Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ακατάσχετη δημαγωγία

Με την κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κ. Σημίτη, ώστε να πείσει πως δεν είναι «σοβαρός και αξιόπιστος» διαχειριστής, κλιμακώνει την ψηφοθηρική τακτική της η ηγεσία της ΝΔ.

Αδυνατώντας να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση σε επίπεδο στρατηγικών στόχων και πολιτικών, όπως αυτές καταγράφονται στη Χάρτα Σύγκλισης, η Ρηγίλλης ρίχνει όλο το βάρος της να εμφανίσει την κυβέρνηση ως «ανίκανη» και «ανυπόληπτη» να διαχειριστεί αυτήν την κοινή, νεοφιλελεύθερη, πολιτική. Για το σκοπό αυτό, αφ' ενός, υπενθυμίζουν διαρκώς τις χιλιοειπωμένες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ, από την άλλη, δημαγωγούν πάνω στα λαϊκά προβλήματα, χωρίς όμως να δεσμεύονται πάνω σε συγκεκριμένες λύσεις και αιτήματα.

Σε αντιδιαστολή δήθεν από την κυβέρνηση, προσπαθεί να καλλιεργήσει την εικόνα του κόμματος εξουσίας, που δεν πέφτει στη λογική της «πλειοδοσίας παροχών», γιατί τάχα σκέφτεται «υπεύθυνα» και συνυπολογίζει την άσχημη κατάσταση της οικονομίας. Το πνεύμα της αντίληψης που επικρατεί στη Ρηγίλλης εξέφρασε χθες ο Γ. Σουφλιάς, σχολιάζοντας τη «Χάρτα Σύγκλισης»: Αφήνοντας αιχμές για ...τη σοβαρότητα του Κ. Σημίτη, τον επέκρινε για ακατάσχετη παροχολογία, τονίζοντας: «Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε σ' αυτήν τη χώρα. Είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός με τη μανία εξουσίας που τον έχει καταλάβει να παρασύρεται σε μια ακατάσχετη παροχολογία, να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, την ώρα που η οικονομία πάσχει, ο προϋπολογισμός είναι έντονα ελλειμματικός και το δημόσιο χρέος τεράστιο».

Από την άλλη, δε δίστασε να καυχηθεί για τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που είχε προωθήσει όταν ήταν υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης, η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις και η τέταρτη βάρδια, προκειμένου να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ αντιγράφει με κακό τρόπο τη «φιλελεύθερη πολιτική».

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι πλήττοντας την εικόνα του «καλού διαχειριστή» που είχε ο Κ. Σημίτης, θα διευκολύνουν τον «επαναπατρισμό» μεσαίων στρωμάτων και κεντροδεξιών που τον είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δε σταματά, όμως, ούτε στιγμή η ηγεσία της ΝΔ να επιδεικνύει το φιλολαϊκό προσωπείο της και το υποκριτικό ενδιαφέρον της για τα λαϊκά προβλήματα, το οποίο εξαντλείται στην περιγραφή τους και τις κοινότοπες διαπιστώσεις. Αυτό έκανε και χθες ο Κ. Καραμανλής για την Παιδεία, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επισήμανε την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στο πρόβλημα της σχολικής στέγης ή διαπίστωσε ότι το ολιγοήμερο σχολείο έχει εκφυλιστεί σε ένα «πάρκινγκ παιδιών», αλλά δεν είπε λέξη για το πώς θα τα λύσει η δική του κυβέρνηση... Διαπίστωσε ότι με το 3,5% του ΑΕΠ στην Παιδεία «δε γίνεται επένδυση στη γνώση», αλλά απέφυγε καν να επαναλάβει την «προγραμματική» θέση για αύξηση στο 5%, προφανώς για να μην ταυτιστεί με την ίδια κυβερνητική υπόσχεση. Κατήγγειλε ότι οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους περισσότερα από όσα δαπανά το κράτος για την Παιδεία, αλλά φυσικά δεν είπε λέξη για την παραπαιδεία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ