφώνου μη επίθεσης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA, η ΛΔ Κορέας δε θα σταματήσει τις προσπάθειες πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων εκτός και εάν η Ουάσιγκτον συμφωνήσει στην επίτευξη ενός μη-επιθετικού συμφώνου και προβεί στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Επιπλέον, το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται χτες να απέκλεισε (για μία ακόμη φορά) το οιοδήποτε ενδεχόμενο διενέργειας επιτόπιων ερευνών επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στους βορειοκορεατικούς σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Τέλος μία σχετικώς ενθαρρυντική -για την ευόδωση των επικείμενων συνομιλιών στο Πεκίνο- είδηση επιφύλασσε η χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων απ' τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος ανήγγειλε πως στις συνομιλίες του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό ζήτημα δε θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον που ως γνωστόν έχει επανειλημμένως προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της ΛΔ Κορέας αποκαλώντας τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ, «τυραννικό δικτάτορα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ