ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό «παρών» στην αγωνιστική υποδοχή

Από την περσινή «υποδοχή» στο χώρο της ΔΕΘ
Από την περσινή «υποδοχή» στο χώρο της ΔΕΘ
Ξεκινούν σήμερα στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου οι διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ για την αγωνιστική υποδοχή του πρωθυπουργού και της κουστωδίας του στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο Σάββατο με το Πανεργατικό συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, με ομιλία και χαιρετισμούς και μετά θα σχηματιστεί πορεία προς τη ΔΕΘ, το αμερικανικό και το βρετανικό προξενείο.

Ολα δείχνουν ότι σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, οι αγωνιστές της προόδου θα δώσουν μαζικά το «παρών» στην αγωνιστική απάντηση του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στην κυβερνητική προσπάθεια εξαπάτησης του λαού και τα προεκλογικά τρικ με τα οποία πάνε να καλύψουν την αντεργατική και αντιλαϊκή τους πολιτική.

Για τη μαζικότητα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν και χθες οι περιοδείες σε χώρους δουλιάς και συνεχίζονται και σήμερα το πρωί, για να μην πάει καμία μέρα χαμένη χωρίς επαφή με τους εργαζόμενους.

Χτες το μεσημέρι κλιμάκιο του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε περιοδεία στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, που πρόσφατα ξεπουλήθηκε στην ιδιωτική επιχείρηση ΚΟΛΙΟΣ. Οι εργαζόμενοι της άλλοτε μεγάλης συνεταιριστικής επιχείρησης, αντιμετωπίζουν τώρα αβέβαια το μέλλον. Περιοδείες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης από στελέχη του ΠΑΜΕ στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιοτεχνών Επιπλοποιών Ν. Θεσσαλονίκης με απόφασή του καλεί όλα τα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά στις αγωνιστικές εκδηλώσεις στις 5-6 Σεπτέμβρη στο άγαλμα του Βενιζέλου.

«Οπως κάθε χρόνο», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, «έτσι και φέτος η κυβέρνηση, με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, θα εξαγγείλει τα μεγάλα έργα και νέα δήθεν μέτρα υπέρ των μικροεμπόρων, των βιοτεχνών, των εργαζόμενων. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι καθημερινά δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, ότι η απελευθέρωση του ωραρίου στραγγαλίζει τους μικρομεσαίους και βιοτέχνες, ότι η φορολογική, φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στην απόγνωση δεκάδες συναδέλφους».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντεπίθεση δημαγωγίας

Με επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας», υποκριτικές και συνεχείς αναφορές και ενεργοποίηση της προπαγανδιστικής της καμπάνιας, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να αναχαιτίσει την κυβερνητική αντεπίθεση και να ενισχύσει τις θέσεις στη δικομματική διαμάχη.

Στην προσπάθειά του να δείξει ότι δεν υστερεί έναντι της κυβέρνησης σε «κοινωνική ευαισθησία», ο Κ. Καραμανλής κατέφυγε χτες στη δοκιμασμένη δημαγωγική μέθοδο της εκμετάλλευσης των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προκειμένου να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Χτες, επανέφερε τα προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας και της φτώχειας, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής», αποκρύβοντας βέβαια τον πραγματικό ένοχο, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά και τις ευθύνες του κόμματός του λόγω της στήριξης που προσφέρει για την εφαρμογή της.

«Η έκρηξη των τιμών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Ελληνίδες και οι Ελληνες», δήλωσε μετά τις συναντήσεις που είχε χτες με «καταναλωτικές οργανώσεις». Συνεχίζοντας τις υποκριτικές αναφορές του συμπλήρωσε: «Οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά, στη λαϊκή, στο σούπερ μάρκετ, στις υπηρεσίες, τιμές ευρωπαϊκές, με μισθούς, όμως, το ύψος των οποίων βρίσκεται μόλις στο 57% του κοινοτικού μέσου όρου». Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε στο στόχο για μείωση του πληθωρισμού στο 2%, χρησιμοποίησε το χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «πληρώνουμε για ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό περισσότερα απ' όσα για ένα λίτρο βενζίνης», ενώ κατήγγειλε τον Κ. Σημίτη για εμπαιγμό και κοροϊδία, γιατί «το μόνο που κάνει είναι να στήνει τηλεοπτικά σόου κατά της ακρίβειας».

Με την ευκαιρία κατηγόρησε την κυβέρνηση «για το γεγονός ότι οι Ελληνες έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε όλη την Ευρώπη», «για το γεγονός ότι έχουμε την υψηλότερη ανεργία, με έναν στους τρεις νέους δίπλα μας άνεργο. Για το γεγονός ότι 2.500.000 Ελληνες πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Καταλήγοντας, αναγόρευσε την κοινωνική πολιτική σε «εθνικό χρέος για οποιαδήποτε κυβέρνηση», επιβεβαιώνοντας ότι είναι γενναιόδωρος σε μεγαλόστομες εκφράσεις άνευ όμως «αντικρίσματος».

Το ίδιο περιεχόμενο με τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ έχει η ραδιοφωνική καμπάνια της που ξεκινά σήμερα. Στόχος, «να υπενθυμίσει στους πολίτες συγκεκριμένες δεσμεύσεις και στόχους της κυβέρνησης Σημίτη για την ανεργία, την ακρίβεια, την πραγματική σύγκλιση και το δίκτυο καταπολέμησης της φτώχειας, που απέτυχε να πραγματοποιήσει». Το κεντρικό μήνυμα των ραδιοφωνικών «σποτ» «Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: Πρώτη στις υποσχέσεις και τελευταία στις επιδόσεις» αναδεικνύει επικοινωνιακά την πολιτική ανακολουθία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο μήνυμα: «Ως εδώ. Χρειάζεται άλλη πολιτική. Χρειάζεται μια άλλη αξιόπιστη κυβέρνηση».

Την αντίθεση της ηγεσίας της ΝΔ στην «παροχολογία» επικρότησε με χτεσινές του δηλώσεις (στον ΑΝΤ1) ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ δε θέλει νίκη στις εκλογές αν «η Ελλάς οδηγηθεί στην καταστροφή και η οικονομία στην κατάρρευση». Από την άλλη υπέδειξε στον Κ. Σημίτη να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισπανού πρωθυπουργού, Χ. Μ. Αθνάρ, και να παραδώσει την εξουσία στο διάδοχό του: «Ο κ. Σημίτης γιατί δηλαδή πρέπει να μείνει και να ξεπουλήσει την Ελλάδα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να γαντζωθεί στην εξουσία;», είπε χαρακτηριστικά.

Υποκριτές...

Πρώτα έβαλαν πλάτη για τη νομοθετική κατοχύρωση της μερικής απασχόλησης. Τώρα διεκδικούν, φραστικά, πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους. Πρώτα έβαλαν πλάτη για να διαμορφώσουν καλύτερους όρους κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τώρα, σαν μωρές παρθένες, «κλαίνε» για τις επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων.

Ο λόγος για τις ηγεσίες (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, που χέρι χέρι με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, πολύμορφα και μέσα από τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς διαλόγους - απάτη, έστειλαν στο απόσπασμα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σήμερα, μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων και στην αγανάκτηση που έχουν γεννήσει, επιχειρούν να διασωθούν από την οργή των εργαζομένων και οργανώνουν συλλαλητήρια εκτόνωσης στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Από δίπλα και οι του «Φόρουμ». Πρωταγωνιστές στο ίδιο υποκριτικό παιχνίδι. Και «αντιεξουσιαστές» και «ΣΥΝδιαχειριστές». Ετσι χτες, εκπρόσωπός του, προφανώς υπερασπιζόμενος το αριστερό προσωπείο τους, δήλωσε ότι διαφωνεί με τη συμμετοχή του νομάρχη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης (στελέχη της ΝΔ) στο συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού με το ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ. Διαφωνεί, γιατί λέει «είναι συνδιαχειριστές - όπως και η κυβέρνηση - της εξουσίας».

Τελικά, θα γίνουν και ΣΥΝδιαδηλωτές. Ολοι μαζί ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ. Οπως άλλωστε είναι μαζί και στην προσπάθεια να πείσουν τον εργαζόμενο λαός πως μπορούν να συνυπάρξουν υπερκέρδη για το κεφάλαιο και φιλολαϊκή πολιτική.

Είναι υποκριτές, είναι συμβιβασμένοι, είναι επικίνδυνοι. Γι' αυτό ο εργαζόμενος λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Να μη γίνει χειροκροτητής στις φιέστες τους. Να συστρατευτεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα κόντρα στην πολιτική που γεννά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση, την ανεργία και τη φτώχεια.


Α. Α.

ΑΓΑΠΙΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ
Σε φθίνουσα πορεία η ΔΕΘ

Στο θέμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και στο γεγονός ότι φέτος η συμμετοχή των εκθετών είναι κατά 25% μικρότερη από πέρσι, αναφέρθηκε στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». «Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΘ, που παρουσιάζει την παραγωγική εικόνα της χώρας και της περιοχής, βρίσκεται σε σοβαρή, επικίνδυνη φθίνουσα πορεία. Για την περιοχή Θεσσαλονίκης σημαίνει αυτό ακόμη περισσότερα, καθώς συνδέεται με τη γενικότερη αποβιομηχάνιση της περιοχής», είπε. Παράλληλα, πρότεινε να επαναδιατυπωθούν οι θέσεις που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον της ΔΕΘ, καθώς και για το χαρακτήρα αυτής της έκθεσης.

Επίσης κατήγγειλε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο, που για άλλη μια φορά θέλει να κρατήσει το λαό της πόλης στη γωνία. Ο δήμαρχος, που φραστικά καταγγέλλει την κυβέρνηση, ετοιμάζεται να πάει να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό και να συμμετέχει σε όλες τις φιέστες των εγκαινίων της ΔΕΘ και από την άλλη θα συμμετέχει δι' αντιπροσώπων στο συλλαλητήριο των φορέων. Δεν μπαίνει στον κόπο να καλέσει το λαό να συμμετέχει έστω και σ' ένα συλλαλητήριο, που το πλαίσιό του δεν απαντά στην ουσία των προβλημάτων των εργαζομένων και είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες τους. «Εμείς θεωρούμε ότι οι δημότες είναι ενεργοί πολίτες, κυρίαρχοι και για το λόγο αυτό τους καλούμε να βγούνε στους δρόμους αυτό το διήμερο, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που τους βασανίζει, που χτυπά τα δικαιώματά τους», σημείωσε ο Αγάπιος Σαχίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ