Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ-ΡΩΣΙΑ-ΗΠΑ
«Εγγυήσεις» από Μόσχα προς Πιονγκγιάνγκ...

ΜΟΣΧΑ.- Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, ανακοίνωσε χτες πως Ρωσία και Κίνα θα μπορούσαν να προσφέρουν στη ΛΔ Κορέας τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί στο πλαίσιο ευόδωσης των επικείμενων συνομιλιών του Πεκίνου με κεντρικό θέμα το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα. Σύμφωνα με το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, η δήλωση του Λοσιούκοφ εκδηλώθηκε μετά τις συναντήσεις Ρώσων διπλωματών με Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους χτες το μεσημέρι στη Μόσχα.

Η ρωσική πρόταση εμφανίζεται μετά και από το νέο κάλεσμα της Πιονγκγιάνγκ προς την Ουάσιγκτον για την επίτευξη ενός διμερούς συμφώνου μη επίθεσης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA, η ΛΔ Κορέας δε θα σταματήσει τις προσπάθειες πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων εκτός και εάν η Ουάσιγκτον συμφωνήσει στην επίτευξη ενός μη-επιθετικού συμφώνου και προβεί στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Επιπλέον, το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται χτες να απέκλεισε (για μία ακόμη φορά) το οιοδήποτε ενδεχόμενο διενέργειας επιτόπιων ερευνών επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στους βορειοκορεατικούς σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Τέλος μία σχετικώς ενθαρρυντική -για την ευόδωση των επικείμενων συνομιλιών στο Πεκίνο- είδηση επιφύλασσε η χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων απ' τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο εκπρόσωπος ανήγγειλε πως στις συνομιλίες του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό ζήτημα δε θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπόλτον που ως γνωστόν έχει επανειλημμένως προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της ΛΔ Κορέας αποκαλώντας τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ, «τυραννικό δικτάτορα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ