Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα... σύννεφα

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θέλει «κινητικότητα», επιφυλακτική η Λευκωσία

Υπεραισιόδοξος - μια που δεν κοστίζει και τίποτε - για την πορεία του Κυπριακού, εμφανίστηκε χτες μετά τις συναντήσεις του με την κυπριακή ηγεσία στη Λευκωσία ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μετρημένος και προσεκτικός στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας, με ευγενικό τρόπο υπενθύμισε και στον Ελληνα υπουργό πως για την επίλυση του Κυπριακού απαιτείται ουσιαστική αλλαγή πολιτικής από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις θα φέρουν σύντομα ξανά στο προσκήνιο το Κυπριακό ενόψει και του Δεκέμβρη του 2004, όταν θα αποφασιστεί κατά πόσο η Τουρκία θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως «υπάρχει μία νέα δυναμική, που είναι αποτέλεσμα και της στενής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Δ. Χριστόφια, «ο οποίος ήταν πρωτοπόρος». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε πως στη συνάντηση έγινε «συνεκτίμηση των εξελίξεων και ανταλλαγή απόψεων για κοινή αντιμετώπισή τους». Ο Δ. Χριστόφιας εξήρε το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και την προώθηση της ενταξιακής πορείας. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η λύση θα εξαρτηθεί από την αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς και σε κάποιο βαθμό από το αποτέλεσμα των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Εν τω μεταξύ την εκτίμηση ότι οι «εκπλήξεις», τις οποίες διατείνεται πως θα κάνει ο Ραούφ Ντενκτάς, θα επικεντρώνονται στο θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Ιακώβου.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας απέδωσε τις ενέργειες του Ντενκτάς σε προεκλογικές σκοπιμότητες και πρόσθεσε ότι «οποιεσδήποτε προτάσεις υποβάλλει θα είναι εξαρχής απαράδεκτες, αφού θα είναι εκτός σχεδίου Ανάν».

Ο Γ. Ιακώβου, αφού ανέφερε πως δε χρειάζεται η υποβολή προτάσεων από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά να αποδεχτεί έναρξη συνομιλιών για λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, πρόσθεσε ότι από τις επαφές, που είχε με ομολόγους του ευρωπαϊκών χωρών, διαπίστωσε πως υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για επίτευξη λύσης, ενώ, ταυτόχρονα, αναπτύσσεται και έντονο ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι εργασίες των κοινών επιτροπών Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίες μελετούν διάφορα σημεία του σχεδίου Ανάν και τις αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν, προσθέτοντας πως το έργο τους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Επιπλέον, ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι, πρακτικά, δεν αναμένεται έναρξη του διαλόγου πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα και πως αυτό θα γίνει μάλλον στις αρχές του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ