ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Τάζουν σε όλους και για όλα...

Τη «χάρτα» κυβερνητικής εξαπάτησης προσπάθησε να εξηγήσει χτες ο υπουργός Οικονομίας

Σε ένα πολιτικάντικο πολιτικοοικονομικό κατασκεύασμα στηρίζεται όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του κόμματος του ΠΑΣΟΚ για τις πηγές εξεύρεσης των κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν τις δήθεν κοινωνικές προτεραιότητες, αλλά και τα νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις μέχρι το 2008. Οπως προκύπτει από τις επεξηγηματικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, στην κυβέρνηση λαμβάνουν σαν δεδομένο ότι κατά την περίοδο 2004-2008 η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς 4%, και με τα πλεονάσματα που θα δημιουργηθούν θα τους επιτραπεί να ενισχύσουν την «κοινωνική πολιτική». Αλλες πηγές χρηματοδότησης αναφέρουν τη σταδιακή μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς από το 4,5% σήμερα στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2008 και μεταφορά των πόρων που θα περικοπούν στην Παιδεία (υπόσχονται αύξηση των κονδυλίων από το 3,5% του ΑΕΠ σήμερα στο 5%). Προσδοκούν επίσης ότι από τη μείωση των τόκων αποπληρωμής του δημοσίου χρέους κατά 1,3% του ΑΕΠ θα αυξήσουν ισόποσα τη χρηματοδότηση των τομέων της Υγείας-Πρόνοιας από 2,7% του ΑΕΠ στο 4% μέχρι το τέλος του 2008.

Το θεωρητικό αυτό κατασκεύασμα είναι κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς είναι γνωστό ότι οι καπιταλιστικές οικονομίες εξελίσσονται μέσα από κύκλους ανάπτυξης, ύφεσης και κρίσης, και αν λάβουμε υπόψη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής ανόδου από το 1994, τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι πως θα σημειωθεί κάμψη στα ποσοστά ανόδου του ΑΕΠ. Αλλωστε, τη θέση αυτή την έχουν υποστηρίξει μέσα από αρθρογραφία και παράγοντες του τραπεζικού χώρου.

Οι κυβερνητικές «κοινωνικές προτεραιότητες» για την περίοδο 2004-2008 αφορούν σε επτά «δεσμεύσεις», για:

Την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ, τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις αυξήσεις στις συντάξεις του δημοσίου, τις νέες δαπάνες για την απασχόληση και την οικογένεια, και το κόστος των φορολογικών μέτρων (νέες μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων), που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση. Το δε συνολικό κόστος των μέτρων αυτών αποτιμάται στα 7,7 δισ. ευρώ.

Η «χάρτα» αποδεικνύεται ιδιαίτερα γαλαντόμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τα υψηλά εισοδήματα. Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από το 35% στο 30%, αλλά και τη μείωση του υψηλού συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων από το 40% στο 35%, ενώ, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, υποσχέθηκε και τη μείωση των «μεσαίων» συντελεστών, 30% και 15%. Τις επόμενες επίσης μέρες η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή τη σκανδαλώδη «δεκαετή φορολογική σύμβαση» για μεγάλες επενδύσεις, όπου προβλέπεται ειδικό, ευνοϊκό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που θα τις πραγματοποιήσουν... Ανακοινώθηκε επίσης η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 15%. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, η μείωση δεν αφορά στις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά στις εργοδοτικές εισφορές προς τρίτους (ΟΕΚ, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ κλπ.).

Μπαράζ νέων ιδιωτικοποιήσεων

Νέες σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις υπόσχεται η κυβέρνηση για την περίοδο 2004-2008, οι οποίες θα συνεισφέρουν στα ταμεία του κράτους μεταξύ 1% και 2% του ΑΕΠ. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό προκύπτει ότι η νέα λεηλασία στη δημόσια περιουσία για όλη την περίοδο μπορεί να αποτιμηθεί μέχρι και τα 17 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Σαν στόχος τίθεται το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 85% του ΑΕΠ το 2008.

Στις δηλώσεις του ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι αφού την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση πέτυχε τη σταθερότητα της οικονομίας και το ισχυρό νόμιμα, στόχος της επόμενης τετραετίας τίθεται πλέον η επιτάχυνση της σύγκλισης και της ανάπτυξης... ώστε το 2008 το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας να φτάσει το 90% του μέσου κοινοτικού. Και μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι η «επιτάχυνση της πραγματικής σύγκλισης» δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πλήρη απαλλοτρίωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία προσφέρονται βορά στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Αυθαίρετα κουβαρνταλίκια...

Το 2004 οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αύξηση στη βασική σύνταξη ενός ευρώ τη μέρα και από το 2005 έως το 2008, 80 λεπτά τη μέρα...

Στάχτη ...χάρτας, στα μάτια των αγροτών επιχείρησε να ρίξει χτες ο πρωθυπουργός. Δεν προστέθηκε τίποτα καινούριο για τους αγρότες στη μέχρι τώρα απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα και στις πρόσφατες ψευτοπαροχές, από τα όσα περιλαμβάνονται στη λεγόμενη Χάρτα σύγκλισης, που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός. Το μόνο νέο εντυπωσιοθηρικό στοιχείο ήταν ότι ο πρωθυπουργός πρόσθεσε χτες πως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ θα γίνει 300 ευρώ το 2008. Πρόκειται σαφώς για άλλο ένα φτηνό επικοινωνιακό τρικ για να γίνεται πλέον ντόρος για ένα ψευτοποσό που θα δοθεί μετά από πέντε χρόνια. Ομως, από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού προκύπτει πως αν ξαναγίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ οι συνταξιούχοι αγρότες θα λάβουν μικρότερη αύξηση στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ μετά το 2005 από αυτή που εξήγγειλε για το 2004...

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν το χτεσινό «χαρτί» της «Χάρτας σύγκλισης» για να εμφανίσουν δολίως ότι στόχος είναι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και η στήριξη των αγροτών. Κατ' αρχάς αναφέρεται πως εξασφαλίστηκαν οι επιδοτήσεις έως το 2013. Η μισή αλήθεια είναι ότι εξασφαλίστηκαν κάποιες επιδοτήσεις αποσυνδεμένες από την παραγωγή. Ομως, σκοπίμως δε διευκρινίζεται από την κυβέρνηση πόσο μειωμένες θα είναι αυτές οι επιδοτήσεις, πόσοι αγρότες θα βγουν εκτός γεωργίας με τα όσα αρνητικά ψηφίστηκαν στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και πόσο θα αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή. Εγινε και ειδική αναφορά επίσης πως διασφαλίστηκαν τα μεσογειακά προϊόντα (βαμβάκι, καπνός και λάδι). Ομως, ήδη τα προμηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι απογοητευτικά και για το βαμβάκι, αφού, για παράδειγμα, η ΕΕ σκοπεύει να κατεβάσει το πλαφόν χρηματοδότησης από τα 770 εκατ. ευρώ στα 680 εκατ. ευρώ.

Από κοντά επαναλήφθηκαν οι γνωστές πλέον παροχές-προεκλογικός εμπαιγμός, για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η πρόταση που θα τεθεί στην ΕΕ για μείωση του ΦΠΑ από 18% στο 8% στα γεωργικά μηχανήματα, η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης γης σε αγρότες και η ψευτοαύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότησης) στους αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών κατά 10%. Ακόμα προστέθηκαν και τα αναπτυξιακά κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου, που αφορούν παρεμπιπτόντως και στους συνεταιρισμούς, δηλαδή βασικά στους συνεταιρισμούς που θα γίνουν πλέον ανώνυμες εταιρίες, μεγαλοαγροτών, εμπόρων και βιομηχάνων.

Οσον αφορά στην κυβερνητική κοροϊδία-παροχολογία για τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, η χτεσινή συνοπτική διατύπωση της «Χάρτας» στη σελίδα 30 ήταν η εξής: «Η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ από 200 ευρώ το 2004 σε 300 ευρώ το 2008». Δηλαδή, μετά το ένα ευρώ τη μέρα αύξηση το 2004 στη σύνταξη ελεημοσύνης του ΟΓΑ, ο πρωθυπουργός εγγυάται πως για όλα τα επόμενα χρόνια οι συνταξιούχοι αγρότες θα λάβουν μια μέση αύξηση γύρω στα 80 λεπτά τη μέρα!...

ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρεμούλα και δημαγωγία

Στην ίδια τροχιά της ρεμούλας, που ακολουθείται και σήμερα, προαναγγέλλει η «Χάρτα» ότι θα κινηθεί η κυβέρνηση στην προσεχή τετραετία και στον τομέα των έργων υποδομής, που με την εκτέλεσή τους όλο και περισσότερο, με τη ληστρική μέθοδο της λεγόμενης αυτοχρηματοδότησης, θα προσφέρουν περισσότερα κέρδη στους μεγαλοεργολάβους και μεγαλοτραπεζίτες που τα κατασκευάζουν και μεγαλύτερα χαράτσια στο λαό που θα τα χρησιμοποιεί. Πολλώ μάλλον, όταν μάλιστα το ίδιο κείμενο ομολογεί ότι αυτά εκτελούνται με βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, αφού, όπως επισημαίνει, οι υποδομές αυτές βοηθούν την Ελλάδα «να εξελιχθεί στο επιχειρηματικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης»!.. Τεράστια, λοιπόν, κονδύλια αναμένεται να κατευθυνθούν και πάλι στον τομέα αυτόν, ενώ θα παραμείνουν στο περιθώριο άλλες σοβαρότερες παραγωγικές επενδύσεις, που η κυβέρνηση δεν τις χαρακτηρίζει ως «μεγάλα έργα».

Στο «δεκάλογο» συνεπώς των στόχων για σύγχρονες υποδομές περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, οι - χιλιοειπωμένες και δημαγωγικές - υποσχέσεις για: Κατασκευή 800 επιπλέον χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων. Συμπληρωματική ανάπτυξη των σιδηροδρόμων (ποιος το πιστεύει, όταν την τελευταία δεκαετία η κυβέρνηση κατόρθωσε να αναβαθμίσει μόνο το τμήμα Κατερίνη - Αιγίνιο!). Ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση άγονων γραμμών με την παροχή νέων πλουσιοπάροχων κινήτρων στους εφοπλιστές. Την ολοκλήρωση του εθνικού δικτύου ενέργειας μέσω πρόσθετων κινήτρων στους ιδιώτες κ.ά.

Και ...«πράσινα» αμοιβαία κεφάλαια!

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται με όλες τις τιμές και με νομοθετική ρύθμιση να χαρίσει στους καταπατητές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που παράδωσαν στις φλόγες και στην τσιμεντοποίηση τα προηγούμενα χρόνια, στην περιβόητη «Χάρτα», τολμά και υπόσχεται πολιτική που θα οδηγεί στη... βιώσιμη ανάπτυξη και στην... προστασία του περιβάλλοντος!

Στο ίδιο χωρίο της «Χάρτας» ως αποτέλεσμα της πολιτικής της στο ζήτημα του περιβάλλοντος δε διστάζει να καταγράψει: Την κατασκευή 290 εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων - κι ας μη λειτουργούν τουλάχιστον οι μισές από «λάθη» που έγιναν. Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όταν χιλιάδες παράνομες χωματερές χάσκουν ρυπαίνοντας πολύπλευρα όλες τις περιοχές της χώρας και ήδη πληρώσαμε τεράστια πρόστιμα για τον Κουρουπητό. Τα αντιπλημμυρικά έργα, όταν πρόσφατες είναι οι μνήμες της τραγωδίας στον Κηφισό, την Πάτρα, το Θριάσιο, την Κόρινθο και γενικότερα σε όλη τη χερσαία και νησιώτικη Ελλάδα...

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με τη «Χάρτα» υπόσχεται την ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση του φυσικού περιβάλλοντος από το μεγάλο κεφάλαιο - στο οποίο παραδίνει σιγά σιγά τη διαχείριση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Μάλιστα, προαναγγέλλει τη δημιουργία και ...«πράσινων» αμοιβαίων κεφαλαίων που δήθεν θα επενδύουν σε περιβαλλοντικά καθαρές επιχειρήσεις, δηλαδή την προσφορά και νέων μέσων για την αποκόμιση κερδών από το μεγάλο κεφάλαιο, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά στην ουσία μέσω της ακόμη πιο άγριας εκμετάλλευσής του!

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ
Νέα φοροχαράτσια για τα λαϊκά στρώματα
  • Δώρο - άδωρο οι μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης
  • Δρομολογείται η κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών στο εισόδημα
  • Νέα χαράτσια στη μικρή ακίνητη περιουσία και για λογαριασμό των ΟΤΑ

Πλέγμα μέτρων, στην κατεύθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων της κοινωνίας και της οικονομίας, νέες και ιδιαίτερα προκλητικές φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο καθώς και νέα χαράτσια για τα λαϊκά εισοδήματα - όλα αυτά με λαμπερό περιτύλιγμα - περιέχει το πακέτο της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην τετραετία 2004 - 2008.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ομολογεί ότι, οι όποιες ψευδεπίγραφες μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας, (που ακυρώνονται από άλλα συνοδευτικά μέτρα) θα ισχύσουν το νωρίτερο από τα εισοδήματα του 2005. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στις χτεσινές δηλώσεις και για προφανείς λόγους προεκλογικών σκοπιμοτήτων απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για τα νέα φοροχαράτσια για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη μικρή ακίνητη περιουσία κ.ά.

Αναλυτικά, το φορολογικό πακέτο που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση με ορίζοντα εφαρμογής μέχρι και το 2008 είναι το παρακάτω:

  • Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Υπόσχονται σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 40% (σήμερα) έως 35% (μέχρι το 2008). Επίσης, «τιμαριθμική προσαρμογή του αφορολόγητου ορίου και ανάλογη προσαρμογή των άλλων συντελεστών». Η εφαρμογή θα ξεκινήσει το νωρίτερο από τα εισοδήματα του 2005.
  • Φορολογία επιχειρήσεων: Σταδιακή μείωση συντελεστή φορολογίας κερδών από 35% έως 30%. Το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, κάνοντας χρήση άλλων φοροπρονομίων ήδη φορολογούνται με χαμηλότερα ποσοστά και βέβαια πρόκειται να ευνοηθούν ακόμη περισσότερο. Για τους μικρούς επαγγελματίες, τους ΕΒΕ της χώρας, το μέτρο στην καλύτερη περίπτωση είναι «δώρο - άδωρο». Η διαβόητη «Χάρτα Σύγκλισης» αναφέρεται ρητά σε «κατάργηση απαλλαγών φορολόγησης, κατάργηση όλων των μειώσεων φόρου πλην αυτής για τα παιδιά». Αδιευκρίνιστο παραμένει το κατά πόσο θα ισχύσουν τα ίδια και για τους μισθωτούς - συνταξιούχους. Στο ίδιο κείμενο κάνουν λόγο για καθιέρωση μιας φορολογικής κλίμακας και για κατάργηση τεκμηρίων (κάτι που ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες).
  • Φορολογία ακινήτων: Με βάση αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκύπτουν και νέα φοροχαράτσια που θα εκτινάξουν ακόμη περισσότερο τις τιμές των ακινήτων σε όφελος των μεγαλοεργολάβων. Προγραμματίζουν (για το 2005 ή αργότερα) την «κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα νέα ακίνητα και εισαγωγή ΦΠΑ 18%». Σημειώνουμε ότι ο καταργούμενος φόρος μεταβίβασης φτάνει το πολύ στο 11% και στη θέση του μπαίνει ο ΦΠΑ που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ανέρχεται σε 18%. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ευνόητο. Αν μη τι άλλο άγνωστο παραμένει και το τι θα γίνει με τις ισχύουσες σήμερα φοροαπαλλαγές για απόκτηση πρώτης κατοικίας...
  • Η κατάπτυστη 10ετής φορολογική σύμβαση για «μεγάλες επενδύσεις», σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομίας θα προχωρήσει άμεσα. Τα τέτοια μονοπώλια θα καταβάλουν συμβολικό και τεκμαρτό φόρο «χωρίς φορολογικούς ελέγχους με βάση το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησης».
  • Νέα φοροχαράτσια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: Στο ίδιο χαρτί αναφέρεται «ενοποίηση των φόρων υπέρ Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αυτό, σύμφωνα και με τις γενικότερες κυβερνητικές κατευθύνσεις, όπως δημοσιοποιήθηκαν πέρυσι, θα σημάνει και νέους φόρους στους μικρούς επαγγελματίες και «φόρους κατοχής» πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία.
  • Η κυβέρνηση επανεξαγγέλλει την «απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών ενώ δε διστάζει να προκαλέσει, για μια κόμη φορά, τους ΕΒΕ, κάνοντας λόγο για «καθιέρωση εθελοντικού ελέγχου και κλεισίματος υποθέσεων»...
Λογιστική απάτη το «μέρισμα ειρήνης»

Λογιστική απάτη το περιβόητο «μέρισμα ειρήνης» που διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στα πλαίσια της λεγόμενης «Χάρτας Σύγκλισης» που παρουσίασε χθες μίλησε για μεταφορά πόρων από τις αμυντικές δαπάνες στην Παιδεία, δημιουργώντας έτσι, όπως είπε, ένα «μέρισμα ειρήνης».

Αυτό το «μέρισμα», όπως είπε, «προκύπτει από τον επιτυχημένο εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια». Ενώ διευκρίνισε σε δηλώσεις του: «Οι αμυντικές δαπάνες στη χώρα μας κινούνται στο 4,5%. Με την προσπάθεια που κάνουμε να τις περιορίσουμε, να περιορίσουμε δράσεις περιττές, να εξορθολογίσουμε δαπάνες και βέβαια και με τις συνέπειες που έχει γενικά η πολιτική μας, πιστεύουμε ότι αυτό το 4,5% θα μειωθεί κατά 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος περίπου, το οποίο θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για την Παιδεία».

Κατ' αρχήν, φαίνεται πως ούτε ο ίδιος το έχει ως δεδομένο, γι' αυτό λέει «πιστεύουμε», ενώ προφανώς ο στόχος αυτός για μείωση των αμυντικών δαπανών από το 4,5% στο 3% του ΑΕΠ μπαίνει για μέχρι το 2008. Εξάλλου, αυτό αναφέρεται και στο κείμενο της «Χάρτας Σύγκλισης», όπου γίνεται λόγος για «αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 5% μέχρι το 2008, με χρηματοδότηση από τη μείωση δαπανών για την άμυνα στο 3% του ΑΕΠ».

Τα ποσοστά αυτά σε αριθμούς σημαίνουν τα εξής: Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) υπολογίζεται για το 2003 σε 150 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 51 τρισεκατομμύρια δραχμές), οι στρατιωτικές δαπάνες, υπολογιζόμενες στο 4,5% του ΑΕΠ, είναι 6,75 δισ. ευρώ (2,30 τρισ. δραχμές). Κατά συνέπεια, ο τελικός στόχος για μείωση των στρατιωτικών δαπανών από το 4.5% στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή από 6,75 δισ. ευρώ στα 4,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε μείωση 2,25 δισ. ευρώ (767 δισ. δραχμές).

Στην πραγματικότητα όμως, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, καθώς υπάρχουν και άλλες που είναι συγκεκαλυμμένες μέσω άλλων κωδικών του προϋπολογισμού. Αρα και η μείωση αυτή, ακόμα και αν υπάρχει μέχρι το 2008 θα είναι πλασματική. Από την άλλη, και αυτή ακόμα η πλασματική μείωση έχει χαρακτηριστικά λογιστικής απάτης, καθώς δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικές περικοπές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό γιατί η μείωση επιτυγχάνεται μόνο στα χαρτιά για ένα μέρος του ποσού αυτού με τη μετακύληση της εξόφλησης εξοπλιστικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά τις πρώτες θέσεις σε στρατιωτικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στις άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και πρόκειται για εξοπλισμούς που πρώτα και κύρια έρχονται να ανταποκριθούν στις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου και διαχείρισης της φτώχειας

Το Τμήμα Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη «Χάρτα Σύγκλισης» σημειώνει:

«Τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου (επιδοτήσεις, μείωση της φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών) και τα γνωστά επαναλαμβανόμενα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, που αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δημιούργησε, αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα βαφτίζει "Χάρτα σύγκλισης". Σύγκλιση της φτώχειας, σύγκλιση στην αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, που σαν οδοστρωτήρας εφαρμόζονται στο σύνολο της ΕΕ.

Μέτρα με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα και τα οποία εντάσσονται στον ανταγωνισμό της κυβέρνησης με τη ΝΔ για το ποιος θα εξαπατήσει, θα εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα.

Η "Χάρτα σύγκλισης" είναι η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στα κόμματα που με την πολιτική τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, σε αυτούς που προσπαθούν να εξωραΐσουν και να διαχειριστούν το σύστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ