ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Στο δρόμο θα σπάσει η τρομοκρατία

Συλλαλητήρια σήμερα σ' όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η συγκέντρωση στις 11πμ στα Προπύλαια. Στον Πειραιά στις 11πμ στην πλατεία Κοραή. Στη Θεσσαλονίκη στις 12μ στο άγαλμα Βενιζέλου

Μαζικά, αγωνιστικά δίνουν και σήμερα το «παρών» οι μαθητές
Μαζικά, αγωνιστικά δίνουν και σήμερα το «παρών» οι μαθητές
Η νεανική οργή και αμφισβήτηση φουντώνει. Η τρομοκρατία θα σπάσει στο γνώριμο δρόμο του αγώνα. Σήμερα, απ' άκρη σ' άκρη σ΄όλη τη χώρα οι μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, γονείς, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους, θα ενώσουν τις φωνές τους, θα στείλουν μήνυμα αντίστασης στις επιλογές του αστυνομοκρατούμενου κράτους, του κράτους - χωροφύλακα. Θα κάνουν ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι τα όνειρά τους δε συμβαδίζουν με τα σχέδια διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που προωθούνται με την εφαρμογή των νόμων - λαιμητόμων για την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση».

Στο «πόδι» λοιπόν σήμερα πάνω από 50 πόλεις σ΄ όλη τη χώρα, όπου θα πραγματοποιηθούν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Στην Αθήνα το «ραντεβού» των μαθητών είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στον Πειραιά οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή. Στις υπόλοιπες πόλεις θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στις κατά τόπους νομαρχίες.

Μαζί με τους μαθητές θα συμμετάσχουν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας. Για το λόγο αυτό έχουν κηρύξει τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας.

Φοιτητές - σπουδαστές

Στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων: Οικονομικό, Νομικό, Πάντειο, Τμήμα Εκπαιδευτικών Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας, Φιλοσοφική, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Μαθηματικό, Φυσικό. Επίσης, θα συμμετάσχουν και οι σπουδαστικοί σύλλογοι της ΣΔΟ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ Αθήνας, ΣΤΕΦ Αθήνας, ΣΕΥΠ Αθήνας, ΣΔΟ Αμφισσας, ΣΤΕΓ Μεσολογγίου, ΣΔΟ Πρέβεζας, ΑΣΗ Θεσσαλονίκης, ΣΤΕΓ Φλώρινας, Τμήμα Η/Υ Συστημάτων (ΣΤΕΦ Πειραιά), Τμήμα Ηλεκτρολογίας (ΣΤΕΦ Πειραιά), Τμήμα ΠΔΕ (ΣΤΕΦ Πειραιά).

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τις παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και πώς αυτές καταλαβαίνουν τους σπουδαστικούς συλλόγους, αφού ενώ είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ το περασμένο Σάββατο το πρωί, οι δύο αυτές παρατάξεις όχι μόνο το σαμποτάρισαν αλλά συνεδρίασαν μόνοι τους το απόγευμα της ίδιας μέρας, παίρνοντας αποφάσεις που βάζουν σε γύψο τους αγώνες. «Ολοι να απαντήσουμε μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο. Να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα απόφασης και αγώνα, βάζοντας στο περιθώριο τις ξεπουλημένες παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ».

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του ο Σ ύλλογος Φοιτητών Οικονομικού καταδικάζει την αυταρχικότητα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στο να τσακιστεί η μαθητική αγανάκτηση και οργή καθώς και να φιμωθεί η νεανική αμφισβήτηση, ενώ παράλληλα επιδιώκεται με την αστυνομοκρατία να επιβληθεί το εκπαιδευτικό έκτρωμα που έχουν δημιουργήσει.

Απαιτούν και διεκδικούν

Οι μαθητές απαιτούν να καταργηθούν οι νόμοι - λαιμητόμοι 2525 και 2640, να ανοίξουν τώρα όλα τα σχολεία, να δοθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους σεισμούς. Οχι στις πανελλήνιες εξετάσεις - σφαγή του Αρσένη στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Αποσύνδεση του λυκείου από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αμεση κάλυψη όλων των σχολείων με βιβλία - καθηγητές - αίθουσες - εργαστήρια. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και στον αυταρχισμό. Οχι στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Κατάργηση των ΤΕΕ. Επιστροφή των μαθητών στο λύκειο.

Επίσης, διεκδικούν ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, δημόσιο δωρεάν για όλους, να δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή, 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης - όχι στο εμπόριο της γνώσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κηρύσσει ... το τέλος των αγώνων!

Παράλληλα  με  τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, η κυβέρνηση διοχετεύει, όπως και πέρσι, ότι «οι μαθητικοί αγώνες φθίνουν», επιχειρώντας να αποκρύψει τον πανικό που τη διακατέχει

Παραπλανητική εικόνα ότι τάχα οι καταλήψεις φθίνουν και οι μαθητικές κινητοποιήσεις τελειώνουν καλλιεργεί η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα ηττοπάθειας και απογοήτευσης αλλά και να ενθαρρύνει τους μηχανισμούς της να επιταχύνουν τις υπονομευτικές και κατασταλτικές ενέργειές τους κατά των μαθητών. Επαναλαμβάνοντας την περσινή τακτική της - και τότε διοχέτευε ότι οι καταλήψεις τελειώνουν από βδομάδα σε βδομάδα - κυβερνητικά στελέχη διέδιδαν χτες ότι η πορεία των καταλήψεων είναι φθίνουσα και θα απομείνουν κάποιοι μικροί πυρήνες και τελικά δε θα υπάρξει πρόβλημα στην παιδεία. Μάλιστα, είναι τόση η αισιοδοξία τους που εμφανίζονται να μην ασχολούνται με το θέμα αλλά με τη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι! Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει τον πανικό που τη διακατέχει, καθώς διαπιστώνει ότι ούτε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ούτε η κινητοποίηση των μηχανισμών καταστολής απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ καλλιεργούν την παραπάνω ψεύτικη εικόνα, ταυτόχρονα, για να προλάβουν αρνητικά σχόλια όπως πέρσι, που διαβεβαίωναν συνεχώς ότι οι καταλήψεις τελειώνουν, σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι περιμένουν σήμερα με τα μαθητικά συλλαλητήρια μια έξαρση αλλά υπόσχονται ότι δε θα έχει συνέχεια. Παράλληλα, εντείνεται η «πολιτικοποίηση» των κινητοποιήσεων, με την απόδοση της υποκίνησης στο ΚΚΕ, προσβλέποντας στην απομόνωση των μαθητικών αγώνων με το κέντρισμα των συντηρητικών αντανακλαστικών κυρίως στους γονείς, αλλά και στους καθηγητές και την «κοινή γνώμη». Ομως ούτε το χιλιομασημένο παραμύθι περί «κομμουνιστικού δακτύλου» φέρνει αποτελέσματα, αφού χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και πέρσι, αλλά και γιατί όλοι οι εργαζόμενοι, που έχουν τα προηγούμενα χρόνια αντιδράσει σε κυβερνητικές επιλογές, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις «κατηγορίες» της υποκίνησης και της καθοδήγησης από το ΚΚΕ. Επιπλέον, ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι επιλογές στην παιδεία αμφισβητούνται και από ορισμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, ο Κ. Κουλούρης δήλωσε «να μην κυνηγάμε μάγισσες, δεν ευθύνεται το ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις των μαθητών», ενώ ο Φ. Πετσάλνικος μιλώντας στον «Φλας» απέφυγε να συμφωνήσει με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και ζήτησε την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παιδεία, όπως το θέμα των ΤΕΕ. Βέβαια η κυβέρνηση Σημίτη, οχυρωμένη πίσω από τον αυταρχισμό της, θέλει να αποφύγει τη συζήτηση επί της ουσίας, γιατί τότε θα 'πρεπε να απολογηθεί για τις ολέθριες συνέπειες της μεταρρύθμισής της που βγάζει στους δρόμους του αγώνα και της ελπίδας τους μαθητές.

ΕΕΔΥΕ
Συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους μαθητές

Τους αγωνιζόμενους μαθητές που αψηφούν την πρωτοφανή κρατική τρομοκρατία της κυβέρνησης, χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους οι φιλειρηνιστές της χώρας, μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Οι φίλοι της ειρήνης τονίζουν ότι σήμερα οι μαθητές παλεύουν κατά της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης, για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού και καλούν τις Επιτροπές Ειρήνης να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους.

Καταγγέλλουμε τον πρωτοφανή αυταρχισμό της κυβέρνησης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που όλο και περισσότερο επιχειρεί να διαμορφώσει μια χώρα «νεκροταφείο» που θα αποδέχεται μοιραία και άβουλα τις αντιλαϊκές πολιτικές της Νέας Τάξης που εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς.

Τα μέλη της ΕΕΔΥΕ, μεταφέροντας και τη δική τους εμπειρία, υπογραμμίζουν ότι το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα έχει δοκιμάσει το τελευταίο διάστημα τη «δημοκρατική» αντίληψη της κυβέρνησης με επανειλημμένες επιθέσεις των ΜΑΤ σε διαδηλώσεις, με τη χρησιμοποίηση του χουντικού νόμου απαγόρευσης διαδηλώσεων. Η φασιστικού τύπου, συνεχίζουν, έμπνευση θέσπισης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, γυρίζει τον τόπο σε μαύρες εποχές. Η αστυνομοκρατία, οι συλλήψεις γονέων, η απειλή για φακέλωμα παιδιών 15,16 και 17 χρόνων, διαμορφώνουν κλίμα εκτροπής και περιορισμού των, με πολλούς αγώνες, κεκτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Αν η κυβέρνηση, επισημαίνουν οι φίλοι της ειρήνης, προσπαθεί να κατασκευάσει υποκινητές και ενόχους, ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα στην εκπαίδευση, γνωρίζουν πολύ καλά, πως η απάνθρωπη πολιτική που ακολουθείται σε όλους τους τομείς είναι ο υποκινητής και ο «ένοχος» των κινητοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση, κι όλοι οι θιασώτες, έχουν την εντύπωση πως με την τρομοκρατία και το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» θα κάμψουν το λαό και τη νεολαία, είναι τουλάχιστον ανιστόρητοι.

Οι μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες, καταλήγουν οι φιλειρηνιστές, οι αγώνες κατά της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης, θα δυναμώσουν. Αυτοί είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και γι' αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό, τις μαζικές οργανώσεις να συμπαραταχτούν με τη μαθητική νεολαία που δίνει μαθήματα αγωνιστικής και αξιοπρεπούς στάσης, αρνούμενη να υποταχθεί.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Δεν είναι αρμοδιότητά μας να κόβουμε λουκέτα σε σχολεία

Την άρνησή τους να χρησιμοποιηθούν σε ενέργειες καταστολής των μαθητικών αγώνων κάνουν καθαρή οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΠΣΠΑ), με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει «όλους αυτούς που χρησιμοποιούν παράνομα το Πυροσβεστικό Σώμα σε ενέργειες, που δεν έχουν να κάνουν με τα πυροσβεστικά καθήκοντά μας».

Η ΕΥΠΣΠΑ επισημαίνει «Δεν είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση των πυροσβεστών να κόβουν λουκέτα σε σχολεία, ούτε να μεταφέρουν απορριμματοφόρα με εντολές, από όπου και αν προέρχονται. Δε νομιμοποιείται, ούτε δικαιούται κανείς να αμαυρώνει την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει με πολύ μόχθο και θυσίες».

«Είναι γνωστή σε όλους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η προσφορά και η προσπάθεια που καταβάλλει το Πυροσβεστικό Σώμα και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό, να αντεπεξέλθει στο δύσκολο ρόλο που του έχει αναθέσει η πολιτεία. Πιστεύουμε ότι δίκαια έχουμε κερδίσει την αγάπη και τη συμπάθεια των συμπολιτών μας, με ιδιαίτερα βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ