Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλήθεια για το θέμα «επίσκεψη Κάστρο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας»

Επιστολή του πρεσβευτή της Κούβας στην Αθήνα, Χόρχε Κεσάδα, προς την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Eurokinissi

Ο πρεσβευτής της Κούβας στην Αθήνα Χόρχε Κεσάδα, με αφορμή την υπόθεση της ενδεχόμενης παρουσίας του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, σε επιστολή του προς την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας αυτής, τονίζει τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα σας στις 26 Αυγούστου υπό τον τίτλο "Ο Φιντέλ Κάστρο θέλει, η Αθήνα δεν μπορεί...". Αποφάσισα να σας γράψω διότι υπήρξα αυτόπτης μάρτυς αυτής της συνάντησης και θα ήθελα να διασαφηνίσω ορισμένα ζητήματα.

Είναι βέβαιο ότι στις 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση ανάμεσα στον κ. Γιώργο Λιάνη, υφυπουργό Αθλητισμού της Ελλάδας και στον κ. Ουμπέρτο Ροντρίγκεθ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αθλητισμού της Κούβας, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με τους επικεφαλής των αποστολών των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Ροντρίγκεθ ταξίδεψε στη Φλώρινα κατόπιν προσκλήσεως του κ. Λιάνη προκειμένου να συμμετάσχει στα "Πρέσπεια" και να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας αθλητικού περιεχομένου, η οποία εκκρεμούσε εδώ και μερικά χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο κ. Λιάνης έδειξε ενδιαφέρον για την πρόσκληση του κ. Φιντέλ Κάστρο, να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο κ. Ροντρίγκεθ απάντησε ότι δε γνώριζε αν έχει λάβει ο πρόεδρος της Κούβας επίσημη πρόσκληση αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση που ο κ. Κάστρο προσκληθεί, θα απαντήσει πιθανώς θετικά λόγω του τεράστιου θαυμασμού που τρέφει για τον πολιτισμό και την Ιστορία της Ελλάδος αλλά και λόγω της αγάπης του προς τον λαό αυτής της χώρας.

Ο κ. Ροντρίγκεθ ουδέποτε ζήτησε να προσκληθεί ο πρόεδρος Κάστρο. Τούτο σημαίνει, όπως καταλαβαίνετε, ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο αίτημα παρά τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο. Δεν μπορώ να αναφερθώ σε οποιαδήποτε αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για αυτό το θέμα, καθώς δεν έχει επικοινωνήσει επισήμως μαζί μου αναφορικά με το ζήτημα.

Εν κατακλείδι, και επειδή αυτό περιέχεται στο άρθρο ως άποψη της εφημερίδας, θα ήθελα να διασαφηνίσω ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Κούβα έχει δεχτεί την υποστήριξη και τη φιλία πολυάριθμων λαών και κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο, διατηρώντας διπλωματικές ή προξενικές σχέσεις με 182 κράτη. Στην Αβάνα υπάρχουν 87 Πρεσβείες, τρία Γενικά Προξενεία, επτά Επίτιμα Προξενεία και ένα Γραφείο Συμφερόντων. Παράλληλα στην Κούβα υπάρχουν μόνιμες αντιπροσωπείες έξι διεθνών οργανισμών. Αυτή η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με τα γραφόμενα περί της υποτιθέμενης διεθνούς απομόνωσης της χώρας. Ευχαριστώντας για τη δημοσίευση αυτής της επιστολής, θα ήθελα να καταθέσω για μία ακόμη φορά τη βαθύτατη εκτίμησή μου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ