ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλήθεια για το θέμα «επίσκεψη Κάστρο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας»

Επιστολή του πρεσβευτή της Κούβας στην Αθήνα, Χόρχε Κεσάδα, προς την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Eurokinissi

Ο πρεσβευτής της Κούβας στην Αθήνα Χόρχε Κεσάδα, με αφορμή την υπόθεση της ενδεχόμενης παρουσίας του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, σε επιστολή του προς την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας αυτής, τονίζει τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα σας στις 26 Αυγούστου υπό τον τίτλο "Ο Φιντέλ Κάστρο θέλει, η Αθήνα δεν μπορεί...". Αποφάσισα να σας γράψω διότι υπήρξα αυτόπτης μάρτυς αυτής της συνάντησης και θα ήθελα να διασαφηνίσω ορισμένα ζητήματα.

Είναι βέβαιο ότι στις 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση ανάμεσα στον κ. Γιώργο Λιάνη, υφυπουργό Αθλητισμού της Ελλάδας και στον κ. Ουμπέρτο Ροντρίγκεθ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αθλητισμού της Κούβας, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με τους επικεφαλής των αποστολών των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Ροντρίγκεθ ταξίδεψε στη Φλώρινα κατόπιν προσκλήσεως του κ. Λιάνη προκειμένου να συμμετάσχει στα "Πρέσπεια" και να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας αθλητικού περιεχομένου, η οποία εκκρεμούσε εδώ και μερικά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο κ. Λιάνης έδειξε ενδιαφέρον για την πρόσκληση του κ. Φιντέλ Κάστρο, να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο κ. Ροντρίγκεθ απάντησε ότι δε γνώριζε αν έχει λάβει ο πρόεδρος της Κούβας επίσημη πρόσκληση αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση που ο κ. Κάστρο προσκληθεί, θα απαντήσει πιθανώς θετικά λόγω του τεράστιου θαυμασμού που τρέφει για τον πολιτισμό και την Ιστορία της Ελλάδος αλλά και λόγω της αγάπης του προς τον λαό αυτής της χώρας.

Ο κ. Ροντρίγκεθ ουδέποτε ζήτησε να προσκληθεί ο πρόεδρος Κάστρο. Τούτο σημαίνει, όπως καταλαβαίνετε, ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο αίτημα παρά τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο. Δεν μπορώ να αναφερθώ σε οποιαδήποτε αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για αυτό το θέμα, καθώς δεν έχει επικοινωνήσει επισήμως μαζί μου αναφορικά με το ζήτημα.

Εν κατακλείδι, και επειδή αυτό περιέχεται στο άρθρο ως άποψη της εφημερίδας, θα ήθελα να διασαφηνίσω ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Κούβα έχει δεχτεί την υποστήριξη και τη φιλία πολυάριθμων λαών και κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο, διατηρώντας διπλωματικές ή προξενικές σχέσεις με 182 κράτη. Στην Αβάνα υπάρχουν 87 Πρεσβείες, τρία Γενικά Προξενεία, επτά Επίτιμα Προξενεία και ένα Γραφείο Συμφερόντων. Παράλληλα στην Κούβα υπάρχουν μόνιμες αντιπροσωπείες έξι διεθνών οργανισμών. Αυτή η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τα γραφόμενα περί της υποτιθέμενης διεθνούς απομόνωσης της χώρας. Ευχαριστώντας για τη δημοσίευση αυτής της επιστολής, θα ήθελα να καταθέσω για μία ακόμη φορά τη βαθύτατη εκτίμησή μου».

ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Διευρύνεται η στήριξη από τα εργατικά συνδικάτα

Την Τρίτη, 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα) η πρώτη συγκέντρωση

Μέρα τη μέρα διευρύνονται τα συνδικάτα και οι μαζικοί φορείς που στρατεύονται στον αγώνα για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος στη χώρα μας. Ηδη ορίστηκε και το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού, με την πρόσκληση που απηύθυναν γι' αυτό το θέμα οι Αντώνης Σκυλλάκος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Φώτης Κουβέλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ και Μανώλης Μπακόπουλος ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, για συμμετοχή σε συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα).

Ανακοινώσεις - συσκέψεις

- Πλατιά σύσκεψη την Τρίτη, 9 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, διοργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και καλεί σε συμμετοχή τους μαζικούς φορείς της πόλης, τα συνδικάτα, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις καθώς και προσωπικότητες που έχουν ταχθεί υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως εκλογικό σύστημα.

- Πλατιά, επίσης, σύσκεψη για το ίδιο θέμα πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Δήμο Καρδίτσας, με πρόσκληση που υπογράφουν ο δήμαρχος Καρδίτσας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

- Την άμεση εφαρμογή της απλής ανόθευτης αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος, διεκδικεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου, το οποίο, όπως σημειώνει, μόνο αυτό καθιερώνει την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων και ανταποκρίνεται στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας. Απαιτεί να αποσυρθεί τώρα το νέο νομοσχέδιο εκλογικού νόμου.

- Με όλες του τις δυνάμεις που παλεύουν τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής, σαν πάγιου εκλογικού συστήματος, δηλώνει με ανακοίνωσή του, ότι συμπαρατάσσεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενάντια στα καλπονοθευτικά συστήματα για γνήσια λαϊκή έκφραση στα Συνδικάτα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Κοινοβούλιο.

- «Το αίτημα του ελληνικού λαού εδώ και 29 χρόνια για απλή αναλογική, είναι επίκαιρο όσο ποτέ και πρέπει να στηριχτεί από όλες τις λαϊκές δυνάμεις, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κυβερνήσεις που θα στηρίζουν τα συμφέροντα του λαού μας», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε σχετική ανακοίνωσή του.

- Τους εργαζόμενους όλου του κλάδου καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας να ενώσουν τη φωνή τους, απαιτώντας εδώ και τώρα την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής σαν πάγιου εκλογικού συστήματος.

- Η απλή αναλογική είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που δε νοθεύει τη λαϊκή βούληση, επισημαίνει η Ενωση Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών Αθήνας και καλεί τα μέλη του να παλέψουν γι' αυτόν και ταυτόχρονα να καταδικάσουν τα καλπονοθευτικά συστήματα που στηρίζουν το βρώμικο δικομματισμό.

- Την καθιέρωση, ως πάγιου εκλογικού συστήματος της απλής ανόθευτης αναλογικής απαιτεί με ανακοίνωση που εξέδωσε και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας Διαγνωστικών Κέντρων και άλλων συναφών χώρων.

- Την απόφασή του, να στηρίξει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση καθιέρωσης της απλής αναλογικής σαν πάγιου εκλογικού συστήματος, τονίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, το οποίο κατά πλειοψηφία κατέληξε έπειτα από συζήτηση σε σχετικό ψήφισμα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα τεχνάσματα από τον Ντενκτάς

Τεχνάσματα του Ραούφ και του Σερτάρ Ντενκτάς, με στόχο να προωθήσουν τα διχοτομικά τους σχέδια, χαρακτηρίζει τις προθέσεις του Σερτάρ, για άνοιγμα της Αμμοχώστου, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους Βαρωσιώτες να κλείσουν τα μάτια στα τεχνάσματα, προειδοποιώντας για προσπάθεια του πατρός και του υιού Ντενκτάς να διασπάσουν την ελληνική κυπριακή πλευρά.

Πρόσεθεσε, ακόμη, ότι η Αμμόχωστος είναι ευθύνη της Τουρκίας, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Εάν ο Ντενκτάς ήθελε πραγματικά να δείξει καλή θέληση, είπε ο κύριος Χριστόφιας, θα την έδειχνε στις συνομιλίες και θα έπειθαν την Τουρκία να θέσει την Αμμόχωστο υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Διχάζει η ποινικοποίηση της προσφυγής στο καθεστώς Ντενκτάς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για ποινικοποίηση της προσφυγής Ελληνοκυπρίων στο καθεστώς Ντενκτάς για τις περιουσίες τους πρέπει να συζητηθεί, για να διαφανούν τα πιθανά θετικά, αλλά και ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορούν να προκύψουν από την υιοθέτηση μιας τέτοιας νομοθεσίας.

Ο Δ. Χριστόφιας δεν απέρριψε εκ προοιμίου την πρόταση, όπως έκαναν τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά επισήμανε ότι «η δημιουργία ανθρώπων με αρχές και συνείδηση αποτελεί την καλύτερη νομοθεσία κατά του ενδεχομένου Ελληνοκύπριοι να προσφύγουν στον Ντενκτάς, μια νομοθεσία η οποία δεν υιοθετείται, αλλά γίνεται τρόπος ζωής».

Στο μεταξύ ο τέως γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, εξέφρασε αντίθεση στην ποινικοποίηση των προσφυγών σε όργανα του ψευδοκράτους, την οποία επιχειρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την κατάθεση πρότασης νόμου. Οπως δήλωσε, κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικό σφάλμα, το οποίο θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Α. Μαρκίδης ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, προς τον οποίο έστειλε και γραπτώς τις απόψεις του. Ομως, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε πως δεν έχει πειστεί και εξέφρασε εμμονή στην πρόθεση για κατάθεση της πρότασης νόμου, η οποία αναμένεται να υποβληθεί, όταν η Βουλή συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση στις 18 Σεπτέμβρη, για να εγκρίνει εναρμονιστικά νομοσχέδια.

Αποφυλακίστηκε ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας

Με καταβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αποφυλακίστηκε χτες ο Ρωσοεβραίος μεγαλοεπιχειρηματίας Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι. Την απόφαση πήρε το Συμβούλιο Εφετών, επιβάλλοντας χρηματική εγγύηση, αυξημένη κατά 40.000 ευρώ από αυτή που είχε προτείνει ο εισαγγελέας.

Στο αίτημα αποφυλάκισης που είχε υποβάλει ο Γκουσίνσκι στο Συμβούλιο Εφετών και στον υπουργό Εργασίας, μεταξύ άλλων, υποστήριζε ότι το ένταλμα των ρωσικών αρχών, στο οποίο κατηγορείται για απάτη ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι έγκυρο και αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ