Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα τεχνάσματα από τον Ντενκτάς

Τεχνάσματα του Ραούφ και του Σερτάρ Ντενκτάς, με στόχο να προωθήσουν τα διχοτομικά τους σχέδια, χαρακτηρίζει τις προθέσεις του Σερτάρ, για άνοιγμα της Αμμοχώστου, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους Βαρωσιώτες να κλείσουν τα μάτια στα τεχνάσματα, προειδοποιώντας για προσπάθεια του πατρός και του υιού Ντενκτάς να διασπάσουν την ελληνική κυπριακή πλευρά.

Πρόσεθεσε, ακόμη, ότι η Αμμόχωστος είναι ευθύνη της Τουρκίας, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Εάν ο Ντενκτάς ήθελε πραγματικά να δείξει καλή θέληση, είπε ο κύριος Χριστόφιας, θα την έδειχνε στις συνομιλίες και θα έπειθαν την Τουρκία να θέσει την Αμμόχωστο υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Διχάζει η ποινικοποίηση της προσφυγής στο καθεστώς Ντενκτάς

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για ποινικοποίηση της προσφυγής Ελληνοκυπρίων στο καθεστώς Ντενκτάς για τις περιουσίες τους πρέπει να συζητηθεί, για να διαφανούν τα πιθανά θετικά, αλλά και ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορούν να προκύψουν από την υιοθέτηση μιας τέτοιας νομοθεσίας.

Ο Δ. Χριστόφιας δεν απέρριψε εκ προοιμίου την πρόταση, όπως έκαναν τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά επισήμανε ότι «η δημιουργία ανθρώπων με αρχές και συνείδηση αποτελεί την καλύτερη νομοθεσία κατά του ενδεχομένου Ελληνοκύπριοι να προσφύγουν στον Ντενκτάς, μια νομοθεσία η οποία δεν υιοθετείται, αλλά γίνεται τρόπος ζωής».

Στο μεταξύ ο τέως γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, εξέφρασε αντίθεση στην ποινικοποίηση των προσφυγών σε όργανα του ψευδοκράτους, την οποία επιχειρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την κατάθεση πρότασης νόμου. Οπως δήλωσε, κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικό σφάλμα, το οποίο θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Α. Μαρκίδης ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, προς τον οποίο έστειλε και γραπτώς τις απόψεις του. Ομως, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε πως δεν έχει πειστεί και εξέφρασε εμμονή στην πρόθεση για κατάθεση της πρότασης νόμου, η οποία αναμένεται να υποβληθεί, όταν η Βουλή συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση στις 18 Σεπτέμβρη, για να εγκρίνει εναρμονιστικά νομοσχέδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα... σύννεφα (2003-09-12 00:00:00.0)
Μέτωπο ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ (2003-01-14 00:00:00.0)
Εντατικοποιούνται οι διαδικασίες (2002-10-30 00:00:00.0)
Ενημερώθηκε για τις εξελίξεις το Εθνικό Συμβούλιο (2002-09-28 00:00:00.0)
Προς «έμμεσες συνομιλίες»; (2001-07-25 00:00:00.0)
Ενωμένη θέλουν την Κύπρο στην ΕΕ, οι Αμερικανοί (2001-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ