Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Δραματική σχολή

Η δραματική σχολή του ΠΑΣΟΚ στις μέρες μας αντικαθιστά επάξια τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Τέρμα στο Φανάρι. Στο Πατριαρχείο θα πρέπει να ψάξουν για άλλη καινοτομία και άλλου είδους σχολή. Το σλόγκαν «τι τα θες τα γράμματα όταν είσαι καλός θεατρίνος» έχει πέραση στον ελληνικό λαό.

Με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η δραματική σχολή του ΠΑΣΟΚ ανέθεσε στον σταρ της σχολής Χάρη Καστανίδη να παρουσιάσει το πρόγραμμα. Ως νέος κονφερανσέ, ο Καστανίδης ξεπέρασε από κάθε άποψη τον αλησμόνητο Γιώργο Οικονομίδη, μετατρέποντας το βήμα της Εκθεσης σε πίστα της Αίγλης Ζαππείου. Αφού έκανε έναν πρόλογο, αντάξιο του κόντρα ξυρίσματος πάνω στη φράπα που συγκρατεί τη μεγαλοφυΐα του Χάρη, με φωνή κατάλληλη για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα στα καλλιστεία κάλεσε τον πρωθυπουργό στη βήμα. Και εγένετο ντεφιλέ. Κοιτώντας τον Χάρη προσεκτικά, αναρωτιόμουν από πού έλκει τη δύναμή του αυτός ο ηθοποιός, που έχει πάρει στα σοβαρά το ρόλο του, πιστεύοντας ότι είναι στέλεχος πολιτικό. Η δραματική σχολή, είπα μέσα μου. Από κει έλκει τη δύναμή του.

Τον πρώτο χρόνο η σχολή παρέδιδε εντατικά μαθήματα λαϊκισμού με καθηγητή τον αείμνηστο Ευάγγελο Γιαννόπουλο, ο οποίος ανέβαζε τα θεατρικά του έργα μαζί με τους μαθητές του. Το πρώτο εξάμηνο θυμάμαι ότι ανέβασαν τα εξής τρία θεατρικά έργα: «Ντενεκέ ξεγάνωτε», «Είσαι πατσαβούρα», «Κάτσε κάτω, ρε».

Ετσι ξεκίνησε και συνεχίζεται έως τις μέρες μας η ιστορία της δραματικής σχολής. Συχνά - πυκνά οι ηθοποιοί έπαιρναν μέρος και σε Υπουργικά Συμβούλια και έκαναν πως συνομιλούσαν με τον πρωθυπουργό, καμιά φορά ψήφιζαν και τις αποφάσεις του. Αξέχαστοι θα μας μείνουν οι ρόλοι του Χριστοδουλάκη στο υπουργείο Οικονομικών, του Βενιζέλου στο ρόλο του υπουργού Πολιτισμού - αν και λίγο υπερβολικός, πάντα όμως με θαυμάσια άρθρωση-, ο δε Χρυσοχοΐδης αξεπέραστος στο ρόλο του Επιθεωρητή Κλουζό.

Η σχολή λειτουργεί στον ιστορικό χώρο, στη Χαριλάου Τρικούπη και οι εγγραφές είναι ελεύθερες. Εμβλημά της έχει το στίχο του δημοτικού τραγουδιού: «Λιοντάρι μπαίνεις, πρόβατο θα βγεις...».


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ