Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρόστιμα για... αφελείς

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και το οικονομικό επιτελείο όταν έλεγαν ότι θα ελέγξουν πώς χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια που αντλήθηκαν την περίοδο 1998-2002 από το Χρηματιστήριο; Οτι, δηλαδή, θα ρίξουν πρόστιμα μερικών χιλιάδων ευρώ σε κάποιες εταιρίες για... τυπικές παραλείψεις δημοσιοποίησης εταιρικών στοιχείων;

Γιατί, βέβαια, μόνον αυτό έκανε η (γνωστών διαθέσεων) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανακοινώνοντας πρόστιμα 87 χιλιάδων ευρώ συνολικά σε 5 εταιρίες. Γιατί, άραγε, δεν μπήκε στον κόπο να μας ανακοινώσει και τα χρηματιστηριακά κέρδη αυτών των εταιριών την αμαρτωλή εκείνη περίοδο;

Ενας πραγματικός έλεγχος αυτών των κολοσσιαίων κεφαλαίων είναι προφανές ότι θα αποδείκνυε όχι μόνο το πού πήγαν τα χρήματα αφελών και μη μικρο-«επενδυτών», αλλά και το πώς εννοούν αυτοί που σχεδιάζουν την οικονομία την έννοια της «ανάπτυξης».

Δεν είναι, λοιπόν, δυνατό να συζητηθούν τέτοια πράγματα σε τέτοιους καιρούς. Για όποιον δεν το κατάλαβε, βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και φυσικά τα «σκαμπανεβάσματα» της Σοφοκλέους αναμένεται να μη μείνουν αναξιοποίητα.

ΝΑΙ, Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ της κατάστασης στο Ιράκ κάτω από το πρίσμα θρησκευτικών αντιθέσεων θα ήταν μια λύση για τις ΗΠΑ. Τα φέρετρα στρατιωτών που μεταφέρονται κάθε τόσο από τη Βαγδάτη στις ανατολικές πολιτείες, όπως και να 'χει, δημιουργούν αδιέξοδα, ιδίως όταν οι Ιρακινοί επιμένουν να μην ανέχονται την κατοχή.

Οσο για τη διεθνή κατάσταση, οι Ευρωπαίοι... πρώην σύμμαχοι επιμένουν να θέλουν μερίδιο στη λεία, οπότε ίσως αποβούν «ασύμφοροι» για συμφωνίες παρουσίας διεθνούς δύναμης στη χώρα.

Ενα θρησκευτικό «διαίρει και βασίλευε», λοιπόν, θα ήταν ό,τι πρέπει, ακόμα κι αν γι' αυτό χρειαστεί να αξιοποιηθούν πολύνεκρες επιθέσεις όπως η χτεσινή. Αλλωστε, το «πείραμα» στη Μέση Ανατολή έχει πετύχει.


Παπαγεωργίου Βασίλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ